Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 1 min

Vrolijk Oostern (“pasen”)

Ostara

Na een lange koude winter komt de zon uit het oosten steeds sterker licht en warmte brengen over onze landen. Dat je nu nog niet veel van de warmte kunt merken kan kloppen, want het feest werd van oudsher vaak ook pas in april gevierd.

De godin van het licht en vruchtbaarheid komt uit het oosten; daarom is haar naam Ostara of Eostre. In Engeland vieren ze daarom nu Eastern, en in Duitsland Ostern. In Nederland zouden we het Oostern moeten noemen. Waarom het feest hier nu een christelijk feest geworden is, werd laatst nog treffend verwoord door ene Jigzoz:

Zoals veel andere religieuze evenementen is ook Pasen een gekaapt feest. Oorspronkelijk draaide Pasen om de lente en vruchtbaarheid. Het christendom veranderde dat in een feest rondom het bloederig afranselen van Jezus, een van de hoofdpersonages uit de Bijbel. — Jigzoz, Dansverbod tot Pasen in Duitsland, Fok! magazine, 2013-03-29

Ja, in Duitsland is een heus dansverbod. Met Oostern werd gedanst, maar voor veel christenen is dat veel te frivool. Maar toch is onze volksaard niet zomaar verslagen! Alle vruchtbaarheidssymbolen zijn nog springlevend. Met vuren wordt de komst van licht en warmte gevierd. Hazen, kuikens, eieren, het hoort er allemaal al duizenden jaren bij. Een duidelijk en compleet historisch overzicht van dit oude lentefeest wordt gegeven door Victor van der Sterren in zijn leuke artikel dat je echt moet lezen: Pasen? Ooster!

Reacties

✉ Jack op 2013-03-31

n dat zo’n hoge christelijke pief dan ooit bedacht heeft: laten we z’n geboortedag een datum geven en z’n sterfdag ergens afwisselend tussen maart en mei doen. Heel logisch!


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.