Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 6 min

2083, of het manifest van Anders Behring Breivik

Het drama van Noorwegen laat me niet los. Het is afschuwelijk wat er gebeurd is, en ik voel me betrokken. Nu de stofwolken van verwarring na de aanslagen van Oslo weer wat gaan liggen krijgen we een steeds beter beeld van de dader en zijn motieven. Anders Behring Breivik heeft een pittig document achtergelaten met als titel 2083 A European Declaration of Independence.

Het is duidelijk dat hij sterk Christelijk georiënteerd is. Rechtvaardiging voor zijn daden ziet hij o.a. in uitspraken van pausen uit de middeleeuwen die opriepen tot kruistochten. Verder is hij nationalistisch, conservatief, en vooral tegenstander van de linkse elite en het cultureel marxisme. Ook heeft hij het geloof in discussie en democratie opgegeven. Voor hem is het werkelijk oorlog.

tempelier

Dit zijn de politieke partijen in Nederland die zijn goedkeuring kunnen dragen: PVV, LPF (ex), NVB, Dietse Kameraden en NVU. De VVD, waar ik ook lid van ben, kan zijn goedkeuring niet dragen. Het volgende lijstje zijn volgens hem cultureel marxisten, suïcidale humanisten of kapitalistische globalisten: CDA, PvdA, SP, VVD, GL en CU.

Hij ziet liberalen zoals ik als medeschuldig aan de losse seksuele moraal (3.86). En we zagen net dat ook de liberale VVD door hem afgekeurd wordt. Toch is hij niet helemaal anti-liberaal:

A Marxist is always a liberal (except for the authoritarians) but a liberal is not always a Marxist. There is a great deal of liberal individuals who want unrestrained freedoms for themselves while some radically conservative want to live like the Amish. The challenge is finding a sustainable and optimal balance.

Dit soort gematigde opmerkingen zijn op meer plaatsen te vinden, afgewisseld met meer radicale delen waarin tips voor het plegen van aanslagen worden gegeven.

In mijn eerdere blogpost noemde ik het al verontrustend dat deze man, goed belezen en ontwikkeld, en met veel goed doordachte standpunten waar ik me her en der ook in vinden kan, toch tot zo’n barbaarse daad kan komen. Hij schrijft over ridderschap en schiet op kinderen. Hij heeft veel dezelfde boeken en films gelezen als u en ik, en is breed geïnteresseerd en ontwikkeld, en toch kent hij alleen een obsessie tegen de cultureel marxisten.

Misschien dat ik denk dat 1+1=2, en misschien denkt een terrorist ook 1+1=2. Je kunt een aantal ideeën gemeenschappelijk hebben en toch tot andere acties besluiten. Het zijn de acties die de mens definiëren. Hoe kwam hij tot deze actie?

Een paar mensen hebben gereageerd op mijn eerdere blogposts. In de media zie ik het moddergooien in alle hevigheid. Links en rechts geven elkaar de schuld van het laten ontstaan van een klimaat of inspiratie. Eigenlijk zou dit drama geen onderwerp van politieke discussie moeten zijn; de ramp overstijgt de politieke verschillen. Maar mijn oproep, als rechts georiënteerde blogger, tot introspectie en onderzoek naar mogelijke overeenkomsten wordt meteen door een reactie gevolgd van ene MNb die mij zowat gelijkstelt aan die terrorist. Dat is het droeve; ieder blijft toch vooral druk met zijn eigen strijd. In de media wordt bijna onverholen gesmuld van het feit dat de man nationalistisch, conservatief en Christelijk is. Meteen ook worden foto’s en zijn volle naam vermeld; terwijl de achternaam van de moordenaar van Pim Fortuyn nog meestal afgekort wordt.

En ja, ook ik reageer nu verder vanuit mijn rechtse visie: het is de vrijheid van mening, vrijheid van discussie en vrijheid van pers die het klimaat in de samenleving bepalen. Zonder die vrijheid vervalt men tot extremen. Kennelijk was die vrijheid in de maatschappelijke praktijk van Noorwegen toch te klein, en was de politiek correcte druk in Noorwegen te hoog. De mensen die deze aanslagen nu zien als een bewijs dat Wilders een bron is van nationalistisch terrorisme, dat zijn vaak dezelfde mensen die de vrijheid de nek willen omdraaien in de rechtszaal. Het is juist andersom; nu er in Nederland een politieke uitlaatklep is, wordt de strijd in de goede arena gestreden, en dat is de politieke arena en ook in de media en op weblogs.

Ik worstel nog met de reactie van Molenari. Hij schreef, onder andere:

Het is ook niet raar dat er na jaren van geduld de eerste gekken gaan doorslaan. De overheden van Europa doen niks aan de onvrede en de problemen en rekenen al veel te lang op de kalmte van het eigen volk. Velen zijn het allang zat en die groep blijft maar groeien. Het was, zoals gezegd, een kwestie van tijd voordat in die groep de eerste gek zou doorslaan.

Het is waar dat er al lang onvrede is. Die was er al ver voor Pim Fortuyn de onvrede ging benoemen en daar met politiek succes voor beloond werd. In Nederland hebben we toen een harde discussie over verstikkende politieke correctheid gehad. Nog steeds zijn er mensen die strooien met het woord populisme, zonder enig respect voor democratie en de wensen van het volk. De discrepantie in denken en handelen tussen delen van de bevolking en hun “vertegenwoordiging”, ook wel de Haagse kaasstolp genoemd, is in ieder geval voor een deel verdwenen nu die mensen zich vertegenwoordigd weten. In Noorwegen ontbrak het daar wellicht nog aan.

Ik worstel er nog mee omdat ook nu in Nederland een grote meerderheid twijfels heeft over de EU en steun voor Griekenland, terwijl Den Haag toch akkoord gaat. Het lijkt een herhaling van het referendum over de Europese Grondwet: je mag wel stemmen, maar als je verkeerd stemt wordt later alsnog een verdrag aangenomen met nagenoeg dezelfde inhoud. Los van de argumenten voor en tegen blijft het een klap voor het vertrouwen in de democratie als zulke dingen gebeuren.

Noorwegen, verlies je schoonheid niet!

Reacties

✉ Johan op 2011-07-25

men is de fout in gegaan na de 2e wereldoorlog toen iedereen zich “politiek correct” is gaan gedragen, iedereen maar in de westerse landen mocht binnen komen en er met miljarden is gesmeten aan ontwikkelingshulp, enz, enz. geen wonder dat het zo fout is gegaan met “onze” westerse wereld. alleen dat “onze” kunnen we wel vergeten. links staat tegenover rechts en gematigd midden bestaat niet meer, geloof staat tegenover geloof, blank staat tegenover multicultureel en ga zo maar door. ik geloof ook niet dat dit nog goed gaat komen en zolang ik naar de EU kijk waarin de hoge dames en heren in Brussel zichzelf lopen rijk te stelen en nationaal gezien de politiek voor zichzelf dikke baantjes regelen na hun politiek carrière, kan het ook alleen maar verslechteren. misschien is een goede revolutie zoals in de Arabische landen dus zo slecht nog niet eens en wordt het maar eens tijd om Middeleeuwse middelen ter hand te nemen om iedereen waardoor de verloedering van de maatschappij is ontstaan, maar eens met harde hand weer op het goede pad te zetten.

✉ saskia op 2011-07-26

Merkwaardige conclusie van ‘Johan’ . Misschien kunnen we eindelijk eens de middelen en de kennis ter hand nemen die we na de Middeleeuwen hebben opgebouwd om een begin te maken met het oplossen van het probleem daar waar het ligt.

  1. Kijk wat religie met een mens kan doen.
  2. Kijk wat een wapenvergunning (voor particulieren) teweeg kan brengen. (ook: Alphen aan de Rijn)
  3. Kijk wat ‘politiek correct’ (wat is daar eigenlijk correct aan) voor leugens bedekt. enz.

Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.