Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

Partijen bekennen kleur — zeggen versus doen

devilish icon from Cheser

Niet wat mensen zeggen, maar wat ze doen, dat is waar je mensen op kunt beoordelen.

Vandaag was er debat over de toestroom van Bulgaren en Roemenen. Vanwege ons EU lidmaatschap kunnen die straks in grote aantallen ons land binnenstromen. Dat is voor hen aantrekkelijk, omdat er binnen de EU grote welvaartsverschillen zijn, en zoals dat gaat in de natuur stroomt water van een hoog punt naar een laag punt. In dit geval dus naar Nederland.

Volgens o.a. Hans Roodenburg, voormalig afdelingshoofd bij het CBS, is het zelfs geen arbeidsmigratie maar armoedemigratie.

Wat eraan te doen? De Britse premier Cameron nam stelling in. Asscher (PvdA) benoemt het als een probleem. De VVD noemt het standpunt van de Europese Commissie teleurstellend en roept Asscher op nog fermer verzet te tonen. Dat is dus wat ze zeggen. Maar beide partijen stemden niet mee met de motie van de PVV om ook na 1 januari de Bulgaren en Roemenen te blijven weren. De SP en de Partij voor de Dieren stemden wel voor die motie. Andere partijen doen dat dus niet. (Bron.)

Zeggen. Doen.

Het begint vervelend te worden, de mismatch tussen die twee. De VVD heeft vaak kritiek op de EU en op de held van verdere EU integratie, Guy Verhofstadt, maar zit wel met diezelfde Guy in dezelfde fractie in het Europees Parlement, de ALDE, waar Guy zelfs de fractieleider van is. Een deel van het probleem van de VVD ontstaat omdat de VVD in feite van binnen gespleten is. De conservatief-liberale leden zien het niet zo zitten met de EU, neem bijvoorbeeld de kritiek van Bolkestein, maar dat is binnen de VVD dus een minderheid.

De PvdA idem dito. Voor een sociaal en sterk Nederland — maar nog meer voor een sociaal Europa, waar er van het sterke Nederland steeds minder overblijft. Wel met een “eerlijk verhaal”, maar niet te eerlijk. Voor een socialistische partij vind ik het een schande, omdat het algemeen bekend is dat een sociale gemeenschap alleen kan blijven bestaan bij de gratie van sterke grenzen. Zonder die grenzen wordt de samenhang onhoudbaar. Daarom zijn de meeste mensen die geen grenzen willen dan ook liberaal of libertijns, want dat is consequent — een wereld zonder sterke verbanden, met enkel losse individuen, is nu eenmaal beter bestand tegen wegvallende grenzen en globalisatie, althans dat is de redenatie.

PvdA verkiezingsposter Sterker en Socialer

Ik vind die discrepantie tussen zeggen en doen erg vervelend. Het wordt ook wel liegen genoemd, of gewoon de boel bedonderen. Bij D66 weet je tenminste waar je aan toe bent. Bij de SP en bij de PVV ook. Zelfs bij de SGP lijkt dat vaak duidelijk, hoewel het apart is dat ze niet voor de motie gestemd hebben – misschien zijn ze bang voor hun [schoolboeken](http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/10/d66-sgp-en-christenunie-ook-akkoord-met-begroting ” D66, SGP en ChristenUnie ook akkoord met begroting”).

De EU, de euro, ze zijn misschien niet zo interessant als zwarte piet, maar wel een stuk invloedrijker op onze economie en wetgeving. Misschien is de EU wel het belangrijkste thema voor onze toekomst. Dus is het belangrijk op een partij te stemmen die er een duidelijke mening over heeft. Ben je voor verdere EU integratie op dezelfde weg als we dat nu in Europa al doen? Stem dan D66 voor nog meer Europese nivellering. Ben je daar juist tegen? Dan heb je nu de keus uit de PVV, de SP en de Partij voor de Dieren. De rest? Dat zijn onbetrouwbare lui die andere dingen zeggen dan ze doen – over dit zeer belangrijke thema!


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.