Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Nieuwe Office pakketten

office_brian_boyko

In mijn laatste artikeltje had ik het over Gnumeric, een gratis alternatief voor Excel. En nu zit ik ziek en snotterend mijn hoofdpijn te vergeten door het laatste nieuws voor nerds wat door te scannen. En hoera! Er zijn nieuwe versies uit van de Office pakketten.

Een typisch Office pakket heeft een tekstverwerker, een rekenblad (spreadsheet) programma, een programma om diapresentaties mee te maken (bv. PowerPoint) en een database. Vaak zit er ook een tekenprogramma bij en soms ook ander leuks.

Microsoft heeft het beste pakket, maar daar moet je €uro’s voor betalen. Apple heeft iWork, dat ook goed schijnt te zijn, maar zelf gebruik ik geen Apple. En er zijn nog wat gratis varianten: lees verder… en klik op de kleine afbeeldingen als je een wat grotere screenshot wilt zien.

Microsoft Office Word 2013

Microsoft Office 2013

Microsoft Office 2013 is sinds eind januari beschikbaar. Word kan nu ook PDF-jes bewerken, en het hele pakket werkt nu beter met touchscreens en is dus geschikter voor tablets en de Windows 8 Metro interface (die niet populair zijn, zie filmpje onderaan). Lees er meer over op Tweakers.

Of dit een goede investering is, hangt dus vooral af van je liefde voor de Metro interface van Windows 8.

LibreOffice 4.0

LibreOffice 4.0 is vandaag verschenen. Dit is een nieuwe versie van LibreOffice (opvolger van OpenOffice). LibreOffice is een gratis, open-source vervanging voor Microsoft Office. Wel is er consensus over dat LibreOffice nog niet zo goed is als Microsoft Office. Maar de nieuwe 4.0 versie is een belangrijke stap voorwaarts.

Bovendien draait LibreOffice niet alleen op Windows, maar ook op de Mac en andere BSD’s, en op Linux.

LibreOffice Calc 4.0

Calligra 2.6

Ook leuk voor vooral Linux en BSD gebruikers is het KDE Office pakket Calligra. Versie 2.6 is zeer recent verschenen. Calligra wordt niet heel veel gebruikt en schijnt hier en daar nog wat foutjes te bevatten. Vooral het tekenprogramma Krita schijnt erg goed te zijn.

Calligra Words

Microsoft Office op Linux?

Er zijn geruchten dat Microsoft overweegt om Office ook beschikbaar te maken voor Linux. Op dit moment wordt Microsoft Office alleen uitgebracht voor Microsoft Windows en Apple Mac OS/X. Wel kun je met Wine / CodeWeavers CrossOver Office deels draaiend krijgen onder Linux. Omdat op tablets steeds vaker Linux staat (meestal Android) en de Game industrie zich ook meer richt op Linux (zie bv. Steam for Linux omdat ze niet blij zijn met Windows 8, zou het zomaar kunnen dat Microsoft in ieder geval geen marktaandeel voor Office wil verliezen en daarom eieren voor z’n geld kiest.

Hier trouwens een geinige evaluatie van ene Brian Boyko die niet zo blij was met Windows 8:

Windows 8: The Animated Evaluation

🔗 https://youtu.be/WTYet-qf1jo


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.