Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 5 min

Noorwegen de naïviteit voorbij

Update: de dader was een blanke rechts-extremist, zie mijn commentaar in Een blank monster.

De dodentallen lopen nog op. Ik kwam terug van hardlopen op het strand en hoorde over de aanslagen in Oslo. Het kon ook niet anders – al jaren verbaasde ik me erover dat daar nog geen aanslag gepleegd werd. De beveiliging was een grap in een land dat zo weinig criminaliteit kent en waar de mensen elkaar zoveel vertrouwen. Een onterecht veiligheidsgevoel is daarvan het resultaat – zeker sinds Noorwegen deelneemt aan militaire missies in het Midden-Oosten.

Vorige zomer nog ben ik in Noorwegen geweest om te wandelen in Jotunheimen. De mensen en de natuur vormen er een eenheid: rustig, sterk, mooi, en vrij. Het land leeft in onschuld: mensen maken zich nauwelijks druk over criminaliteit. Gevaar komt niet van mensen, maar van de natuur, maar de Noren houden van hun woeste natuur.

Op dit moment is het nog niet helemaal zeker dat Islamitische organisaties achter de aanslagen zitten. Ook is een lange blonde man in verband gebracht met de schietpartij bij een politieke jeugdbijeenkomst. Echter, politiek geweld in Noorwegen is een zeldzaamheid, het land kent nagenoeg geen interne spanningen. Bijna alles wijst erop dat het of gaat om een eenzame gek, of om een organisatie met een motief, d.w.z. moslimradicalen. De aanslagen lijken op dit moment te groots om enkel het werk van een eenzame gek te kunnen zijn, dus dat laat weinig opties over. Volgens Evan Kohlmann gaat het dan ook om Islamitische terroristen. Klik op de afbeelding voor zijn tweet over Abu Suleiman:

Abu Suleiman

De sociaaldemocraten zijn al lang de grootste partij van Noorwegen. In zijn boek “While Europe Slept: How Radical Islam is Destroying the West from Within” schrijft Bruce Bawer over de naïviteit van de met name linkse politiek en media in Europa. Bruce, een Amerikaan, heeft in Amsterdam gewoond en woont momenteel in Oslo. Enige tijd terug heb ik zijn boek gelezen, en het is pijnlijk om te zien hoe zijn analyse correct blijkt te zijn. Hij gaf voorbeelden van politiek correct denken, ook in Noorwegen en nu…. arm Noorwegen – voorbij is de onschuld. Voorbij de seculiere religie, voorbij de gekleurde bril. De werkelijkheid heeft nu zijn intrede gedaan.

Het duurt altijd lang om een geloof of wereldbeeld los te laten. Een enkele klap werkt niet onmiddellijk. In Noorwegen zal de multiculturele droom, het links politiek correct denken en ook de sociaaldemocratie met zijn maakbaarheidswaan nog wel even blijven. Maar de inhoud en kleur ervan kunnen nooit meer hetzelfde zijn. Er zijn onschuldige mensenlevens vernietigd, en de beelden branden na op het netvlies. De angst doet zijn intrede, het wantrouwen is ontwaakt.

Zal dit Noorwegen dan helemaal veranderen? Ach, Oslo is toch anders dan de rest van Noorwegen, zoals Amsterdam anders is dan de rest van Nederland. In de fjorden en bergen zijn de Noren nog Noors, de natuur nog ruig, en de mensen onveranderlijk. Dit land, deze mensen, misschien waren ze blind voor het andere, zoals je hier ook wel “wereldburgers” hebt, maar ze zijn nog wel zichzelf. De weg terug naar het eigene zal niet zonder gevolgen blijven.

En als je dat eigene van Noorwegen wilt ruiken, lees dan het boek Hoe het groeide van Knut Hamsun.

Update: de dader was een blanke rechts-extremist, zie mijn commentaar in Een blank monster.

Reacties

✉ Thomasson op 2011-07-23

Noorwegen staat aan de Europese top voor politiek correctheid en ongekende liefde voor de multiculturele samenleving. Dat wil zeggen de traditionele partijen die aan de macht zijn. Jens Stoltenberg en zijn socialistische makkers dwingen de Noren - in de naam van de multiculturele samenleving – gebukt te gaan onder de multiculti. U schrijft dat het land weinig criminaliteit kent. Dat is waar. Maar voor de criminaliteit die er is, zorgen de nieuwe cultuurverrijkers. In Noorwegen gaat het geduld voor ‘mensen met andere kleur en cultuur heel ver’. Te Ver. Om de schijnrust te bewaren wordt niet gereageerd op het feit dat Noorse vrouwen vallen aan de lopende band ten prooi aan verkrachtingen door Moslims. Zie link

https://www.youtube.com/watch?v=K_rHFKRwv5Y

Verder schrijft u dat zo’n aanslag was in Noorwegen te voorspellen. Dat is een beetje vreemd. Noorwegen is bij uitstek een voorbeeld voor wat Winston Churchill een ‘appeaser’ noemt. Goede voorbeeld geeft Bruce Bawer in zijn book ‘Whilte Europe Slept’. Welke logica schuilt achter het aanvallen van een land die zo lief is voor Moslims en de Derde Wereld? Kennelijk kan men bij Arabieren en Moslims niet uitgaan van logica die wij kennen. Begrippen zoals goed en slecht bestaan bij ze niet. Het gaat meer over sterk en zwak. In deze context staat het begrip goed gelijk aan zwak.

De Noren zijn nu wakker geworden. In de Tweede Wereld oorlog was Vidkon Quisling een Noors voorbeeld voor verraad. Aan de andere kant leverde de Noorse ondergrondse genadeloze strijd tegen de Duitse bezetter. Het zal nu voor de Noren de tijd uitbreken om hun land weer te bevrijden van de linkse bezetting en Noorwegen van Moslims en Afrikanen schoon te vegen. Zij zitten niet onder de plak van de EU en hebben vrijheid van handelen. Helaas wordt iedere strijd naar vrijheid met mensenleven betaald.

✉ Enzo op 2011-07-23

Een nogal voorbarig stukje met de kennis van nu. Is het uitroeien van een vakantiekolonie van sociaal-democratische jongeren door een rechtse weblogger wellicht het begin van wat Thomasson bedoelt met het beëindigen van de linkse bezetting…?

✉ Evert Mouw op 2011-07-23

Hoewel ik aannam dat de aanslag door Jihadisten gepleegd was, noemde ik nog wel de mogelijkheid van een eenzame gek. Maar ik had het inderdaad fout ingeschat. Dat ik niet de enige ben doet daar niets aan af. Ik heb een nieuwe blogpost geschreven:
https://www.furorteutonicus.eu/2011/07/23/een-blank-monster/

✉ Molinari op 2011-07-23

Het is niet raar dat je aan moslimterroristen dacht maar je had beter even kunnen wachten met plaatsen van je verhaal. Het is ook niet raar dat er na jaren van geduld de eerste gekken gaan doorslaan. De overheden van Europa doen niks aan de onvrede en de problemen en rekenen al veel te lang op de kalmte van het eigen volk. Velen zijn het allang zat en die groep blijft maar groeien. Het was, zoals gezegd, een kwestie van tijd voordat in die groep de eerste gek zou doorslaan. Groot verschil is en blijft dat, hoe graag links dat ook zou willen, de motivatie voor deze gruweldaad niet terug te leiden is naar het PVV pamflet. De inspiratie voor terreurdaden van moslims zijn wel terug te leiden naar de Koran.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.