Tips voor de nieuwjaarsduik

(Dit was eigenlijk alleen snel even opgesomd voor het groepje waarin ik meedoe maar misschien hebben anderen er ook wat aan!)

Algemeen

 1. Neem twee handdoeken mee. Een kleine om op te staan zodat je natte koude voeten snel droog worden, en een andere om je mee af te drogen.
 2. Tijdens het wachten voor het startschot zijn een paar oude slippers wel fijn. Er is wel een kans dat ze kwijtraken tussen alle mensen. Maar met blote voeten een kwartier in het zand staan geeft veel afkoeling.
 3. Ga een beetje rustig het water in, niet te snel. Dan heb je minder kans dat je last krijgt met de ademhaling of van kramp. Verstand gaat boven stoerheid.
 4. Voor het echte oergevoel ga je kopje onder en maak je een paar zwemslagen ๐Ÿ™‚
  NIET AANSTELLEN, HUP DUIKEN!
 5. Droog je grondig af. Haast, koude en preutsheid zijn nogal sneue argumenten om een blaasontsteking o.i.d. op te lopen. Je wil niet nog een half uur of langer blijven afkoelen door klamme of natte kleding. Oksels, kruis en voeten kunnen lang koude geven. Je hoofdhaar is lastiger; daar is dan na afloop die mooie muts voor.
 6. Na afloop is soep of warme drank echt helemaal geweldig ๐Ÿ™‚
 7. Vergeet je (groeps)foto niet!

Scheveningen

 • De grote tent links (zuidelijk) is de beste plek om je om te kleden, je spullen achter te laten en warm te blijven. De noordelijke tent zit dichter bij de ingang en loopt sneller vol met mensen.
 • Optioneel: sommige mensen vinden het fijn een badjas mee te nemen.
 • Het is echt druk! Trams zitten compleet vol, ongeveer 9000 mensen duiken en die nemen vaak ook nog supporters mee. Reken op vertraging met het OV.
 • De sfeer en organisatie zijn super en iedereen is sportief, van kleine kinderen tot bejaarden. Geef iedereen een lach ๐Ÿ™‚

Toevoeging: je kunt ook op veel andere plaatsen een nieuwjaarsduik doen. Zandvoort is leuk (en later op de middag, fijn uitslapen) en er zijn ook in veel andere plaatsen mooie kleinschalige zwempartijen.

Nieuwjaarsduik in Zandvoort, 2016-01-01
Nieuwjaarsduik in Zandvoort, 2016-01-01