Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 1 min

Vitamine C

We weten het allemaal wel: vitamine C is onontbeerlijk. Iets met antioxidanten, het voorkomen van kanker, etc. Je kunt van die potjes kopen met pillen die veel, echt veel meer vitamine C bevatten dan de minimaal benodigde noodzakelijke hoeveelheid van ca. 70 mg. Sommige mensen slikken 2 gram (2000 mg) per dag en zelfs mijn Veluwse huisarts is overtuigd van het weerstandsverhogende effect daarvan. Hij raadt Orthica aan.

De Haagse reformdrogist had twee merken die hij goed vond: Solgar en Orthica. Solgar vond hij zelfs iets beter — hij was in de fabriek geweest en zag hoe kwaliteitsgericht en nauwkeurig daar gewerkt wordt. Beide merken gebruiken geen conserveermiddelen en voegen geen suikers, gluten etc. etc. toe. Het zal wel. Ik weet niet hoe erg ik die paar gluten, suikers en conserveermiddelen moet vinden.

Ook wordt er rozenbottelextract toegevoegd. Er zijn aanwijzingen dat die zgn. rosa canina werkt tegen ontstekingen en ook een antioxiderende werking heeft. Zie bijv. “A systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles” (2008).

Teveel vitamine C is misschien ook wel slecht. Ja, het wordt allemaal uitgeplast, maar je nieren moeten het wel filtreren. Als je zwakke nieren hebt kan dat een fikse belasting zijn. Zie bijv. “Fatal vitamin C-associated acute renal failure” (2008).

Voor gezonde mensen zal iets van 1500 mg vermoedelijk wel een mooie dosis zijn. Maar als je al fruit en groenten eet heb je niet echt supplementen nodig. Zo’n vit-C pil is dan gewoon bonus.

topmerken vitamine C (1)
topmerken vitamine C (2)

Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.