This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export date: Sun Nov 28 17:57:46 2021 / +0000 GMT

Gesprek boeren met VPRO directeur smaakt naar meer
Zondagavond reden tientallen boeren naar het Mediapark vanwege de uitzending van Zomergasten met Carola Schouten. De directeur van de VPRO, Lennart van der Meulen, ging erheen en ging het gesprek met ze aan. Waarvoor hulde. Een video van het gesprek is te zien via de Facebookpost van Inge Borg. Een paar dingen vielen me op; die heb ik neergepend onder de video. Ik daag de VPRO en de boeren uit om een documentaire te maken.Vanwege de actualiteit rondom de veevoermaatregel wilden de boeren graag inbreken op de uitzending van Zomergasten, of eventueel een kort politiek statement (laten) brengen. Terecht gaf Lennart daar niet aan toe. Hij legde uit dat Zomergasten geen echt politiek programma is, maar meer een persoonlijke gesprek (portret) van iemand geeft.

Vanuit de boeren klonk meer kritiek, zoals de continue framing, het knipwerk, en de toch wel erg linkse publieke omroep. Al dat soort onvrede lijkt me heel begrijpelijk en goed te plaatsen. Toch kwam een van de boeren met de vraag waarom de VPRO niet een documentaire zou kunnen verzorgen over de boeren. En dan met het eerlijke verhaal.

Dat lijkt me helemaal geen gek idee. Ja, de VPRO is links, maar Michiel Moore is dat ook en toch gaf die documentairemaker fikse kritiek op zijn linkse vrienden rondom het thema biomassa. Belangrijker dan links/rechts is de journalistieke kwaliteit. De VPRO acht ik, op dit moment, toch echt hoger dan de Volkskrant die het kanaal geworden is van extreemlinkse karaktermoord. Dat Lennart die journalistieke kwaliteit zelf benoemde en bovendien zelf aanwezig was is veelbelovend.

Ik sta zelf, rechts als ik ben, dan ook niet helemaal negatief tegenover de VPRO. Ik hield bijv. begin dit jaar nog een praatje voor een VPRO Tegenlicht Meetup bijeenkomst in Amersfoort voor 't thema de grote dataroof. Een belangrijk en complex thema waar ze mooie journalistiek over deden. De boerenkwestie is misschien wel nog complexer. Wil de VPRO dat oppakken?

Een boerin stelde dan wel de eis dat de VPRO de documentaire pas mocht uitzenden na toestemming van de boeren die zouden meewerken. Ze had slechte ervaringen met het AD die wel haar naam gebruikte, maar waar ze haar eigen verhaal geheel niet meer herkende. Hier was Lennart afwijzend. Dat begrijp ik. Als onderzoeksjournalist sta je aan het roer van je eigen werk. Boeren willen ook zelf bepalen welk voer ze hun dieren geven. Over 't algemeen is het prijzenswaardig als mensen beroepseer kennen. Het motto op het AMC was een poos, en is misschien nog steeds (ik ben er al een poosje weg) professionals in the lead.

Voor zo'n documentaire zal de VPRO wel bereid moeten zijn om kritisch te kijken naar de gepolitiseerde rol van instituten, de stadse opvatting dat de natuur maakbaar is, hoe natuur en cultuurlandschap zich verhouden, welk percentage van de stikstofwinst naar nieuwe huizenbouw, wegen en industrie gaan, hoe Nederlandse boeren tot de wereldtop behoren qua kennis, kunde, prestaties, diervriendelijkheid en milieuprestaties, hoe Carola ze "coaches" wil geven voor beleid dat in elkaar stort als een ambtenaar op vakantie is, enzovoorts etcetera.

Ook zullen kritische vragen die de milieuactivist Johan Vollenbroek stelde in zijn toespraak tijdens de laatste FDF manifestatie bij de Biltse Rading aan de orde moeten komen. Hoe ziet de toekomst van de sector eruit? Dat zijn moeilijke en soms pijnlijke vragen. Ik geloof niet dat de boeren dat uit de weg willen gaan. Dan hadden ze Johan niet het woord gegeven op hun demonstratie.

Boeren willen het eerlijke verhaal. Zouden de linkse stadsmensen van de VPRO, met hun D66-er Lennart als directeur, dat kunnen leveren? Zelfs al zouden ze het willen, kunnen ze nog wel die taal spreken van buiten de grachtengordel? Soms komt de wind uit onverwachte hoek. Als hij oprecht om goede journalistiek geeft dan wil ik het niet bij voorbaat al afschieten.
Excerpt: Enkele boeren daagden de VPRO uit om een documentaire over de boerenkwesties te maken. Dat wordt voor beide partijen een uitdaging die ze aan moeten gaan.
Post date: 2020-08-17 01:39:45
Post date GMT: 2020-08-16 23:39:45
Post modified date: 2020-08-17 12:05:47
Post modified date GMT: 2020-08-17 10:05:47
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com