Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

De omgekeerde vlag is alleen voor nood

Als teken dat ons land op z’n kop staat en in nood verkeert wordt de driekleur vaak omgekeerd of ondersteboven gevlagd. Dat is ooit ontstaan toen schepen in nood dat gingen doen. Denk wel even na voordat je noodsignalen gaat sturen. Je kunt er ook mensen mee kwetsen:

de Neerlandse vlag

Bron: Twitter

Natuurlijk hebben militairen niet het alleenrecht op onze vlag. De driekleur is ouder dan onze huidige Staat en is een erfenis met als eigenaren de afstammelingen; het volk en koningshuis. Als teken van nood is het omkeren van de vlag een heel krachtig signaal.

Op dit moment staan hele regio’s en een complete sector onder hoge druk. Een aantal boeren heeft zelfmoord gepleegd. Er is echt nood aan de man. Daarom vind ik het begrijpelijk dat mensen in en rond de agrarische sector zo’n sterk signaal willen afgeven.

Omdat het in essentie om ordinair landjepik gaat, snap ik ook dat mensen die geen woning kunnen vinden de vlag omgekeerd uithangen. Om nog maar te zwijgen van slachtoffers van het toeslagenschandaal die hun kinderen nog niet terug hebben.

De verzetsvlag zoals gepromoot in de Telegramgroep Boeren In Opstand

Ben je nu iemand die sympathie wil betuigen, dan ben je als het ware een schip die het noodlijdende schip te hulp snelt. Je houdt je eigen vlag dan in de normale toestand. Hoe goed bedoeld ook, zelf zie ik de omgekeerde vlag als een noodvlag, niet als een verzetsvlag.

Er zijn een hoop alternatieven voor de omgekeerde vlag. Koop een vlag van de actiegroep VollGass of FDF. Spandoeken zijn te koop bij Agractie. Ook leuk is de boerenzakdoek. Mijn vader gebruikte die nog als hoofdbedekking.

Elspeet – Schaapherder Cos Mouw (okt. 2006). Foto: Bram.

Wees een beetje terughoudend met het gebruik van krachtige symbolen, anders verliest het signaal aan betekenis. Wil je de vlag ondersteboven gebruiken? Het gaat wel om ons aller nationale symbool.

Natuurlijk maak je zelf uit wat je doet, dus stel jezelf de vraag of je het iemand uit kunt leggen wiens kinderen of collega’s voor deze vlag gestorven zijn. Is dat antwoord “ja”, ga dan gerust je gang.

Zelf zou ik “ja” kunnen antwoorden. De kern van ons land en volk wordt aangevallen. Die kern, dat is de oorspronkelijke bevolking met zijn tradities en zijn structuren, met oudere rechten dan de huidige Staat met zijn militairen. Toch heb ik nog geen gebruik gemaakt van de omgekeerde vlag. Op korte termijn ben ik dat ook niet voornemens. Maar het doet me wel deugd om te zien dat zoveel mensen de ernst van de situatie zien.

Zo hangt Circus Renz de vlag omgekeerd om hun sympathie voor boeren te tonen. Circussen hebben het in de coronatijd heel zwaar gehad en kregen toen steun van boeren, met o.a. voedsel voor de dieren.

Circus Renz Berlin in Almere buiten.

Bron: Twitter

Veel militairen zien ook de ernst van de huidige situatie. Uit respect voor die militairen — voor het wederzijdse respect — vraag ik daarom om terughoudendheid en bedachtzaamheid.

En ja, er zijn ook militairen die voluit steun geven, zoals de Gele Rijder in de video hieronder. Dan nog past het eenieder terughoudendheid en bedachtzaamheid te betrachten. Daarmee verbied en gebied ik niets. Ik vraag enkel om reflectie in een tijd waarin de kern van ons land geraakt wordt. En dat de vlag verbonden is met die kern, dat staat vast.

Bericht-aan-majoor-Kroon-van-aan-artillerist-Gele-Rijders.mp4


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.