Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 1 min

DreamSpark voor studenten

DreamSpark

Microsoft wil graag dat studenten leren programmeren in een Windows omgeving. Het bedrijf heeft al een jarenlange traditie om studenten fikse kortingen te geven, maar met hun project DreamSpark maken ze professionele software zelfs helemaal gratis voor studenten. Normaal betaal je daar honderden euro’s voor.

DreamSpark provides professional-level developer and design tools to students and educators around the world at no charge. These Microsoft tools will help you advance your learning and skills through technical design, technology, math, science, and engineering activities. — Microsoft DreamSpark FAQ

Een cynicus zal zeggen dat ze de concurrentie van de open source beweging voelen. Studenten gebruiken vaak Linux. Veel universiteiten werken met gratis ontwikkelomgevingen zoals NetBeans, Eclipse en Java. De technocore informatici zoals op het LIACS gebruiken nog liever C++ met Qt. Maar eerlijk is eerlijk, Visual Studio Professional van Microsoft, samen met C#, is een ijzersterk product waar je snel goede programma’s mee kunt maken. De .NET bibliotheek is uitgebreid, en de debugging functies zijn ook erg goed. Voor mijn laatste programmeeropdracht heb ik .NET gebruikt, vooral omdat ik voor die opdracht niet de beschikking had over Linux nodes. (Binnenkort meer over mijn MRI grid computing projectje.)

Ook hebben ze Windows Server 2008 R2 als gratis download voor studenten. Daarmee kun je thuis een stabiele en goede server inrichten. Zelf voel ik nog een lichte voorkeur voor Linux (Ubuntu Server), maar Windows 2008 is minstens even stabiel en is ook gemakkelijker in het beheer. Wel kun je met Linux gemakkelijker beheer op afstand verrichten vanwege de superieure CLI mogelijkheden (command line interface, console, terminal).

Andere gratis gemaakte software is o.a. SQL Server 2008 en Expression Studio 4. Verder staat er veel software op die eigenlijk toch al gratis te downloaden was via Microsoft, maar die ze kennelijk onder de aandacht willen brengen van beta-studenten.

Met mijn Microsoft Live ID kon ik inloggen en mijn universiteit selecteren. Vervolgens gaf ik mijn universiteitsmail adres, maar die werd helaas geweigerd – jammer, ze hebben mijn universiteit toegevoegd zonder het correcte email domein. Een mailtje richting de support van Microsoft leverde binnen een dag antwoord op met een activatiecode die wel werkte. Prima werk, Microsoft!


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.