Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Stamcelmoord in Oekraïne?

Stamcelonderzoek heeft veel toekomst. Stamcellen kunnen helpen om organen te herstellen, en dus ook om ouder te worden. Vandaag zag ik op Twitter een screenshot voorbijkomen van een BBC bericht uit 2006 waarin stond dat er mogelijk ook enkele pasgeborenen gedood zijn in Kharkiv, een stad in Oekraïne, om hun stamcellen te oogsten. Dat leek me een beetje al te spectaculair, maar gezien alle ellende, chaos, armoede, oorlog en corruptie in dat land ook niet per definitie onmogelijk.

Daarnaast spelen in voormalige Oostbloklanden ethische kwesties rond dit thema vaak iets anders. Ik kan me herinneren dat de docent anatomie in de snijzaal vertelde bij een stage in zo’n land aanwezig te zijn geweest bij een abortus die uitgevoerd werd door met een hamer een stalen pin door de schedel van de net uit de vagina tevoorschijn komende baby te slaan.

Een zoektochtje op internet leverde me diverse nieuwsberichten en namen op, waaronder enkele vragen en antwoorden in het Europese Parlement (EP). Kennelijk werd de zaak door meerdere hooggeplaatste personen serieus genomen. Ook de Raad van Europa (geen onderdeel van de EU) stelde destijds, in 2007, een onderzoek in. Op hun website (www.coe.int) kon ik er echter niets meer over terugvinden, ondanks het gebruik van meerdere keywords, waaronder ook de achternamen van betrokken personen. Ik had toch wel verwacht een verslag te vinden, alleen al om mogelijke verdachtmakingen van babymoord te ontkrachten. Het is mogelijk dat het me niet gelukt is het verslag te vinden, terwijl het er toch is. Maar ook in het antwoord van Ashton (EC) aan het EP in 2011 werd geen gewag gemaakt van zo’n verslag. Wel werd door Ashton gerefereerd naar een langlopend politie-onderzoek in Kharkiv. Mijn vermoeden is dat daar weinig uit gekomen is en gezien de huidige oorlog zal dat wel nooit meer opgeklaard worden.

Duidelijk is wel dat in Oekraïne al geruime tijd behandelingen worden aangeboden op basis van stamceltherapie, en dat stamcellen vanuit dat land ook hun weg vinden naar medische faciliteiten in het buitenland. Ook op andere biomedische terreinen is het land actief, naar verluidt mede ondersteund door uit Amerika afkomstige geldstromen. Enkele jaren terug, in 2019, stelde de European Cooperation in Science and Technology geld beschikbaar voor meer onderzoek naar stamcellen in Oekraïne.

E.e.a. lijkt aan te sluiten op het algemene plaatje waarin diverse Westerse partijen soms schimmige belangen najagen in het onstabiele Oekraïne. Van massale opkoop van landbouwgronden en biomedisch onderzoek tot politieke en militaire “advisering”. Mijn vermoeden is dat dit niet altijd synchroon loopt met het Westerse publieke belang. Denk daarbij aan het verplaatsen van de landbouw naar Oekraïne, of riskant biomedisch onderzoek, of de economie schaden (oorlog), t.b.v. private belangen.

Voor mij persoonlijk heeft het op dit moment geen toegevoegde waarde dit onderwerp verder uit te diepen.

De nieuwsartikelen en EP-vragen heb ik als PDF opgeslagen en samengevoegd in één enkel PDF bestand: stamcelmoord_oekraine.pdf