Furor Teutonicus
https://www.furorteutonicus.eu/2020/09/11/censuur-van-plaatjes-op-social-media/
Export date: Fri Jul 30 19:00:37 2021 / +0000 GMT

Censuur van plaatjes op social media
Complotdenkers krijgen te maken met censuur en het leuke daarvan is dat ze dus ook gaan nadenken over de techniek van de censuur en hoe je dat kunt omzeilen. Voor het behoud van een vrije samenleving is dat een nuttige vaardigheid, ook als je geen wappie bent.
Niemand heeft voorafgaand verlof nodig, om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. (Grondwet, art. 7.)

Helaas doen social media massaal aan censuur, van zowel hele websites alsook van specifieke linkjes, specifieke gebruikers en specifieke plaatjes. Zo werden video's van o.a. Maurice de Hond van YouTube verwijderd. De bekende “Q” heeft een theorie over het omzeilen van algoritmen die gebruikt worden om plaatjes te censureren.Dat vind ik een leuk onderwerp, omdat ik op 't AMC nog een mondeling tentamen (old school) moest doen voor “medische signalen en beeldverwerking”. Mijn prof liet me even goed zweten want ik moest 'm nog een keer opnieuw doen, maar toen had ik dan ook een acht :-)

Als je een afbeelding gewoon kopieert zonder 'm te veranderen, dan is het voor een computer heel gemakkelijk om te zien dat ze hetzelfde zijn. Maar je kunt natuurlijk van alles veranderen aan zo'n afbeelding zonder dat de informatie op die afbeelding veel geweld wordt aangedaan:

  • kleiner of groter maken

  • knippen (uitsnijden)

  • de beeldverhouding (breedte, hoogte) iets veranderen

  • kleine puntjes toevoegen (artefacten)

  • een filter toepassen, bijv. een lichte “blur” (vervagen)

  • de kleuren een beetje veranderen

  • spiegelen

  • een beetje roteren of hellen

  • etc.


Veel algoritmen zoeken overeenkomsten tussen plaatjes door te zoeken op “features” (eigenschappen). Vaak wordt eerst edge detection toegepast.

edge detection voorbeeld
Zie je hoe de letters linksonder opvallend goed gedetecteerd worden? En hoe de kleuren in de mond (tong) er totaal niet toe doen? Kijk nog maar even beter voor meer van dat soort resultaten.


Vervolgens worden de lijnen en punten als een soort vectoren omschreven, in percentages van de totale afbeelding bijvoorbeeld. Dus vergroten, verkleinen, puntjes toevoegen, blurren, verkleuren e.d. zijn niet zo effectief om zo'n algoritme klein te krijgen. Roteren en vooral ook hellen werken misschien iets beter maar vertrouw er niet teveel op. Er zijn ook andere methoden, zoals het onderverdelen van de afbeelding in sub-afbeeldingen, statistische functies, etc. Sommige filters testen ook op de gespiegelde afbeelding. Volgens Q worden er 32 identificerende puntjes of gebieden gebruikt.Gewoon het plaatje een beetje veranderen is dus meestal niet afdoende. Hieronder geeft Q de tip om de hoeken te bewerken, maar Q verwacht dat die aanpak maar een paar dagen zal werken voordat social media bedrijven hun algoritmen hebben aangepast.

In de hoeken bijsnijden, of hoeken aan het midden van de randen.


Je kunt handmatig onregelmatige vormen wegsnijden uit de afbeelding, of de afbeelding in stukjes knippen en de losse stukken een beetje verschuiven ten opzichte van elkaar; en dat dan in combinatie met het toevoegen van wat donkere of juist lichte vlakken. Wees vooral creatief want als iedereen hetzelfde gaat doen dan is de gedachtepolitie er in twee tot vier dagen bij om hun algoritme aan te passen.Volgens mij heeft Q niet altijd gelijk. The shot will be heard around the world, maar ik heb weinig gehoord. Soms ook lijkt Q wel achtergrondinformatie te hebben. Voor de liefhebbers hier het Q draadje: Q-thread-on-image-censoring.pdf 1

Heb je tips voor 't tegengaan van censuur? Laat je tips hieronder bij de "reacties" achter! (Niet alleen op social media... Dat zijn in dit opzicht nu eenmaal de bad guys.)
Excerpt: Hoe je de censuur van afbeeldingen op social media zoals Twitter en Facebook kunt voorkomen.
Links:
  1. https://www.furorteutonicus.eu/wp-content/uploads/ 2020/09/Q-thread-on-image-censoring.pdf
Post date: 2020-09-11 12:16:55
Post date GMT: 2020-09-11 10:16:55

Post modified date: 2020-09-11 12:33:53
Post modified date GMT: 2020-09-11 10:33:53

Export date: Fri Jul 30 19:00:37 2021 / +0000 GMT
This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com