Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 6 min

Schiet ze neer en kelder ze

Demonstraties in de Europese hoofdsteden, zoals in Berlijn. Sportteams die niet meer naar Israël willen. Mensen die Israël vergelijken met Nazi-Duitsland – wat weer eens iets anders is dan de Joden die iedere kritiek op Israël afdoen als antisemitisme. Het lijkt erop dat de Joden, excuus, de Israëli’s zich weer opnieuw onpopulair gemaakt hebben.

Het doet aan als een karikatuur: de ueberjood komt met automatisch geweer aan op een boot met vredelievende vrijwilligers die hulpgoederen naar de onderdrukte Palestijnen willen brengen. Een paar trigger-happy zionistische soldaten schieten enkele van de vredebrengers dood, meteen zodra ze er een kansje voor krijgen. Het liefst hadden ze die boten ook nog gekelderd. Hier past maar één reactie op: protest!

Wel vreemd dat die boten vol hulpgoederen niet naar de Israëlische haven wilden. Ze wilden zich niet onderwerpen aan een controle door de douane. Ook een tweede poging met boot wilde niet richting de douane. De confrontatie wordt hier bewust opgezocht.

Wel vreemd dat er op die boten zoveel Hamas aanhang zat, inclusief bijvoorbeeld islamisten die hoopten een martelaarsdood te mogen sterven.

Wel vreemd dat al deze vredelievende activisten met brandbommen gooiden, met ijzeren staven op de soldaten gingen slaan, en vuurwapens afhandig maakten om vervolgens daarmee te gaan schieten. Het is een beetje alsof ik de wereldkampioen boksen op z’n muil ram, en daarna ga janken dat ik een hardere mep terug krijg. Het is niet slim om met een ijzeren staaf te gaan meppen op een persoon die een automatisch geweer bij zich heeft. Ik had verwacht dat de evolutie zulk gedrag wel weggefilterd zou hebben. Maar bij mensen die hun leven voor Allah willen geven is zoiets misschien iets vanzelfsprekender.

Wel vreemd dat er zoveel Turken op dit boot zaten. Turkije is al lang lid van de NAVO en stond bekend als een land dat, samen met Israël, gekozen had voor de Westerse wereld. De laatste jaren, onder Erdogan, is wel een beweging richting de orthodoxe Islam waarneembaar. Toenadering tot Iran vind plaats, en de retoriek richting Amerika en Israël is in de media vaak agressief.

En ook wel vreemd dat zoveel Westerse intellectuelen moord en brand schreeuwen. Vaak zijn dit linkse intellectuelen van de “weg met ons” club. Zelfs sommige Joden horen bij die club. Het zal wel op deze manier gaan: Kapitalisme is slecht, Amerika is kapitalistisch en imperialistisch, Israël en Amerika zijn dikke vriendjes, de Islam en de Palestijnen hebben een conflict met Israël, dus de Islam en de Palestijnen worden onderdrukt, en wij moeten de onderdrukten helpen. Zoiets. En vervolgens hebben deze intellectuelen een blindheid ontwikkeld voor de ideologie van deze “onderdrukten” die twee keer aan de poorten van Europa stonden om ons een religie op te leggen, en die nu nog in de gebieden waar ze in de meerderheid zijn een maatschappij vormen waar (hopelijk) zelfs linkse intellectuelen niet blij mee zouden zijn.

Er is veel druk op Israël om te blokkade van de Gaza strook op te heffen. Vraag is hoe noodzakelijk die blokkade is, of er goede afspraken te maken zijn met de inwoners, en hoe erg die blokkade is. Wat noodzaak en onderhandelbaarheid betreft: er is al vaak geprobeerd met de Palestijnen in de Gaza strook samen te werken. Toch bleven ze vanuit dat gebied raketten afschieten op Israël zolang ze die mogelijkheid hadden. En over hoe erg het is: dat lijkt ook wel mee te vallen, immers Israël ging akkoord met de leverantie van de hulpgoederen, op voorwaarde dat de Israëlische douane de spullen eerst zou controleren en dat er geen spullen gegeven zouden worden die militair nut zouden hebben.

Blijft over de enige terechte kritiek: het aanhouden en overnemen van de schepen in internationale wateren. Gezien de afstanden op zee, en het vaste voornemen van de kapiteins van de schepen om hun koers niet te verleggen richting de Israëlische douane, kan ik nog wel een beetje begrijpen dat de Israëli’s besloten niet af te wachten. Maar formeel blijft het onjuist om in internationaal water schepen te gijzelen, ook al waren er in dit geval wel goede redenen.

Dat ik het zo op zou nemen voor Israël had ik zelf niet verwacht. In het verleden heb ik kritiek gehad op het Israëlische netwerk, op hun veel te grote invloed op de Amerikaanse politiek, op de manier waarop ze Palestijns gebied hebben verkregen en de Palestijnen weggedreven hebben, en op hun gebruik van het verhaal over de holocaust voor politieke doeleinden. Verder zijn hun historische argumenten discutabel – veel Joden met Oost-Europese landen hebben vermoedelijk voorvaderen die oorspronkelijk niet Joods waren, maar zich tot het Jodendom bekeerd hadden. De historische aanspraken zijn daarmee verzwakt. Dit lijken me bewijsbare en redelijke argumenten.

Tegelijkertijd moet ik erkennen dat ik liever in Israël zou wonen dan in één van de daar omliggende landen. Israël is een regionaal baken van licht, dat laat zien dat democratie, vrijheid en wetenschap ook in het Midden-Oosten mogelijk zijn. Ze zijn een vooruitgeschoven front midden in een gebied waar verder vooral mensen wonen die al eeuwen vijandig staan tegenover onze cultuur, het Westen en het Avondland. En ze tonen vitaliteit door hun samenleving krachtig te verdedigen. Dat is een vitaliteit die Europa na de Tweede Wereldoorlog verloren heeft, misschien zelfs voorgoed. Is het jaloezie, die protesten tegen Israël?

Mijn eerste commentaar op dit weblog zal wel de nodige discussie losmaken. Israël roept emotionele reacties op, vaak ook religieus geïnspireerd. Hieronder kun je jouw mening of kritiek geven. Als je hierboven in het menu op abonneren klikt kun je op de hoogte blijven van nieuwe “blogposts” op deze website. Als je vaker wilt reageren, kun je je ook registreren (zie rechtsonder).

Reacties

✉ shushine op 2010-06-08

er wordt veel druk uitgeoefend op israel om de blokkade op te heffen met gaza… maar mensen weten niet dat israel gaza van electriciteit voorziet… geld zien ze daar niet voor… zelfde voor water…. weet je dat er hollandse gebouwde huizen leeg staan… want de hamas wil niet dat het volk rustig een leven gaan leven…. ze willen israel kapot maken en gebruiken daar de media voor.. spelen vals …. liegen en bedriegen… en de linkse nederlanders zien niet in dat ze voorgelogen worden ….

✉ Evert Mouw op 2010-06-09

Aanvulling:

” … Israel begged the Turkish government not to let the Mava Marmaris depart with its meagre cargo of humanitarian aid (meagre compared to the aid Israel facilitates every day) and Islamist extremists armed to the teeth with clubs, wrist rockets that fire deadly projectiles, switchblades and military-style night vision equipment. The provocation is all the more shameful since the Turkish government has proclaimed that all passengers were checked thoroughly. Is this the behaviour of a friendly country? Of the six ships, only the Turkish ship resisted violently; all the others were boarded without incident. … ”

bron: “Turkey is calling for a jihad against Israel” by Joshua Teitelbaum
Source: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jun/08/turkey-jihad-israel-flotilla

✉ Christiaan op 2010-06-09

Tsja, en toch was het het land van de Palestijnen en dat is waar de enige (westerse) Palestijn die ik ken zich heel erg druk om maakte.
En dat die fucking Israeli’s altijd van die enorme achterbakse klootzakken zijn, en mocht nu net die ene Israelische jongen daar in LA precies aan dat stereotype voldoen waardoor beide jongens een hele kinderachtige grafhekel aan elkaar hadden…
Het was een miniconflict wat ik heb proberen te bedwingen maar het ging gewoon niet, mensen zijn dom, kortzichtig en het probleem daar in het midden-oosten zie ik nog ver van opgelost, of we nu in de 21e eeuw zitten of niet :s
mijn enige oplossing: /care


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.