Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 7 min

Een blank monster

UPDATE: politiek manifest van dader, plus analyse

Al meer dan 80 doden zijn geteld in Noorwegen, en nog steeds loopt de teller op. Gisteren dacht ik nog: misschien is de dader een eenzame gek, maar waarschijnlijk zijn het jihadisten. Het was een eenzame gek. Een goed belezen, intelligente, blonde, blanke gek. Eentje met wie ik veel deel: boeken, films, sommige politieke opvattingen.

Het leek me onwaarschijnlijk dat het een eenzame gek was, omdat er op twee plaatsen tegelijk, op twee verschillende manieren een aanslag gepleegd werd. Maar mijn vermoeden van gisteren was fout. Volgens de laatste informatie is de dader een eenzame terrorist; een intelligente gek. Anders Behring Breivik moet dit goed overdacht en goed voorbereid hebben, en ook de uitvoering was heel effectief.

Op zijn Facebook profielpagina (nu niet meer online) zag ik een paar boeken die ik ook gelezen heb: On Liberty, 1984, War and Peace, The Prince en The Republic. De films 300 en Dogville heb ik ook gezien, evenals de televisieseries Battlestar Galactica, Caprica, True Blood en Stargate. Er zijn ook verschillen: hij houdt van schietspellen, hij heeft geen vriendin en hij is een conservatief Christen. Zijn politieke opvattingen zijn rechts-extreem. Hij ziet de linkse pro-multiculturele elite als landverraders.

Anders Behring Breivik

Als middelbare scholier ben ik ca. twee jaar lid geweest van de Jonge Socialisten in de PvdA. Als er toen zo’n gek in Nederland had rondgelopen, dan zou ik nu misschien op het kerkhof liggen. Nog steeds heb ik een vlag van de Jonge Socialisten; gekscherend zeg ik wel eens dat ik die vlag nog eens verbranden moet. De ideeën van de PvdA zijn voor mij een gepasseerd station. Voor mij vertegenwoordigt de Linkse Kerk een seculiere religie die erg schadelijk is. En ik minacht politici die hun eigen land verkwanselen voor eigen politiek gewin. Dat zijn, ook in mijn opvatting, landverraders.

Maar ik kan me niet voorstellen dat ik een vuurwapen zou pakken en zou gaan schieten op mensen met andere politieke ideeën. Hoe is Anders Behring Breivik tot zijn afschuwelijke daad gekomen?

Als de discussie doodgeslagen wordt, dan gaan de geweren spreken. In het politieke parcours is het soms lastig de discussie te voeren. Denk je rechts, dan heet je al gauw populist, dom, racist, fascist, etc. Nog niet lang geleden kon je boetes of celstraf krijgen voor sommige ideeën. Nog maar heel recent moest Wilders een rechtszaak ondergaan vanwege zijn politieke uitingen. En ook politiek geweld was niet vreemd in Nederland; vrijwel altijd kwam dat geweld uit linkse hoek (AFA, KAFKA, dierenactivisten). In zo’n klimaat wordt een gezonde discussie onmogelijk. En als je denkt dat het in Nederland al moeilijk is: hier hebben we een Pim Fortuyn gehad die de discussie openbrak. In Noorwegen heerst het politiek correcte denken nog veel sterker. Als de discussie doodgeslagen wordt, dan gaan de geweren spreken.

Maar er is meer aan de hand. Binnen de rechts-extremistische wereld is het vertrouwen in de democratie en het vrije woord enorm gedaald, ook door het gebrek aan politieke vrijheid. Er wordt daarom vaak gesproken over de legitimiteit van aanvallen (aanslagen) op de politieke elite, die verraders zouden zijn. De tactiek van “eenzame wolven” zou het meest effectief zijn, omdat veiligheidsdiensten niet goed in staat zijn om losse individuen te monitoren. Contacten en organisaties zijn gevaarlijk.

Deze Anders Behring Breivik had een hekel aan de multiculturele samenleving, maar zijn aanval was niet gericht op moslims, negers of buitenlanders. Hij legde de verantwoordelijkheid bij de heersende politieke partij en hij viel aan. Daarbij schakelde hij ook een deel van de politiek actieve jeugd uit, de toekomst van de sociaaldemocratische partij.

Binnen rechts-extreem wordt ook vaak gedacht dat democratische oplossingen niet meer voldoende zijn. De grootte van de problemen zou om een meer radicale aanpak vragen. Hierbij wordt vaak genoemd dat er geen echte democratie is: de heersende elite zou via de gecontroleerde media feitelijk de macht in handen hebben (wat deels waar is). Ook zou in gebieden met veel immigranten de stemming niet meer eerlijk kunnen verlopen voor het eigen volk. Al dit soort verschijnselen geven wel aan hoe belangrijk het is om politieke vrijheid en een politieke vertegenwoordiging te hebben voor de zorgen die bij een deel van het volk leven. Het is belangrijk om te blijven geloven in de kracht van een vrije discussie.

Het lijkt nu wel alsof Anders Behring Breivik eigenlijk niet anders kon handelen, immers er was geen vrij discussieklimaat. Maar dat is enkel de externe, politieke factor. Het wordt het tijd om de bittere pil te slikken en naar binnen te kijken. Zit deze neiging tot dodelijk terrorisme verborgen in het hart van het rechts-nationalistische denken? Bevat het net zoals de Islam zo’n fanatiek element? Is er wat dat betreft niet een overeenkomst?

Die is er. Daarvoor hoef je niet ver te zoeken: de definitie van identiteit. De eigen groep versus de anderen. En de retoriek op diverse rechts-extreme fora spreekt vaak ook boekdelen. Wat er gisteren gebeurd is, dient als een krachtige waarschuwing voor iedereen, met name voor mensen die rechts of nationalistisch georiënteerd zijn. Kijk naar binnen en kijk goed of het je bevalt wat je daar ziet.

Mijn pessimisme over de multiculturele samenleving blijft staan, en is door deze gebeurtenissen alleen maar sterker geworden. Nu hebben we minstens twee groepen die niet meer in de eenheid van de samenleving geloven. Het op een beschaafde wijze aankaarten van dit probleem wordt steeds lastiger nu de polarisatie steeds verder doorzet. En was dat niet de kern van de kritiek, dat multiculturele samenlevingen nu juist per definitie geen eenheid kennen?

UPDATE: politiek manifest van dader, plus analyse

Reacties

✉ MNb op 2011-07-23

Dus het enige verschil tussen Mouw en Breivik is dat de één geen wapen pakt en de ander wel. Tja, bij mijn weten hebben Paul de Groot en Marcus Bakker ook nooit een wapen in handen gehad.

✉ Evert Mouw op 2011-07-23

Er zijn nog meer verschillen, beste MNb, zoals mijn geloof in vrije discussie (ik laat jouw beledigende en kort door de bocht opgestelde commentaar dus gewoon staan), en enig vermogen tot zelfreflectie. Ik zal niet beweren, zoals nu veel PVV-ers doen, dat er geen overeenkomst is in denken. Juist het feit dat deze man zo goed opgeleid en zo goed belezen was maakt het erg eng. En daar moet over nagedacht worden.

✉ Jan op 2011-07-24

Op http://nos.nl/artikel/258681-breivik-daad-gruwelijk-maar-noodzakelijk.html staat onderaan een link naar http://www.dumpert.nl/mediabase/1615541/596f7ebb/european_declaration_of_independence.html met de boodschap dat de getoonde video daar afkomstig is van de dader en op de dag van de aanslag even snel door de dader zelf op internet gezet is…..

Als ik naar die video kijk dan heb ik sterk het gevoel dat deze video helemaal niet door de dader gemaakt is: Men heeft aan het einde van de video simpelweg 3 foto’s van de dader in de video gelast: Namelijk 3 van de enige 4 foto’s die er vrijelijk op het internet circuleren van de dader. Dit is mijns inziens duidelijk fake plakwerk, bekijk de video eens goed: de 3 foto’s van de dader passen niet in de video, tussen de reeks beelden van kruisridders.

Op het manifest http://www.cometdocs.com/get.htm?id=2031792&uid=$1$NNxT2nem$p4KcWaWKfeOLYikRLEBYV0, zogenaamd ook afkomstig van de dader staat op pagina 12 een link naar desbetreffende video, dus met terugwerkende kracht wordt het manifest waarin de naam van de dader in het geheel niet voorkomt, en waarin de 1500 engelstalige pagina’s het woord “Norway” 0 keer voorkomt (!!!!!!), aan hem toegeschreven. Dankzij de 3 ingelaste foto’s aan het einde van de video.

Dit stinkt

✉ Iblis op 2011-07-24

“Zit deze neiging tot dodelijk terrorisme verborgen in het hart van het rechts-nationalistische denken? Bevat het net zoals de Islam zo’n fanatiek element? Is er wat dat betreft niet een overeenkomst? Die is er. Daarvoor hoef je niet ver te zoeken: de definitie van identiteit. De eigen groep versus de anderen. —”

De Islam dringt haar identiteit op. Nationalisten willen niet dat hun identiteit wordt afgeschaft.

✉ Bruynzeel op 2011-08-26

@MNb is één van de hardcore aanhangers van FN Peter Blootfeld, en die kun je dus per definitie niet serieus nemen. Hij heeft slechts 1 waarheid en dat is die door Blootfeld wordt voorgeschreven.

✉ Evert Mouw op 2011-09-03

Toch wel aardig om deze reactie van “Beukman” op Frontaal Naakt tegen te komen:

reactie van Beukman

Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.