Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 1 min

TechMonks

Update 2020: TechMonks bestaat niet meer. Artikelen die ik daar geplaatst heb, zal ik herplaatsen op dit weblog.

De monniken van vandaag: geduldig en vol devotie wijden ze hun leven aan de bestudering van de technologie. TechMonks is een website die is opgestart door een Indiase kennis van mij, Navin. Behalve Navin zijn er ook nog een paar andere auteurs uit India en nog enkele Nederlanders, waaronder ikzelf, actief voor TechMonks. Met behulp van WordPress publiceren we diverse schrijfsels die meestal over technologie gaan: hoe je problemen op kunt lossen, nieuwe leuke mogelijkheden, en over hoe technologie onze wereld verandert.

In India zijn er goede IT opleidingen, en steeds meer hoog gekwalificeerde mensen in de ICT komen uit India. Omdat de lonen er wat lager liggen is het voor westerse bedrijven ook steeds vaker interessant om aan outsourcing te doen en delen van support, development of research naar India over te brengen. Een voorbeeld is het Microsoft India Development Center. Met de steeds betere mogelijkheden om via Internet samen te werken zal dat ook steeds beter gaan werken.

Andere kennisintensieve beroepen zullen ongetwijfeld volgen. Een radioloog kan meestal de diagnose plegen op basis van foto’s die hem per email gestuurd worden – vaak gebeurt dat nu als een radioloog geen dienst heeft en er toch snel een radiologisch advies ingewonnen moet worden. Zo’n email kan natuurlijk ook naar een even goed opgeleide radioloog in India worden gestuurd, voor 10% van de kosten. Dat gebeurd nu nog niet, maar de bedreiging voor de concurrentiepositie van radiologen en andere kennisintensieve professionals is zeker aanwezig. Zeker als Nederland niet meer voorop loopt in onderwijs en onderzoek. Het massaontslag in Oss in de biomedische / farmaceutische sector is wat dat betreft een waarschuwing. Nederland zou natuurlijk wel kunnen proberen te profiteren van het potentieel in India door diensten op dat gebied te ontwikkelen. Zowel in India als in Nederland wordt er goed Engels gesproken, dus een grote taalbarrière is er niet.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.