Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 4 min

De nieuwe coalitie

Wie er met wie zal gaan in de politieke coalitie is nu het onderwerp van gesprek. De uitslagen zijn bijna 100% zeker. En ik ga me wagen aan een berekende voorspelling.

Update 2010-06-13

Methode

Als je het Kieskompas gedaan hebt, dan weet je dat ze de uitslag tonen in een kaartje rechts op deze pagina:

Kaartje zoals je dat ziet na het doen van het Kieskompas.

Ze gebruiken dus twee assen om partijen op de kaart te zetten. Links-rechts gaat meer over de economie, en progressief-conservatief meer over cultuur. Partijen die op de kaart dicht bij elkaar liggen werken gemakkelijker samen. Voor een coalitie zijn er drie belangrijke dingen:

Verder moeten ze nog een meerderheid in de Eerste Kamer hebben, maar dat heb ik in deze analyse niet opgenomen. In de programmeertaal C++ heb ik code geschreven waarmee ik het volgende doe:

Resultaat

vvd pvv cda | som_zetels: 76 | som_afstanden: 97 vvd pvda cda | som_zetels: 82 | som_afstanden: 190 vvd pvv cda sgp | som_zetels: 78 | som_afstanden: 197 vvd pvda sp | som_zetels: 76 | som_afstanden: 220 vvd pvv cda cu | som_zetels: 81 | som_afstanden: 229 vvd pvda pvv | som_zetels: 85 | som_afstanden: 256

Als je de complete lijst met resultaten wilt zien, kun je partijcombinaties.zip downloaden.

Conclusie

Ik voorspel VVD, PVV en CDA. Net genoeg zetels, en verreweg de minste onderlinge afstand. Dat was niet zo moeilijk. Maar ondanks de ijzeren logica van de politieke afstanden en zetels kunnen conflicten en emoties altijd nog voor verrassingen zorgen. Update 2010-06-13: VDD met PvdA en CDA is natuurlijk de eerstvolgende logische optie voor wanneer de combinatie met de PVV mislukt.

En ik ga afstuderen!

Vrijdag 25 juni om 14:00 op het FSW in Leiden krijg ik mijn MA diploma voor politicologie uitgereikt. Er mogen 15 mensen bij zijn, mijn familie komt natuurlijk, maar er kunnen nog wat mensen bij. Dus als je zin hebt: mail me!

Meer over de afstandsbepaling

De coördinaten van de partijen op de kaart van het Kieskompas had ik op kunnen vragen bij André Krouwel, maar ik ben geen bekende van hem en wilde dit vandaag af hebben. Dus heb ik de coördinaten gemeten met Paint. Eerst een screenshot maken, die openen in Paint, en als je met de muis over de afbeelding gaat zie je onderaan de coördinaten. Als je het netjes wilt doen moet je ook de coördinaten van het nulpunt meten, een reverse nemen van de Y coördinaten, etc., maar voor een afstandsmeting tussen de partijen onderling is dat allemaal niet relevant.

Bij het bepalen van de totale afstand tot elkaar binnen een mogelijke coalitie heb ik alle afstanden bij elkaar opgeteld. Dus voor partijen {A,B,C} bereken ik afstand(A,B) + afstand(A,C) + afstand (B,C). Hierdoor krijgen combinaties met meerdere partijen ook meteen een flink grotere totale afstand.

De broncode (C++)

partijcombinaties.zip

Reacties

✉ Christiaan op 2010-06-10

Wat ben je toch een heerlijke nerd 🙂 Wel jammer dat een 4e partij zo’n penalty oplevert. Misschien terecht en houd het lekker simpel, maar is toch een beetje raar.

Was heel grappig bij netwerk, Wiegel en een of andere politicoloog, die laatste glashard beweren dat PvdA, GL, D66 en VVD het meest hervormingsgezind zijn dus dat gaf hij het meeste kans. En jouw voorspelling juist te minste omdat ze zo klein zijn en het PVV partijprogramma op 9 punten niet strookt met die van de VVD, het schijnt dat de VVD vooruit wil, de PVV niet. Komt overigens niet echt terug in het landschap van het kieskompas, maar dat terzijde.

Maarehhh, d’r zat ook een dikke CDAer uit de 1e kamer bij en die zij dat het CDA voornamelijk z’n mond moest houden en het verstandiger is (en niet te verwachten) dat de partij niet gaat regeren met wie dan ook. Wel grappig uit zo’n mond te horen.

Die Wiegel debatteert trouwens maar wat graag, hij vond wat die politicoloog zei maar onzin. Wel grappig hoe hij er op in ging.
Helaas moet ik het met ome Wiegel eens zijn, het klinkt inderdaad heel mooi, pimpelpaars, maar het is wat we (ik) eerder wíllen (wil) horen dan het ook zal zijn.

En jouw mooie vectorenspel bevestigd dit.

Oh moeder, CDA, PVV en VVD, gaan we al verhuizen?

✉ Ward op 2010-06-10

Haha lijkt me wel stom. Is de CDA zo afgestraft en komen ze toch nog in de regering. Al zie ik CDA nog niet echt fanatiek samen werken met de PVV 😉

✉ Dave op 2010-08-11

Nu 2 maanden later klopt jouw voorspelling compleet

Respect


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.