Furor Teutonicus
https://www.furorteutonicus.eu/2014/01/29/sms-voor-consumenten-voorbij-hoogtepunt/
Export date: Sat Jun 6 0:20:50 2020 / +0000 GMT

SMS voor consumenten voorbij hoogtepunt


kpn sms mail - iconVanochtend kreeg ik per SMS het bericht dat de KPN stopt met SMS Mail. Jammer, dat was nu net zo'n handig programma. Vanaf je computer, met een luxe toetsenbord en copy-paste functies, kon je dan een SMS versturen. Er was zelfs integratie met het Windows adressenboek. Handig, want ik kon mijn Nokia synchroniseren met dat adressenboek. Het sturen van een SMS zag er zo uit:

kpn sms mail - screenshot


Nouja, wel logisch ook dat ze ermee stoppen. De concurrentie van smartphone apps zoals Whatsapp is natuurlijk hevig. Maar die hebben meestal geen PC / desktop client. Skype wel. En vooruit, er is een Pidgin plugin voor Whatsapp. In ieder geval lijkt het me een teken aan de wand: het hoogtepunt van SMS als goedkope en eenvoudige berichtendienst is voorbij. Er zijn nu gratis diensten die bovendien meer functionaliteit bieden.

Dat is eigenlijk wel wat KPN hiermee lijkt te zeggen. Ze zeggen hun support voor een SMS consumentenprodukt op. En tegelijkertijd denken ze daarmee reclame te maken voor hun SMS platform voor bedrijven. Om bedrijven te helpen hun klanten beter te bereiken. Kijk maar:

kpn sms mail - bericht

We worden dus geadviseerd om www.kpncallfactory.com te bezoeken. Een site waar, als onderdeel van KPN Callfactory, een SMS gateway geboden wordt, inclusief API. Oftewel, je mag je eigen desktop SMS programma gaan maken als je dat leuk vindt. Het oogt allemaal niet zo overtuigend. Waarom investeren in SMS diensten als KPN zelf zich terugtrekt van consumentendiensten op dat vlak? Het kan hoor, met SMS kan nog steeds een groot publiek bereikt worden en dat blijft voorlopig wel. Bovendien richt de KPN zich met de nieuwe dienst op iets wat de alternatieve gratis berichtendiensten niet hebben: een betaalmogelijkheid. Betalen per SMS. Het is niet eens zo dom.

Maar voor de consument die gewoon via de computer SMS wil kunnen versturen met adresboek integratie is het nu net iets minder luxe geworden. Via een webinterface SMS versturen kan ook, maar is wat omslachtiger. Er zijn SMS gateways voor consumenten die het je toestaan om vanuit je mailprogramma een SMS te sturen, door een mail te sturen dat lijkt op bv. 31612345678@smsgateway.com en de gateway stuurt het dan door als SMS.

Zelf ga ik Pidgin plus de Whatsapp plugin gebruiken als alternatief. En natuurlijk: Whapsapp is onveilig. Maar voor onbelangrijke chatberichten naar telefoons toe is het afdoende. Whatsapp gebruikt op een slordige manier het XMPP protocol. Ik hoop dat uiteindelijk iedereen betere XMPP programma's en apps gaat gebruiken, zoals Pidgin maar ook Jitsi. Voor smartphones zijn er XMPP clients, en in ieder geval voor Android is zelfs een Jitsi client in de maak waarmee je ook kunt videobellen.

Het is trouwens heerlijk om niet afhankelijk te zijn van zo'n knullige smartphone, maar gewoon een telefoon te hebben die je maar één keer per week hoeft op te laden, die niet snel kapot gaat, en waarbij het geen ramp is als ie gejat wordt... voor onder de €50 koop je een nieuwe. Bovenstaande Nokia N113 heeft Bluetooth en kan desnoods berichten versturen via Facebook, Twitter en normale email (waaronder gmail). Grote lappen tekst typen of lezen, plaatjes kijken, gamen en video's kijken doe ik liever op een snelle computer met groot beeldscherm en luxe toetsenbord. Voor noodgevallen is er altijd nog een tablet.
Excerpt: De KPN stopt met SMS Mail, een computerprogramma voor consumenten. Nieuwe berichtenservices beconcurreren SMS.
Post date: 2014-01-29 21:53:46
Post date GMT: 2014-01-29 20:53:46

Post modified date: 2014-01-29 21:53:46
Post modified date GMT: 2014-01-29 20:53:46

Export date: Sat Jun 6 0:20:50 2020 / +0000 GMT
This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com