Vaccineren tegen mazelen moet niet verplicht worden; tegen polio wel

Mazelen. Het breekt zo eens in de paar jaar weer uit op de bijbelriem. Vanwege hun eigenzinnige interpretaties van een verzameling oude geschiften uit het Midden-Oosten weigeren ze om zichzelf en hun kinderen te trainen tegen het virus.

Trainen: dat vind ik een mooi woord voor het vaccineren. Je geeft je lichaam een onschadelijk gemaakte kleine hoeveelheid van de vijand waartegen het moet leren vechten. Als de vijand dan in in volle kracht opduikt, dan weet het lichaam wat het moet doen. En net zoals bij een sporttraining is er kans op blessures en pijn. Gelukkig is het mazelenvaccin uitermate veilig.

Mazelen virus
Het mazelen virus. Meer informatie op FileMeasles virus.JPG – Wikimedia Commons

De komst van de mazelen in de bijbelriem is net zo periodiek als de daaropvolgende discussie die dan losbarst. Onze liberale minister die erover gaat heeft er een duidelijke mening over. Schippers vindt niet vaccineren onverantwoord, maar wil het niet verplichten.

Voor liberalen, en voor iedereen die de rol van de overheid en de staatsdwang die daarmee gepaard gaat liever in de perken wil houden, is het ook wel een dilemma. Natuurlijk wil je zo min mogelijk verplichten. Maar vrijheid houdt op waar de vrijheid van een ander begint. En het niet laten vaccineren levert wel degelijk een risico op voor anderen.

Bij de vorige uitbraak van mazelen was 94% niet gevaccineerd. De overige 6% is dan wel gevaccineerd, of gegevens ontbreken. Punt is: mensen die zich niet laten vaccineren kunnen anderen besmetten, en onttrekken zich zo aan hun verantwoordelijkheid voor de kudde-immuniteit.

Een andere overweging is het belang van het kind. Een kind heeft recht op goede zorg en bescherming. Een kind niet beschermen tegen gevaarlijke ziekten is nogal wat.

Gelukkig is mazelen zelden dodelijk. Ook de huidige uitbraak is relatief mild. Ja, er zijn een paar kinderen zeer ernstig ziek geworden, maar op de totale populatie is het een relatief klein aantal. De meeste mensen herstellen goed van de mazelen. De paar schrijnende gevallen roepen emoties op, maar daar kun je geen beleid op bouwen.

Ook zijn er geluiden — niet alleen uit reformatorische hoek, maar ook van antroposofen en uit kritisch-wetenschappelijke kringen, dat vaccins wel degelijk vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Waaronder gedragsveranderingen. Soms is ‘t niet zo slecht als een individu of een groep niet met de grote kudde mee wil lopen.

Omdat de consequenties relatief licht zijn, en omdat bovendien nadelen van een vaccinatie niet uitgesloten kunnen worden, is het verleidelijk om de vaccinatie tegen o.a. mazelen niet verplicht te stellen. Zelf ben ik ook die mening toegedaan. Wel vind ik ouders die hun kinderen niet willen beschermen erg onverstandig en irrationeel. Maar in een vrij land is het toegestaan om een beetje eigenaardig te zijn, zolang dat anderen maar niet al teveel tot last is. Het denken is immers vrij, en ook het niet-denken (geloven) is vrij.

Anders ligt het bij polio (kinderverlamming). Dat is een zeer ernstige aandoening. De consequenties zijn dan zo groot, dat ik toch genoeg basis zie voor een verplichting. Als ouders weigeren hun kind afdoende medische preventieve zorg te geven, dan kan de overheid ingrijpen — net zoals de overheid ingrijpt via bv. de leerplicht en bij verwaarlozing. De verantwoordelijkheid voor een kind ligt primair bij de ouders, maar de gemeenschap heeft daarin ook een rol. Ik hoop dat de politiek dit oppakt en vaccinaties tegen dit soort zeer ernstige ziektes verplicht gaat stellen.

In 2007 was ik student in Leiden. Ik ben toen diep in dit onderwerp gedoken. Behalve colleges over politieke stromingen bij mijn hoofdstudie heb ik me toen ook ingeschreven voor het vak immunologie bij geneeskunde. De paper die ik er toen over schreef geeft denk ik een mooi overzicht van de historie, afwegingen, achtergronden, en enkele internationale verschillen. Die paper kun je lezen of downloaden op mijn andere site, Anima Mundi. Ik ben bezig ‘m om te werken.

Dus mocht je meer over dit onderwerp willen weten: veel leesplezier!

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties