Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Trump geeft goed spel richting Engeland

Vandaag lezen we dat Donald Trump betwijfelt of hij een goede relatie zal hebben met David Cameron, de Britse premier. Daar heeft hij ook een goede reden voor. Cameron noemde hem “dom, slecht en iemand die voor verdeeldheid zorgt”. Dat vanwege het plan van Trump om tijdelijk geen moslims meer binnen te laten in de VS. Het hele nieuwsbericht staat op nu.nl. Cameron heeft die uitspraak nog niet teruggetrokken.

Het is niet alleen Cameron. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is moslim. Toen Trump hem gelukswensen zond voor het winnen van de burgemeesterspost, wuifde Khan dat weg. Khan noemde Trump “onwetend” over de islam. Toch gaf Trump toen nog aan dat voor Khan een uitzondering gemaakt zou worden als hij naar de VS zou willen. Nu stelt Trump dat hij de belediging niet zal vergeten.

Vooral Cameron, maar ook Khan, hebben nu drie opties:

  1. Voorzichtige excuses maken richting Trump.
  2. Niets doen en Trump negeren.
  3. Vol in de aanval gaan richting Trump.

Als Trump president wordt van de VS, en die kans is op dit moment niet denkbeeldig, zullen Cameron en Khan er belang bij hebben om een goede werkrelatie met Trump te onderhouden. Optie drie is dus veel te riskant. Optie twee staat wel open, maar dan verliezen ze het initiatief en leiderschap. De eerste optie is, gok ik, toch wel aantrekkelijk voor de heren. Voor Trump zou dat natuurlijk een grote PR overwinning zijn. Ten eerste toont hij dan dat hij het respect afdwingt van buitenlandse leiders; en bovenal toont hij dan dat hij wel degelijk de uitspraken over moslims kan doen die hij nu doet.

Los van dit alles denk ik dat veel mensen in Engeland en de VS ook weinig op hebben met het idee dat een moslim burgemeester is van Londen. Het verschil in sociale identiteit is te groot.

Kortom, de laatste acties van Trump leveren hem vrijwel geen risico op, maar wel kans op PR winst.

Ook heeft Trump een mening over de Europese Unie. Hij vindt dat een bureaucratie die niet zo nodig is voor Engeland. Dat zal in Engeland, en zeker bij de achterban van Cameron, in goede aarde vallen. Door deze opmerking er meteen bij te plaatsen maakt hij het voor Cameron nog lastiger.

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar de kans dat Trump de presidentsverkiezingen zal winnen schat ik in op groter dan vijftig procent. Het is bijna zeker dat hij de kandidaat voor de Republikeinen wordt. Bij de Democraten is er op dit moment geen heel erg sterke tegenkandidaat. We moeten maar afwachten hoe het verder zal verlopen, want op dit moment is er nog niets zeker. Dat Trump op dit moment richting buitenlandse leiders een meer assertieve houding aanneemt geeft aan dat het kamp van Trump in een opwaarts momentum zit.

campagnefoto

Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.