Gnumeric is een gratis alternatief voor Excel en is beter in statistiek

gnumeric iconMijn favoriete alternatief voor Excel is Gnumeric. De belangrijkste voordelen:

  • Gratis en open source.
  • Start snel op, sneller dan Excel of Calc.
  • Draait cross-platform op Windows, Mac en Linux: geen beperkingen.

Voor wetenschappers, nerds etc. zijn er nog een paar grote voordelen:

  • Statistisch beter en accurater: de statistische berekeningen kloppen beter. Zie het wetenschappelijke artikel Statistical Accuracy of Spreadsheet Software, Kellie B. Keeling and Robert J. Pavur, The American Statistician Vol. 65, Issue 4, 2011, pages 265-273.
  • Kan exporteren naar Latex, dat is handig voor papers.
  • Plaatjes kunnen geëxporteerd worden naar SVG of PDF vectorformaten, dus geen kwaliteitsverlies en mogelijkheid om met externe programma’s zoals Inkscape (gratis) of Adobe Illustrator verder te bewerken.
  • Prima tekstimport van bv. CSV bestanden.

Op al mijn computers staat inmiddels Gnumeric geïnstalleerd, soms vredig samen met Excel. Probeer het ook eens… Hieronder staat een screenschot, klik op het plaatje voor een grotere versie. Je kunt Gnumeric downloaden via Gnome Projects.

screenshot

Achtergrond

Bijna iedereen heeft wel eens Excel gebruikt voor een snelle berekening of om een tabelletje te maken, om misschien zelfs wel voor een statistische analyse. Daarvoor is Gnumeric dus vaak geschikter en goedkoper dan Excel. Wel heeft Excel vanaf versie 2007 of 2010 geavanceerde functies zoals voorwaardelijke opmaak (conditional formatting) en mooie lay-outs voor tabellen.

Voordat Excel populair werd was er Lotus 1-2-3 en weer daarvoor was er VisiCalc. Je kunt het, als je dat interessant vindt, allemaal nalezen op de webpagina A Brief History of Spreadsheets. En op Wikipedia staat er een Comparison of spreadsheet software.

Het punt is dat er meer is in de wereld dan enkel Excel. Mac gebruikers hebben vaak het programma Numbers en ook veel mensen gebruiken OpenOffice Calc (of LibreOffice Calc). Dus kom wat intelligenter over en spreek vooraan over rekenbladen of spreadsheets en niet over Excel bestanden terwijl ‘t misschien geen Excel bestanden zijn 😉

2 Reacties

Reacties zijn gesloten.