Hoera, ik mag stemmen (geslaagd voor het stemexamen)

Het stemexamen! Ik pleit er al sinds tijden voor. Iedere malloot mag zijn of haar stem uitbrengen, en er zijn er bij die het verschil tussen parlement en regering nog niet eens kennen. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft op www.stemexamen.nl een aardige aanzet gedaan voor een stemexamen. Niet om mensen uit te sluiten, maar om je speels wat te leren over het stemmen en onze democratie. Test jezelf!

Er zaten een paar pittige vragen bij, en met enige schaamte moet ik erkennen dat mijn score slechts 85/100 was (85%). Dat lijkt heel redelijk, maar ik denk dat ‘t een beetje laag is voor iemand die politicologie gedaan heeft. Er zaten dan ook vragen bij die me eigenlijk nooit bezig gehouden hebben, zoals ‘t feit of de Koningin al dan niet mag stemmen. Voor politicologen is dat eigenlijk ook niet zo interessant, maar misschien voor juristen (staatsrecht) wel. Ik had die vraag trouwens goed gegokt, maar had ‘t fout — ik mag nu niet teveel verklappen, jij lezer moet immers de test nog doen! — wie er geholpen mag worden in het stemhokje, het Europees Parlement, en de telling van blanco stemmen.

Het zijn slechts twintig vragen. Probeer het ook op www.stemexamen.nl.

certificaat

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
emil snijer
emil snijer
10 jaren geleden

kut….

Ward
10 jaren geleden

Zo valt tegen idd, maar toch 75% πŸ™‚

Ik ben trouwens ook een voorstander van een stemexamen. Geactualiseerd elke keer. Wel lastig, want wie maakt hem dan, en hoe toon je aan dat wie het maakt niet bevooroordeeld is. Maar dat zie ik als een klein probleempje vergeleken met het grote voordeel dat je de mensen die echt niks weten uit je stemproces filtert. Met mobiele technologie ook steeds makkelijker voor elkaar te krijgen. Gewoon op bijvoorbeeld dinsdag om 11:00 krijgt iedereen een login gestuurd. Iedereen doet een testje en stemt dan (of niet als je de test niet haalt). En klaar is het stemmen. Moet wel allemaal tegelijk gebeuren anders gaat er 1 stemmen en alle vragen verklappen.

Ward
10 jaren geleden

Ik heb mij nooit bezich gehouden met prinsjesdag en ik weet sinds mijn studie dat ik nooit moet gaan gokken (voor geld). Ik gok altijd precies verkeerd. Ben ik heel hardnekkig in πŸ™‚

Voordat mobiele app’s of technologie hiervoor geschikt zijn zal denk ik (helaas) nog wel even duren. Als men de veiligheid van electronische stemmachines al niet kan regelen, zal het voor mobiele applicaties nog wel lastiger zijn. Wordt je stemgedrag waarschijnlijk meteen gekoppeld aan je paspoort en digitale patientendossier met alle gevolgen van dien…

Mireille
Mireille
10 jaren geleden

Ook 85% πŸ™‚

Erik
10 jaren geleden

Driewerf hoera. Ik mag ook stemmen met 85% goed πŸ™‚

emil snijer
emil snijer
10 jaren geleden

stelletje nerds, ik had maar 40%, maar ben vorig jaar geslaagd voor het vak overheidsbeleid!

emil snijer
emil snijer
10 jaren geleden

hahah lees het als humor, no hard feelings. (maar baal wel van mijn lage score! ) hahaha