Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Carola Schouten en de jaren ’30; de omkering van grondrechten

Minister Carola Schouten is erop tegen om groepsbelediging toe te staan. Volgens haar wordt het “ik” dan de norm, terwijl het in de praktijk wel verstrekkende gevolgen kan hebben en groepen tegenover elkaar kan zetten.

Deze uitspraken deed ze tijdens een uitzending van Uitgelicht! op 16 december 2016; alweer een paar jaar geleden dus. Ze was toen nog Kamerlid; geen minister. Het videofragment van ca. 1 minuut staat onder deze tekst. De hele uitzending staat hier.

Daarbij haalde ze een “zware vergelijking” erbij, die met de jaren ’30 toen Joden als groep gediscrimineerd werden. Wat ze er niet bij zegt, is dat het toen een overheid was die zulke groepsbelediging praktiseerde.

De klassieke grondrechten waren ontworpen om de burger tegen de overheid te beschermen. De burger mocht onderscheid maken, tot op zekere hoogte discrimineren en zelf kiezen met wie hij of zij zich wenste te associëren. Dat komt ook terug in het recht op vrijheid van vereniging en godsdienst. Het non-discriminatiebeginsel en de gelijkheid voor de wet hielden in dat de overheid geen onderscheid des persoons of op basis van geloof, geslacht, politieke opvattingen e.d. mocht maken richting de burger. Er is vrijheid als de overheid de burger vreest.

Carola Schouten draait dat precies om. Nu is het de overheid die mag discrimineren, evenals de uit belastinggeld gefinancierde publieke omroep (zie bijv. het divibokaal schandaal), terwijl de burger niet meer zijn mening mag geven over groepen. Vaak zijn dat ook nog groepen, zoals religieuze groepen, waarbij je als burger zelf de vrije keuze hebt of je erbij wilt horen. Soms ook is er niet die vrije keuze, zoals bij ras en nationaliteit, hoewel die twee door de rechter worden verhusseld.

Carola Schouten keert zich tegen het “ik” als norm van de vrijheid van meningsuiting. Om met haar vergelijking te eindigen: Net zoals in de jaren ’30 van de vorige eeuw weten mensen zoals Carola Schouten, die momenteel onze overheid leiden, beter dan u, de burger, welke meningen en affecties goed zijn voor u en de samenleving.

carola-schouten-zware-vergelijking.mp4

(Het videofragment stond oorspronkelijk op YouTube maar is daar niet meer beschikbaar.)

Reacties

✉ Emil Snijer op 2020-05-18

Het is inderdaad misleidend. Precies wat je zegt; Het is nogal een verschil of de overheid het doet of de burger.
Wat die NOS betreft, wat een vreselijke organisatie! Die dubbele agenda merk je aan alles. Irriteer me werkelijk rot wanneer ik ernaar kijk. Tegenwoordig bij het late journaal sluiten ze ook nog af met “slaap lekker”. Het moet niet gekker worden.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.