Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

Kleurverschillen tussen Adobe en Microsoft

Vandaag hadden we op mijn werk het vreemde geval dat een mooi logo gemaakt met Adobe Photoshop op een Mac helaas helemaal letterlijk van kleur verschoot toen we het in een Microsoft Word sjabloon (template) wilden gebruiken. Na het exporteren naar PNG en het importeren in Word (in de kop- en voettekst gebieden) lukte het ons maar niet om de kleur nog goed te krijgen. Zo was bijvoorbeeld groen veranderd in geelgroen.

Ook hoorden we van een gebruiker dat de logo’s op haar computer helemaal zwart werden weergegeven. Dit is een bekend probleem met transparante afbeeldingen waarin een zgn. alfa kanaal is opgeslagen. In dat alfa kanaal wordt de transparantie opgeslagen. Dat staat meestal los van kleurproblemen.

Dit oplossen was nog even lastig omdat mijn collega, een designer, gebruik maakte van een Mac met Word 2011, terwijl ik zelf op een Linux machine werk zonder Microsoft Office.

Scanner

Eerst hebben we nog geprobeerd verschillende bestandsformaten te gebruiken, zoals JPEG en PNG. Maar dat hielp niet. Tenslotte heb ik beide versies geprint met een Xerox printer, en vervolgens onder de Xerox scanner gelegd. In de scan kon ik vervolgens de RGB waarden meten. Interessant was dat in de gescande afbeelding vrijwel dezelfde RGB waarden aangetroffen werden als in de oorspronkelijke Adobe afbeelding. Oftewel, Adobe, Apple en Xerox werkten prima samen. (Het betreft een Xerox ColorQube 8900. Om ’m onder Linux werkend te krijgen heb ik de PPD printerdriver van een 9201 driver voor Windows minimaal moeten aanpassen: Xerox_ColorQube_8900.PPD.zip)

scanwaarden

Nou, daar is weinig peil op te trekken. Het op de gok van tevoren donkerder maken van de afbeelding, om zo de kleurverschuiving in Word te anticiperen, was niet zo succesvol. En we hadden weinig zin om daar een hele dag mee te gaan experimenteren middels trial and error.

Kleurprofielen

Als je van Mac of Adobe software naar Windows of Microsoft software gaat, kunnen de kleuren van afbeeldingen veranderen. Dat komt omdat er verschillende kleurprofielen gebruikt worden. Een kleurprofiel zorgt er in theorie voor dat kleuren correct worden weergegeven op verschillende apparaten, zoals monitoren, digitale camera’s, printers en scanners.

Veel afbeeldingsformaten kunnen een kleurprofiel opslaan:

En PNG-tjes hebben ook nog een gamma kanaal.

Als dat vertalen van het kleurprofiel en/of alfa kanaal fout gaat, kun je beter een afbeeldingsformaat gebruiken waarbij er geen kleurprofiel (en geen gamma informatie) ingesloten wordt: BMP 24-bits.

Al met al hadden we misschien snel tot een oplossing kunnen komen als we eerst het artikel Color Space and Color Profiles hadden gelezen. Maar we konden het ook zonder kleurprofiel doen.

De oplossing

Eerst verving ik de PNG-tjes vvoor 32-bits bitmaps (BMP’s), maar dat leverde in LibreOffice zwarte logo’s op. Vervolgens gebruikte ik de 24-bits bitmaps, en daarmee was het probleem verholpen.

Het vervangen van afbeeldingen in een Word .dotx document is niet al te lastig. Een .dotx bestand is eigenlijk een .zip archiefbestand met daarin een aantal losse bestandjes. De afbeeldingen staan in /word/media/. Die afbeeldingen kun je bewerken, of eventueel vervangen. Ik trof twee PNG bestanden aan, die ik vervangen heb door twee BMP bestanden. Natuurlijk moet je ook eventuele referenties naar die bestanden vervangen met een teksteditor zoals bijvoorbeeld Geany. Die referenties kun je vinden met grep -R image1.png(gebruik de originele naam). Zelf hoefde ik alleen in /_rels/ twee bestanden aan te passen.

Vervolgens moet je weer een net .dotx bestand maken door het bestand weer in te pakken met bv. zip -r bestandsnaam.docx bestandsnaam/* en klaar ben je. Eventueel openen met LibreOffice Writer om het resultaat te testen.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.