Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 4 min

Deze boerenopstand is voorspel

De boeren gaan opschalen. Wat mij betreft is dat prima. Ik zou kunnen proberen uit te leggen waarom, maar dat doe ik al meer dan twee jaar, zeer uitvoerig zelfs. Hier een wat kortere versie, meer uit het hart dan uit het hoofd neergepend.

Afgelopen week weer vier of vijf zelfmoorden. Rond elke boer die verdwijnt (voor een minimaal uitkoopbedrag, zonder compensatie voor verlies inkomstenbron, omscholing etc.) verdwijnen ook ca. negen andere banen. De lokale socio-economische structuren gaan gesloopt worden, en die zijn vaak eeuwenoud, ouder dan de polderdemocratie met z’n huidige clowns.

Rekenmodellen die pas na een rechterlijke uitspraak vrijkomen, emissiedata die geheim blijven, Vlieland waar geen boeren zitten en waar toch ruimschoots teveel boerenstikstof zou zijn. Op de twee locaties in mijn omgeving waar onteigeningen dreigen “voor de natuur” zijn ook plannen voor woningbouw. Bij Stroe was er zelfs een verborgen gehouden provinciaal plan voor 25.000 woningen (op 300 meter van de heide).

Maar de boeren moeten weg “voor de natuur” zodat we flink kunnen bouwen net naast de natuur; woningen, bedrijven, wegen. Ongetwijfeld beter voor de natuur dan zo’n weiland en een paar koeienscheten?! Een boer die mijn grond pachtte en rond 2018 nog nationaal voorbeeld was voor grootschalige milieuvriendelijke kringloopwerkwijze, i.s.m. Wageningen. Die is vorig jaar weggepest.

Dat sloopwerk is zelfs in strijd met de EU Habitatrichtlijn, waar overigens geen stikstof in voorkomt. Nee, deze keer kan Den Haag niet naar Europa wijzen. Niet naar andere landen. Frankrijk snapt het belang van voedselzekerheid. Ondanks alle sprookjes over dat wij de wereld voeden, heeft NL in werkelijkheid ook enorm veel import en te weinig agrarisch areaal om in tijden van echte crises de eigen bevolking te voeden.

Boerenorganisaties proberen al drie jaar het gesprek aan te gaan. Voormalig bestuursvoorzitter van Landbouwuniversiteit Wageningen, Aalt Dijkhuizen, werd door Rutte er fijntjes op gewezen dat zijn inzet negatief af zou stralen op zijn carrière als hij namens het Landbouwcollectief het overleg zou blijven voeren. Zelfs naar Han Lindeboom, lid van de D66 stikstof werkgroep en gepromoveerd op dat onderwerp, wilden ze niet luisteren. De politiek wil geen gesprek op inhoud. Vandaar een hbo facility mgnt dame als stikstofminister. Ongetwijfeld zullen een paar mensen heel rijk worden terwijl velen ideologisch in een tunnelvisie zitten.

Bij mezelf en in mijn omgeving heb ik al forse schade gezien, zonder dat de wensnatuur er ook maar iets mee opschiet. Als je voor het massaal onteigeningen van boeren bent, volgens het plan van het huidige kabinet, dan is het simpel: dan ben je actief bezig mijn leven, mijn wereld en mijn omgeving te slopen – zowel de mensen als het cultuurlandschap als de natuur. Dan ben je fucking hypocriet. En dan ben je, in de praktijk, door je eigen gedrag, mijn vijand. Trouwens, je bent dan waarschijnlijk ook je eigen vijand, maar je bent te achterlijk om dat te beseffen.

Het is klaar. Meer dan klaar. Laat de boel maar branden. De huidige acties zijn nog publieksvriendelijk. You ain’t seen nothing yet. Boeren die zelfmoord overwegen kunnen ook besluiten nog wat mensen mee te nemen. Gezellig land. Ik hoor van elders geruchten over explosieven. Het zal wel loslopen, hoop ik dan maar. Ze hebben niets meer te verliezen en werden keer op keer belazerd. Wie weet grijpt het leger in, misschien weet het miepje dat daarvan minister is inmiddels al het verschil tussen sergeant en majoor. Soldaten willen daar vast voor sterven. Lekker bezig, die Randstedelijke elites. En nee, het is niet simpelweg Randstad vs. Provincie. Ook niet simpelweg links vs. rechts. Het huidige landsbestuur is krankzinnig geworden. Krankzinnig en vooral ook leugenachtig.

Alleen de boeren? Haha. Unilever, Shell, DSM, Tata, Schiphol, Lelystad Airport, straks ook de zeevaart (forse stikstof uitstoot) en dus de haven van Rotterdam en de transportsector. Woningnood en forse immigratie (dag weidevelden, dag natuur). Het zorgstelsel zwaar onder druk. Vrijdag gaan de huisartsen demonstreren – een zeldzaamheid. Nee, de complete agrarische sector slopen is echt niet genoeg voor dit kabinet. Onteigenen is de nieuwe hobby voor de gevestigde elites. Straks ook bij u op de stoep. Voor de natuur! Of voor de macht over grond en voedsel?

Ik hoop dat iets of iemand heel hard gaat ingrijpen voordat het echt uit te klauwen loopt. De verdedigers van onze democratie haten referenda, dus dat wordt ’m niet. Misschien is het al te laat. Wacht nog even een paar maanden en met wat pech fors hogere kosten voor voedsel, gas, elektriciteit, zorgkosten en meer. Mensen komen in financiële nood terwijl klimaatbewuste elites lustig met het vliegtuig de wereld rondvliegen, op zoek naar diversiteit en vooral op zoek naar zichzelf, liefst zo ver mogelijk verwijderd van hun oorsprong.

Ik heb mijn best gedaan. Het op inhoud gespeeld. Ook middels onderzoeken en artikelen, uiteraard genegeerd door de meeste mainstream corrupte politiek en media, maar door veel alternatieve kanalen wel opgepakt. Ik heb linkjes naar al dat spul maar achterwege gelaten. Onderbouwingen doen er niet meer toe. Er is al zoveel discussie gevoerd. Von Clausewitz noemde oorlog de voortzetting van politiek met andere middelen. Wat je de afgelopen dagen zag is, gok ik, alleen nog maar voorspel. De gebeurtenissen zullen nu hun eigen beloop kennen. Een beloop dat nog heel veel jaren in beslag kan nemen.

Je maintiendrai.

onteigenen

(2022-06-30: kleine correctie m.b.t. Rutte vs. Dijkhuizen, plus spelfout gecorrigeerd)


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.