Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

De geheime werkweek van een NZa beleidsmedewerker

“Weten hoe jouw week als Beleidsmedewerker bij de NZa eruit kan zien? Neem een kijkje in de agenda!”

Dit plaatste de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op hun LinkedIn feed. Applaus voor zulke openheid, want zo krijg je een beetje een beeld van wat met ons belastinggeld gedaan wordt. Helaas is het bericht weer snel van LinkedIn “verdwenen” dus hieronder een screenshot (klik erop om ’m groter te maken).

De werkweek van een NZa beleidsmedewerker.

De belangrijkste trefwoorden voor als je het niet goed kunt lezen in de screenshot: Eigentijd, mails beantwoorden, brainstorm, uitwerken presentatie, wandelafspraak, unithalfuurtje (elkaar updaten), projectoverleg, belafspraak, eigen tijd, overleg, stand-up, schrijven, koffiedrinken, werkgroep, bowlen met team acute zorg (incl pizza), videocall, uitgebreider doornemen relevante nieuwsbronnen.

Je kunt wel raden waarom de NZa het bericht weer verwijderd heeft. In hun ambtenarenbubbel dachten ze natuurlijk dat dit er als een gezonde, normale werkweek uit zou zien. Zo ver zijn ze verwijderd van de keiharde realiteit waarin zorgpersoneel moet werken… De lunch wordt regelmatig overgeslagen.

Ze hebben waarschijnlijk enkele minder enthousiaste reacties gekregen en toen het bericht maar snel weer weggehaald. Bovenstaande is dus de geheime werkweek van een NZa beleidsmedewerker. In appgroepen van huisartsen gingen nogal spottende reacties rond, en zo hebben we onderstaande screenshot kunnen redden.

Chille baan!

Wat chill betreft; de sfeer die geschetst wordt in de werkweek hierboven komt terug op andere manieren als je op de Instagram van de NZa kijkt.

Koffie of een sapje?
Hartjes enzo.

Maar is het bericht 1 niet gewoon nep? Op LinkedIn is het verwijderd; heeft het er wel echt op gestaan? Zo’n “bijzondere” werkweek kun je ook gewoon in een agenda zetten en dan een beetje met Paint spelen. Een mooie grap. Om eerlijk te zijn dacht ik dat het zo’n grap was. Tot mijn vriendin me wees op een zoekopdracht… en waarempel! Op LinkedIn stond het bericht niet meer, maar ergens in de cache van zoekmachines stond er nog een verwijzing:

Google Search
Microsoft Bing

En als je dan kijkt naar de Instagram feed van de NZa dan zie je ook een grote preoccupatie met hun weekagenda onder de tag #deweekvan

NZa #deweekvan op Instagram ☕️

Kortom het is echt. Dat maakt het extra grappig, maar eigenlijk is het ook niet zo heel grappig. Deze mensen houden toezicht op de zorg. Je voelt aan dat je ze mijlenver uit de buurt moet houden van patiënten. Als ze zelf hun bericht weer snel verwijderen is dat een teken dat ze zich toch ook niet helemaal senang voelen met hoe dit op de rest van de wereld overkomt. Ik zou bijna zeggen, hup werk aan de winkel! Maar ik vrees dat ze dan meteen weer een koffie-afspraak inplannen.

Aanvulling

Wat later op de dag zag ik nog wat dingen voorbijkomen.

De NZa bevestigd dat het bericht echt is.
Een screenshot van het volledige bericht in de LinkedIn feed.

  1. Bericht-URL: https://www.linkedin.com/posts/nederlandse-zorgautoriteit_weten-hoe-jouw-week-als-beleidsmedewerker-activity-7052173768609210368-E495↩︎