Vijf mythen die onze samenleving bedreigen; een college van Milton Friedman

Milton FriedmanEconomische inzichten voor iedereen, met veel humor gebracht. In 1977 gaf de bekende econoom en Nobelprijswinnaar Milton Friedman een gastcollege met als onderwerp de vijf mythen of verkeerde economische opvattingen die onze welvaart en onze samenleving bedreigen:

  1. Robber Baron Myth
  2. Great Depression Myth
  3. Demand for Government Service Myth
  4. Free Lunch Myth
  5. Robin Hood Myth

Als je een uurtje hebt, moet je beslist dit college beluisteren. Hij legt het grappig en helder uit, dus je hoeft geen economische voorkennis te hebben. En passant krijg je er ook nog eens een goede uitleg over enkele belangrijke economische en politieke onderwerpen bij. Het college kun je hieronder afspelen.

Milton was natuurlijk geen Keynesiaan. Misschien is het wel aardig om je een beetje te verdiepen in de belangrijkste benaderingen (Oostenrijkse school, school van Chicago, Keynesianen). Zelf ben ik een fan van de Oostenrijkse school, die wel in staat was de bankencrisis enigszins te voorspellen. Als ik tijd heb wil ik wat meer van hun werk lezen.

 

 

Een reactie

  1. […] Ik ben dus niet tegen het investeringsfonds van Witteveen. Alleen had ik liever gezien dat het niet nodig was geweest, en dat we ons land zo hadden ingericht dat we gemakkelijk een economische dip hadden kunnen weerstaan. Het cynische is dat je daarvoor niets hoeft te doen — je hoeft alleen maar niet dingen te doen, zoals je kon beluisteren in het college van Friedman. […]

Reacties zijn gesloten.