Het gelijk van D66

PvdA slogan: sterker en socialerZonet heb ik een stukje uit de troonrede gehoord. Veel gepraat over sociale akkoorden, sociale partners, samenwerkingsverbanden, en andere vormen van corporatistisch gepolder. Met als toetje een hoop lastenverhogingen. Dit kabinet is een ramp.

Hoe het wel moet? Ik schipper altijd een beetje tussen D66 en de PVV. D66, omdat ze het corporatisme aankaarten en innovatie stimuleren. De PVV, die duidelijk is over de BTW en de risico’s van Europese samenwerking. Vandaag werd ik blij van Pechtold (D66) die ‘t gewoon hardop durfde te zeggen:

Dat uitstelgedrag kost Nederland 23 duizend banen.

Inderdaad. Noodzakelijke maatregelen over ontslagrecht en de werkloosheidswet (WW) worden niet genomen of uitgesteld. De belangen van enkele “sociale partners”, die steeds minder Nederlanders representeren, hebben gewonnen in het gepolder van “het beste kabinet ooit”. Het is tenenkrommend. Alexander Pechtold heeft het helemaal gehad met het kabinet: “Als het kabinet nog wat van ons wil, komt het maar naar ons.” En gelijk heeft ie.

Ondertussen rommelt het bij de VVD, waar veel leden hun lidmaatschap opzeggen. Ik vind het niet kies om tijdens de rit op te zeggen, en dus doe ik dat ook niet, maar ik herken me steeds minder in het beleid dat wordt uitgestippeld door een kabinet waarin de VVD toch echt de senior partner is. Het beleid is niet economisch liberaal, het leunt meer op lastenverhogingen dan op bezuinigingen, en het richt zich op deelbelangen zoals vakbonden en clubs van grote concerns. Het MKB, de ZZP-er, de blik op de lange termijn: het lijkt allemaal uit beeld verdwenen.

economie kan wel wat vvd gebruiken

En de PVV zaait zonder al te veel moeite de zaden van de toekomstige vruchten. Net als D66 is ook de PVV bezig met prijsschieten. Economisch gezien is het nog verder verhogen van accijnzen e.d. natuurlijk waanzin. Ook het CDA probeert als een soort wandelende mummie nog een slaatje te slaan uit het falen van het kabinet, wat me toch hypocriet aandoet gezien hun maatregelen uit het verleden, toen ze nog in de regering zaten. Voor de rest zijn er nog de andere gebruikelijke oppositiepartijen (CU, GL, SP, …), voor wie kritiek op het kabinet de gebruikelijke modus operandi is, en daar besteed ik nu maar even geen aandacht aan.

Een echt debat over de Euro is er niet in Nederland, terwijl onze oosterburen daar in toenemende mate kritisch over zijn. Het is in Nederland toch vooral de PVV die kritisch is richting de euro. De VVD laat het afweten, terwijl ze met nota bene Bolkestein (hij is voorstander van twee munten, eentje voor het noorden en eentje voor het zuiden) toch een eurocriticus met eruditie hebben. Maar het debat komt niet op gang; iedereen roept vanuit zijn eigen holletje wat, en dat is het dan. De PvdA maakt het helemaal bont in relatie tot Europa: eerst jarenlang (en nog steeds) flink op de EU inzetten, en nu, veel te laat, na jaren een vingertje richting criticasters, gaan ze ook maar ‘s wat bedenkingen uiten over de arbeiders uit andere delen van Europa die hier tegen een lagere prijs kunnen werken.

sterker_socialer

Hoe dan ook: het zijn gouden tijden voor de oppositie, en het kabinet staat erbij en kijkt ernaar. Tot echte actie buiten de eigen comfortzone komt het niet, terwijl de huidige crisis toch echt leiderschap en moed vereist. De irritatie van D66 en de woede van de PVV zijn begrijpelijk en terecht. Zowel de VVD als de PvdA hadden als inzet een sterkere economie tijdens de verkiezingscampagne. Maar ze hebben al menig econoom teleurgesteld. Het huidige kabinet kan niet nog een jaar op deze manier doorgaan zonder het morele gezag en het vertrouwen van de samenleving te verliezen.

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tijl Uylenspiegel
Tijl Uylenspiegel
9 jaren geleden

Voor het eerst dat ik iemand die gezien hetgeen hij schrijft meer dan redelijk intelligent is en tegelijkertijd toegeeft te overwegen een stem op D’66 uit te brengen.
Een mens gelooft het niet tot hij het met eigen ogen ziet staan.
Alexander Pechtold en de woorden innovatie en onderwijs zijn bij veel mensen voldoende om hardnekkige braakneigingen op te roepen.
Een man die Geert Wilders verwijt te zijn weggelopen van zijn verantwoordelijkheid, en die tegelijkertijd bereid is zijn eigen plus zijn schoonfamilie bij opbod te verkopen om toch maar asjeblieft in een kabinet te mogen deelnemen, in ruil waarvoor hij élk besluit zal willen tekenen, niet omdat het goede maatregelen zijn maar simpelweg om in de geschiedenisboekjes vermeld te worden alszijnde ex-minister.
Om uit de crisis te komen moeten we investeren in onderwijs zei de gek, ik heb ben voorstander van een lange-termijnvisie maar dit is toch wel héél lange termijn om het vriendelijk te zeggen, in gewoon nederlands luchtfietserij.

trackback
8 jaren geleden

[…] zeggen en doen erg vervelend. Het wordt ook wel liegen genoemd, of gewoon de boel bedonderen. Bij D66 weet je tenminste waar je aan toe bent. Bij de SP en bij de PVV ook. Zelfs bij de SGP lijkt dat […]