We weten het allemaal wel: vitamine C is onontbeerlijk. Iets met antioxidanten, het voorkomen van kanker, etc. Je kunt van die potjes kopen met pillen die veel, echt veel meer vitamine C bevatten dan de minimaal benodigde noodzakelijke hoeveelheid van ca. 70 mg. Sommige mensen slikken 2 gram (2000 mg) per dag en zelfs mijn Veluwse huisarts is overtuigd van het weerstandsverhogende effect daarvan. Hij raadt Orthica aan.
De Haagse reformdrogist had twee merken die hij goed vond: Solgar en Orthica. Solgar vond hij zelfs iets beter — hij was in de fabriek geweest en zag hoe kwaliteitsgericht en nauwkeurig daar gewerkt wordt. Beide merken gebruiken geen conserveermiddelen en voegen geen suikers, gluten etc. etc. toe. Het zal wel. Ik weet niet hoe erg ik die paar gluten, suikers en conserveermiddelen moet vinden.
Ook wordt er rozenbottelextract toegevoegd. Er zijn aanwijzingen dat die zgn. rosa canina werkt tegen ontstekingen en ook een antioxiderende werking heeft. Zie bijv. “A systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles” (2008).
Teveel vitamine C is misschien ook wel slecht. Ja, het wordt allemaal uitgeplast, maar je nieren moeten het wel filtreren. Als je zwakke nieren hebt kan dat een fikse belasting zijn. Zie bijv. “Fatal vitamin C-associated acute renal failure” (2008).
Voor gezonde mensen zal iets van 1500 mg vermoedelijk wel een mooie dosis zijn. Maar als je al fruit en groenten eet heb je niet echt supplementen nodig. Zo’n vit-C pil is dan gewoon bonus.
Evert, je weet dat je gewoon ascorbine zuur in potten van een halve kilo kunt kopen voor een fractie wat je nu betaald?
Yep. Maar pilletjes vind ik handiger, de rosa canina lijkt me wel ok, en ik ben erg lui 😛
Waar hij het meest aan verdient natuurlijk!
Vergeet ook niet het voorkomen van scheurbuik!
[maar inderdaad: als je een normaal voedingspatroon hebt, zou je vitamines niet extra nodig moeten hebben]
dus het enige negatieve geval is een case report dat we niet kunnen lezen…niet kunnen lezen = het bestaat niet. Ik slik zelf al meer dan 10 jaar 1 gram per dag, nooit een fuck negatief effect gehad. Met de bodybuilding ben ik naar 2 gram per dag op niet-trainingsdagen en 4 gram op wel-trainingsdagen gegaan. Ik ben nooit verkouden. Ik heb, ook al train ik heel zwaar, nooit zware spierpijn. Merken? Merken zijn totaal irrelevant, ongeveer net zo irrelevant als je dokter is geworden als je gewoon veel vitamines slikt. Laat je je bangmaken over vitamines? Ga eens lezen over de medicijnen die je arts je voorschrijft, veel gevaarlijker dan whatever je slikt aan vitamines en supplementen. Niet een klein beetje meer, aan je medicijnen kan je doodgaan, niet aan de vitamines. En als de enige link die je hebt over de gevaren van vitamine C een niet bestaand artikel is dan hou ik er doodleuk mijn eigen mening over. Je weet wel, die gast die zijn eigen chronische ziekte aan t genezen is ..? Oh en Erik, als je een normaal voedingspatroon hebt, besta je niet. Dan ben je imaginair.
Tuurlijk bestaat een normaal voedingspatroon wel, hooguit kun je erover van mening verschillen wat nou ‘normaal’ is. Ik bedoelde een gevarieerd voedingspatroon, iets wat enigszins lijkt op de Schijf van Vijf (enigszins, want daar kun je behoorlijk van afwijken zonder ernstige tekorten op te lopen, zo is de hoeveelheid vlees op de Schijf wel heel ruim genomen).
Ik heb in elk geval nog nooit extra vitamines geslikt, en toch heb ik nog nooit scheurbuik gehad.
Van de meeste vitamines kun je nauwelijks teveel binnen krijgen. Het is dan ook niet zozeer bang laten maken voor vitamines, het is meer ook niet het omgekeerde sprookje laten wijsmaken, namelijk dat je je vitamines niet uit je voeding zou kunnen binnenkrijgen (tenzij je rare dingen doet, zo moeten vegetariërs oppassen voor bepaalde tekorten, vooral B-12, en veganisten helemaal).
[btw. van de meeste vitamines kun je nauwelijks teveel binnenkrijgen, maar nou net van vitamine C zijn er wel degelijk negatieve bijwerkingen (bij struktureel gebruik van enige grammen per dag), en in extreme gevallen (heel ruim boven die 1 gr van jou, dan hebben we het over tussen de driekwart en een hele kilo voor een gemiddelde volwassene, maar toch…) kun je er ook een overdosis van binnenkrijgen. Dat is niet gebaseerd op één vaag studietje dat nergens is terug te vinden, maar is redelijk algemeen bekend, en gebaseerd op heel veel onderzoek (al is dat vaak onderzoek op andere diersoorten dan de mens natuurlijk, dus als je wilt kun je daar nog over klagen)]
er bestaat niks over een overdosis vitamine C. Alleen studies die een hypothetisch risico aangeven. Hypothetisch, nul komma niks bewezen. En ze hebben echt moeite gedaan. Wat jij zegt ‘dat dat algemeen bekend is’ is volkomen nieuw voor mij. Mag je gaan citeren, ik zit al ruim tien jaar in het vakgebied en ik weet niet waar je dat uit de lucht grijpt.. Ik weet niet waar je het vandaan haalt dat iemand een kilo vitamin C zou kunnen slikken, want dat spul is te zuur om meer dan een paar gram in 1 keer in te kunnen nemen. Waar je het vandaan haalt dat iemand zo’n hoeveelheid op zou kunnen nemen zonder dat de zuurheid direct tot gevolgen leidt is mij een raadsel, mag je papers tonen. Daarentegen zijn er studies die aangeven dat 5 gram per dag structureel helpt en geen gevaar vormt, en case studies die 24 gram intraveneus per dag toedienen zonder bijverschijnselen. Mensen moeten af van de gedachte dat je teveel vitamines binnen zou kunnen krijgen. 90% van de mensheid loopt rond met meerdere vitamine tekorten en zelfs maar de suggestie dat je ‘te veel’ vitamines binnen zou kunnen krijgen maakt de gezondheidscrisis erger. Sorry, overdosis vitamine C is een sprookje. Er is geen flikker bewijs voor. Nul.
de reden is dat je alle overtollige vitamine C gewoon uitpist. meer dan n paar miligram is echt overbodig. Je lichaam kan er niks mee.
O, typisch, reageren op wat ik zelf al extreem noem en duidelijk als komische noot toevoeg*, en de rest negeren of zelfs verdraaien.
* al is het geen onzin, het is wel onwaarschijnlijk dat iemand erin zou slagen zoveel binnen te krijgen, leek me overduidelijk door de hoeveelheden te noemen waar het dan om gaat.
oh sorry, de komische noot was me niet opgevallen, het is iig een feit dat t je niet lukt om een kilo binnen te krijgen zonder dat je maag wegbrand 🙂
Zit in dezelfde kategorie als dat je een enorm verhoogde kans hebt op bepaalde vormen van kanker als je tien liter single malt per dag drinkt. Er is serieus onderzoek geweest dat dat heeft aangetoond, en dat is op zich een deugdelijke konklusie, alleen kan iedereen zelf wel bedenken dat de kans dat je allang aan iets anders bent overleden voor je van die kanker last gaat krijgen bijna 100% is.
yep same thing met dat iemand t zou lukken om 10 liter whiskey te drinken op een dag…
[en ik geef toe dat ik wel wat duidelijker had moeten schrijven wat ik ‘redelijk algemeen bekend’ achtte, dat sloeg vooral op het gedeelte voor de overdosis, over de ongunstige bijwerkingen van wel degelijk realistische hoeveelheden. Excuus dat ik dat niet iets duidelijker had gescheiden]
Guys… ‘t gaat nu ‘s eens niet over politiek of geld en zelfs dan wordt het retorische arsenaal niet onbenut gelaten 😛 Maar ‘t is waar, wateroplosbare vitaminen kun je vaak beter teveel dan te weinig hebben. Met vetoplosbare vitaminen (bv. vit. A) is het soms wel uitkijken met hoge doses.
vitamine A is de enige…vitamin K is er een hypothetisch iets over, wat vooral lulkoek is,maar er is geen bewijs dat een overdosis slecht voor je zou zijn. Vitamine A is de enige waar een waarschuwing is die ook echt klopt, de rest is totale bullshit. maar ondertussen wordt er onzin verteld over vitamines.met als gevolg dat mensen gaan geloven dat vitamines gevaarlijk zouden kunnen zijn, terwijl er expliciet bewijs is dat vitamines geen kwaad kunnen.
D kun je ook overdoseren.
nope, weet niet waar je t vandaan haalt. ja als je een pot per dag direct slikt. ik slik al jaren 5000 iu per dag, mn D3 niveau zit over de 200 en ik heb nul nadelige effecten. D overdosis is theoretisch mogelijk, en er zijn een paar case studies, waarbij bij ELKE case study aangeeft dat de bijwerkingen compleet omkeerbaar waren bij stoppen van de supplementatie. Dus ja, theoretisch..NEE, feitelijk.Je doet de mensheid ontzettend veel kwaad door twijfel te zaaien over vitamines, waar die twijfel onterecht is, en ja, ik doe dus wel mn huiswerk dus ik weet wat wel en wat niet een sprookje is, en het is een grof schandaal dat mensen lopen te bitchen over vitamines terwijl er alleen al in nederland ruim 1000 mensen per jaar overlijden door medicijnen. Dat is dus meer dan er door het verkeer sterven. En dan druk ik me nog eufemistisch uit.
Wat loop je te fulmineren joh. Doe ff niet zo rabiaat. Je kunt iedere stof overdoseren. Dat is een simpel feit. En over supplementeren: als je geen last van tekorten hebt, heeft het geen enkele zin (en kost het je louter klauwen met geld). Voor veel mensen geldt dat ze met een normale levensstijl en behoorlijke voeding geen tekorten oplopen.
yep , je kunt iedere stof overdoseren. Alleen bij vitamines is dat in het echt on-voor-stel-baar lastig, in fact moet je bij de meeste vitamines absurd veel moeite doen. Het is dermate onbenullig dat t in de geschiedenis van de menselijke biochemie op zn hoogst een voetnoot zou rechtvaardigen. Dat er daarentegen een enorme hetze tegen hoge dosis vitamines wordt gevoerd heeft economische redenen, en geen wetenschappelijke basis. En als je geen last van tekorten hebt..wel dat deel van de werkelijkheid zijn alle wetenschappers over in dispuut, dus wat was je punt ook alweer. 80% van de west-Europese bevolking is alleen al deficient in vitamine D, 2/3de in vitamine E, en het plaatje wordt alleen maar complexer als we de B-tjes erbij betrekken. En ga maar door. Het idee dat, omdat we in een moderne samenleving wonen, we ook goed gevoed zouden zijn, en ons vitaminen en mineralen beeld optimaal zou zijn, is zo keihard bewezen dat dat een sprookje is en totaal niet met de waarheid strookt, dat ik niet weet waar je het over hebt.
De mate van toxiciteit van een verbinding kent ruwweg drie aspecten: hoeveel krijg je binnen, hoe hoog is de concentratie en hoe sterk is het lichaam geneigd een stof vast te houden.
– Elke verbinding die je kunt innemen, kent een maximumdosering. M.a.w: als je maar genoeg inneemt, is iedere stof op een gegeven moment schadelijk. Een goed – en voor veel mensen verrassend – voorbeeld is water. Noodzakelijk en onschadelijk, tot je meer dan een liter of 4 binnen een half uur inneemt.
– Veel verbindingen zijn pas schadelijk vanaf een bepaalde concentratie. Dit geldt met name voor in water oplosbare stoffen. Voorbeeld: een sterk zuur. Een oplossing met een lage concentratie kan doorgaans geen kwaad, maar boven een bepaalde grens beschadigt zo’n oplossing je weefsels en kun je er zelfs aan overlijden.
– Sommige stoffen hopen zich op in je lichaam omdat ze niet of nauwelijks worden afgescheiden. Vaak in het vet, maar ook in andere weefsels. Veel van die stoffen zijn pas schadelijk na langere blootstelling waardoor zich meer dan een bepaalde hoeveelheid in je weefsels (of een specifiek orgaan) heeft opgehoopt. Zware metalen als kwik en lood zijn goede voorbeelden van dergelijke stoffen.
Vit. D deficientie komt wel redelijk veel voor. Het is mooi weer buiten, dus hup het zonnetje in 🙂 In de winter wat extra via een supplement kan ook zeker geen kwaad.
Jongens, op inhoud hard, op toonzetting beschaafd, ok?
Zonder verder op het gesprek in te gaan: Er is laatst B6-intoxicatie bij mij geconstateerd… en de bijwerkingen waren zeker niet prettig.
Balans is een precaire zaak. Hopelijk ben je weer helemaal de oude!
Annelaure, ik slikte B6 op advies van een arts en heb het jaren geslikt. Tot ik las over schadelijke bijwerkingen en hoe die zich manifesteren. Eén van de tekenen dat je mogelijk teveel B6 slikt is dat de toppen van je tenen pijnlijk kunnen aanvoelen als het dekbed er op rust. Herkenning! Ik gaf de schuld daarvan aan lupus, ik heb SLE. Het was niet zomaar zo’n non-artikel die we dagelijks langs zien komen op facebook. Ik ben gaan googelen en veel lezen. Daarna heb ik geschrokken de resterende B6 capsules in de afvalbak gegooid. Ik heb geen pijnlijke teentoppen meer als m’n dekbed er op ligt! Met dank aan deze post herinner ik me het weer, is me zomaar ontgaan, het is al een tijdje weg. Dit wordt genoteerd voor het volgende consult.
Van m’n lichte multi-supplement en extra D ga ik niet af. De D niet omdat zonlicht een brandende uitslag kan veroorzaken en dit er ook niet bepaald leuk uitziet. Ik ga nooit naar buiten zonder SPF. Ik ben roodharig geboren, dus ik was al gewend aan rustig aan doen in de zon. Siësta forever. En ook nog fragiele botjes hier met m’n 52/53 kilo. Altijd zo geweest, hoe word ik dikker, zwaarder? Lukt niet. Het lichte multi-vitamine supplement slik ik omdat ik soms te ziek of te moe ben om goed te koken. Of zelfs een lekkere smoothie te maken die ik moeiteloos opdrink. Dan is zelfs eten vermoeiend, al klinkt dit misschien vreemd.
Het vitamine D peil laat ik op eigen aandringen bij de half-jaarlijkse bloedtesten mee meten. Elk half jaar weer dat gezeur. Jammer.
Vitamines zijn verschrikkelijk goedkoop chemisch te maken. Vervolgens overal verspreiden dat het wondermiddeltjes zijn, lekker duur verkopen. Terwijl je ook een echte vis, een echte sinasappel of een echt nootje kan eten. Nog leuker ook. 🙂 Ondertussen zitten we allemaal die arme lever en nieren extra te belasten om het allemaal weer je lichaam uit te pompen. 1-0 voor de farmaceuten.