Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 6 min

NPO uitzendingen downloaden en DRM (archief)

Op 19 november 2019 bood ik een petitie aan bij de vaste Kamercommissie OCW. Het betrof de mogelijkheid tot downloaden van uitzendingen van de NPO. De petitie was ondertekend door 852 personen. Een volledig dossier is als PDF beschikbaar: NPO-download-petitie_dossier.pdf

Geachte Kamerleden,

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt door de mensen “uit het land” gefinancierd. De producties van de NPO zijn ook voor het publiek bestemd. In het verleden maakten veel mensen gebruik van een onofficiële methode om uitzendingen te kunnen downloaden. Denk bijvoorbeeld aan GemistDownloader, NPO downloader en YouTube-DL. Hiervoor hadden deze mensen uiteenlopende redenen, waaronder:

Maar sinds maart 2019 is het gebruik van downloadtools niet meer mogelijk, omdat de videostreams versleuteld zijn in het kader van Digital Rights Management (DRM). Hierdoor heeft niet meer de eindgebruiker (het publiek), maar de NPO de volledige controle over de manier waarop, en wanneer, uitzendingen opnieuw bekeken kunnen worden. Dit gaat vnl. via webbrowsers en levert soms ook problemen op bij alternatieve besturingssystemen, zoals Linux, een open source besturingssysteem dat steeds vaker gebruikt wordt, met name voor kleine mediaspelers. Dhr. Tournoij, mede-ondertekenaar, stelt in zijn opmerking dat in dit kader volgens de mediawet uitzendingen voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Het toepassen van DRM en diverse restricties brengt dat in gevaar.

De mensen die deze petitie ondertekenden gaven uiteenlopende motivaties. Enkele opvallende reacties zijn:

Natuurlijk kunnen er goede juridische redenen zijn om de beschikbaarheid van uitzendingen te beperken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de inkoop van buitenlandse producties. Nu is echter gekozen voor het versleutelen en blokkeren van alle uitzendingen van de NPO. Dat lijkt me verregaand.

Naast al deze praktische overwegingen is er ook een ideologisch aspect. De publieke omroep wordt gefinancierd door, en maakt uitzendingen voor, het publiek. Dat deze uitzendingen vervolgens niet door het publiek kunnen worden gebruikt op een manier die publieksvriendelijk is, maar integendeel via DRM tegen het publiek worden beschermd, wekt verwondering. Ik ben daarom ook blij met de steun van de Piratenpartij:

piraten

Het aantal mensen dat deze technologisch-ideologische kwestie begrijpt, of in praktische zin aangedaan is, zal niet erg groot zijn. Het aantal ondertekeningen voor deze petitie is slechts iets boven de 850. Wel is het een bijzonder gemotiveerde en betrokken groep, waaronder ook kwetsbare mensen met audiovisuele beperkingen. Daarom doet het me plezier dat u de moeite neemt om deze petitie in ontvangst te nemen en kennis te nemen van deze materie.

De petitie, inclusief de ondertekeningen, is bijgevoegd. Ook is de petitie online te vinden op:

https://petities.nl/petitions/npo-maak-downloaden-weer-mogelijk/

In de oude situatie, voor maart 2019, werd het downloaden oogluikend toegestaan. De download tools waren niet officieel. Sinds 1 maart is de DRM actief en is downloaden niet meer mogelijk. Het zou prachtig zijn als de uitzendingen waarvoor dat niet juridisch bezwaarlijk is zo snel mogelijk weer ontdaan worden van DRM en dus weer te downloaden zijn! De open source community is in staat gebleken om zelf daarvoor tools te ontwikkelen en te onderhouden. De belangrijkste voorwaarde is het ontbreken van DRM en duidelijke API’s, protocollen en documentatie.

Met vriendelijke groet,

Evert Mouw, MSc MA


De hulp bij het opstellen en indienen van een petitie was geweldig! Graag wil ik daarvoor de beheerder van petities.nl, dhr. Reinder Rustema, hartelijk bedanken. Via die website komen zeer diverse opinies en inzichten, van alle politieke kleuren, naar boven drijven om onder de aandacht te komen van ons democratische Parlement.

Helaas heeft de politiek niets gedaan met de petitie. Wel is Downloadgemist weer beperkt bruikbaar, maar dit is geen officieel kanaal en kan elk moment weer afgesloten worden.

Het archief met de petitie, de uitleg, en de afloop is als PDF beschikbaar:

NPO-download-petitie_dossier.pdf


(Update)

Reacties

*De reacties hieronder ontving ik via Reinder Rustema, de beheerder van petities.nl, nadat ik de ondertekenaars op de hoogte had gesteld van de uitkomst van de petitie.

From: Harry | Date: Wed, 4 Dec 2019 16:08:51 +0100

Dank je wel voor de feedback. Downloadgemist.nl http://downloadgemist.nl/ werkt nu perfect (net uitgeprobeerd.)

From: Henk | Date: Wed, 4 Dec 2019 16:15:39 +0100 (CET)

Beste,

Dank voor uw reactie

Jammer maar dit is wel een erg mager resultaat. Dat enkele kamerleden het nu weten zegt mij eigenlijk niets.

Geen resultaat dus is de conclusie. Overigens werkt Gemistdownloader absoluut NIET. Dit lijkt zo maar uiteindelijk wordt het bij het selecteren van “downloaden” afgebroken. (Meerdere afleveringen geprobeerd)

Groet Henk

From: Karel | Date: Wed, 04 Dec 2019 18:25:53 +0000

Beste Evert Mouw,

Ik snap de redenering dat het geen kamer debat zal worden. Maar als jullie kans van bestaan willen houden in een maatschappij waar alles digitaal verkrijgbaar is , dan is mijns inziens op alles een DRM zetten erg onlogisch. De programmering is al niet zodanig dat het een miljoenen publiek trekt.

Het terug kijken van de programma’s via internet voor mensen die niet in NL wonen wordt op deze manier ook onmogelijk gemaakt. Vanuit Frankrijk krijg ik vaak de melding dat ik vanaf die locatie geen toegang heb om terug te kijken ondanks dat ik ervoor betaald heb in NL. De enige optie was dan om het te downloaden en het alsnog te kunnen kijken. De optie terug kijken via tv is hier helaas geen mogelijkheid.

Via via heb ik nu een programma waarmee ik alles wel kan downloaden, het duurt alleen iets langer(als ik al toegang krijg) Mijn “probleem” met de DRM is hiermee grotendeels opgelost.

Ik wens jullie veel succes met overleven in een mediacircus waar jullie schromelijk bij achter blijven.

Mvg Karel

From: Willem | Date: Thu, 5 Dec 2019 00:12:06 +0100

Hoi Evert,

Bedankt dat je de aktie op je genomen hebt. Ik heb de tv discussie erover een uur gevolgd en daarna was ik het gelul zat. Zelf heb ik een digitenne t2 aangeschaft bij Ali voor 25 euri?s , want npo-start is

Een flop, steeds kiezen in menu’s met tussendoor reclametroep. Wie dat bedacht heeft begrijpt niets van mensen en kijkplezier. Ik keek veel uitzending gemist en hoop dat de nieuwe link het blijft doen.

Nogmaals bedankt,

MVGR,

Willem

From: Marcel | Date: Thu, 05 Dec 2019 10:06:28 +0000

Hartelijk dank voor alle berichten.

Ik denk dat we het ermee moeten doen. Wat jammer is dat een aflevering van een serie niet wordt herhaald, als is het maar 1x, hetgeen in de praktijk betekent dat wanneer men een aflevering heeft gemist men de draad van het verhaal kwijt is, tenzij men zich abonneert op NPOStart, hetgeen uiteraard de bedoeling is. Ook d?n geldt dat men het alleen via de PC bekijken.

Hoe dan ook, dank voor de informatie.

Met vriendelijke groet

Marcel

p.s. downloadgemist zijn, een enkele uitzondering daargelaten, de ‘gewone’ programma’s, lees: geen (buitenlandse) series.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.