This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export date: Sun Aug 7 18:20:34 2022 / +0000 GMT

Boeren zijn geen nazi’s, mijnheer Van de Donk
De bezetting door de nazi's ligt al 75 jaar achter ons. Maar nieuwe nazi's, deze keer met trekkers, bezorgen de Commissaris van de Koning in Brabant een moeilijk moment. Wim van de Donk (CDA) vraagt zich af of de vrijheid, de rechtsstaat en de democratie nog wel in veilige handen zijn. Op Twitter laat hij via het officiële kanaal dat bij zijn hoge ambt hoort het volgende los:
75 jaar geleden kregen wij vrijheid, rechtsstaat en democratie terug. Vandaag herdenk ik mee in Bergen op Zoom en Tilburg.Nu wordt openlijk gedreigd met geweld. Dat wijs ik categorisch af. Daarvoor is geen ruimte in Brabant en Nederland. – 10:33 AM · Oct 27, 2019 | Commissaris Brabant (Wim van de Donk)

Het is overduidelijk dat hij doelt op de boeren die het hadden over het “aanpakken” van politici. Dat is ook niet netjes van die boeren, die met hun boerse taal nogal 's ruiger overkomen dan ze bedoelen. Ik volg een informeel kletsgroepje op Telegram van die boeren en die zeggen dat ze er vooral aanpakken bij de verkiezingen mee bedoelen.

Dat weet Wim van de Donk natuurlijk ook. Het CDA is een boerenpartij en in zo'n hoge positie ben je in staat om goed met taal om te gaan en die correct te duiden. Wat doet Van de Donk? Hij duidt het nogal bruin. De meervoudige verwijzing naar nazi's wekt de suggestie dat boeren zich gedragen als nazi's. Een politicus en provinciebestuurder doet dat niet “per ongeluk”. Dit is een zeer kwalijke en opzettelijke manier om de boeren te framen als een soort nazi's.

Mogelijk gebruikt hij dat als opmaat voor een vervolging van de boeren door het OM. Op deze manier kan hij bij het publiek alvast wat meer begrip kweken voor een hardere aanpak. Dit soort technieken worden vaak gebruikt door politici en bestuurders.

Dat kon dus niet onbeantwoord blijven:
Regel een #referendum, dan praten we verder over #democratie. De overheid heeft er een chaos van gemaakt. Volk en land zijn de basis van de #Trias, niet andersom zoals u doet voorkomen. Dat gedweep met herdenkingen is misselijkmakend. Boeren zijn geen nazi's. Vuile suggestie! 9:23 PM · Oct 27, 2019 | Evert Mouw

Als de lezer goed oplet dan ziet hij typfouten in beide tweets, dus zal ik hem maar niet de maat nemen in de trant van “kijken voordat je 'm de wereld in stuurt”. We mogen hopen dat Van de Donk dit in een lichte staat van opwelling deed. Of nee, eigenlijk hoop ik daar niet op, want deze Commissaris is verantwoordelijk voor een deel van de openbare orde en veiligheid ten tijde van rampen.

Maar vooruit. Laten we elkaar nog een kans geven. Van de Donk, ga eens snel en en public excuses aanbieden voor deze bijzonder verwerpelijke en misselijkmakende suggestie in die foute tweet. Daar hoort ook een excuusbrief bij aan de boerenorganisaties.

Hieronder nog wat screenshots.

twitter
Het bericht op Twitter en mijn reactie.


twitterkanaal
De omschrijving bij het kanaal op Twitter.


 

UPDATE: Persbericht van de FDF


Een dag later komt de Farmers Defence Force (FDF) met een zeer terecht persbericht naar buiten. Hier het persbericht; ik heb niet een tekstversie en/of een versie in hogere resolutie.

persbericht
Excerpt: De Commissaris van de Koning van Brabant suggereert dat boeren, na de bevrijding van de nazi's, nu een gevaar zijn voor de vrijheid, rechtsstaat en democratie.
Post date: 2019-10-27 22:50:41
Post date GMT: 2019-10-27 21:50:41
Post modified date: 2019-10-28 18:17:45
Post modified date GMT: 2019-10-28 17:17:45
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com