Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 4 min

Doei WhatsApp, ik heb Telegram

Teveel messaging programma’s. Telegram bevalt goed. WhatsApp heeft voor mij teveel minpunten. Het wordt dus Telegram. En als je me echt wilt bereiken, stuur me dan een email, met een duidelijke omschrijving van het onderwerp (subject).

Als je op deze pagina komt, dan is dat omdat ik je gevraagd heb om, als je mij berichten wilt sturen of mij in “chatrooms” / groepsgesprekken wilt, geen WhatsApp te gebruiken. Ik ga WhatsApp serieus afbouwen.

Telegram kan ook wat dingen die wel aantrekkelijk zijn. Je kunt bestanden tot 1,5 GB overzenden. En ’t heeft polls, een API, bots, channels, en nog wel meer mogelijkheden.

Waarom geen WhatsApp

In februari 2020 besloot de Europese Commissie dat het personeel niet langer WhatsApp moet gebruiken. Ze gaven als advies om op Signal over te stappen.

De mede-oprichter van WhatsApp, Brian Acton, die WhatsApp verkocht heeft aan Facebook, heeft spijt gekregen en investeert tegenwoordig in Signal. Echter Signal heeft nog niet alle mogelijkheden van WhatsApp of Telegram. Signal is nu nog afhankelijk van je telefoon, net zoals WhatsApp.

Een paar opvallende problemen met WhatsApp op een rijtje:

Eigenlijk is Telegram in veel dingen gewoon beter dan WhatsApp. Het heeft meer mogelijkheden.

Eisen en wensen

Van een messaging app verlang ik dit:

  1. Het moet blijven werken op mijn computers, en liefst ook op eventuele tablets, als mijn telefoon uitstaat, kapot gaat, kwijt raakt, of als de batterijen leeg gaan. Dus ook synchronisatie tussen meerdere volwaardige clients. Net als bij email. Harde eis! Hierdoor valt WhatsApp af. Signal kan het wel, maar slechts beperkt en gebrekkig: op dit moment max. 5 clients, en de desktop client werkt matig. Ik wil niet afhankelijk zijn van een klein mobiel kwetsbaar stuk afluistertroep op batterijen.
  2. Het moet goed beveiligd zijn. Signal is wat dat betreft de winnaar, WhatsApp de verliezer*, en Telegram de middenmoot.
  3. Liefst open source. WhatsApp is compleet closed = slecht. Voor Telegram is het protocol en de client open, en de server wordt dat in de (verre?) toekomst. Bij Signal is alles open source.
  4. Het moet groeps-chat goed ondersteunen. Telegram is wat dat betreft de beste, WhatsApp ook wel aardig.
  5. Goed in bestanden overzenden. Telegram doet dat beter dan WhatsApp.
  6. Liefst moet het ook te scripten zijn. Telegram, als enige, kan dat.

Behalve dit soort wensen moet het “ook gewoon goed werken”. Het viel me op dat in de Arch Linux gemeenschap de ondersteuning voor Telegram nogal groot was. De Arch Linux gemeenschap bestaat uit een groep zeer technisch onderlegde mensen die praktisch ingesteld zijn. Als Arch gebruiker is dat voor mij natuurlijk een extra voordeel.

In de herhaling: Telegram heeft als bonus dingen als polls, een API, bots, channels, en nog wel meer mogelijkheden. Zo kun je bestanden tot 1,5 GB overzenden 🙂

Signal is veelbelovend maar werkt nog niet “gewoon goed”. Misschien over een paar jaar…

* WhatsApp gebruikt dezelfde versleuteling als Signal. Dat lijkt dus prima; maar we weten helaas niet wie er mee kan kijken bij Facebook en de Amerikaanse overheid.

Andere alternatieven

Voor echt private communicatie heb ik mijn eigen XMPP server (federated). Wie dat wil kan op diverse plaatsen zelf een XMPP account aanvragen en een Android app zoals Conversations of een computerprogramma zoals Gajim gebruiken. Voor XMPP zijn meerdere open source clients & servers, het is niet gebouwd op basis van verouderde telefoontroep, en kortom eigenlijk de beste. Maar helaas krijg ik het niet aan de man/vrouw en Telegram is wel populair. Jitsi Meet (videoconferencing) werkt op de achtergrond ook met het XMPP protocol, evenals de microblogging service Gab.

Je kunt ook Twitter en Facebook Messenger gebruiken. Dat werkt allemaal prima. Ik vind Messenger op mijn mobiel echter een ramp.

Ook is er Matrix. Het schijnt goed te werken en ik hoor er goede dingen over. Ik heb het niet nodig; ik heb al m’n XMPP servertje. Er is vast nog wel meer. Zo was Tox een poosje veelbelovend. Voor organisaties is er Slack, en veel mensen gebruiken ook LinkedIn voor berichtjes. Uiteraard is er ook nog het oude degelijke IRC.

Het beste voor serieuze berichten blijft natuurlijk email.

Bottom line

Van WhatsApp naar Telegram.

WhatsApp ga ik afbouwen, en Signal is (nog) geen goed alternatief. Installeer Telegram, of als je me echt wilt bereiken, mail me.

Uit de FAQ van Telegram.

Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.