Furor Teutonicus
https://www.furorteutonicus.eu/2015/02/25/groupwise-2014-installatie-getest/
Export date: Thu Dec 2 3:33:28 2021 / +0000 GMT

Groupwise 2014 installatie getest
Groupwise heeft veel potentie om een alternatief te vormen voor Exchange, vooral in open-source / Linux omgevingen. Verschillende alternatieven voor Exchange heb ik eerder al kort besproken onderaan het artikel "Windows 2012 en Exchange 2013: leuk, maar niet geweldig" (2013).

Eerdere problemen met de installatie van Groupwise en het besluit tot een nieuwe poging


Kort daarna heb ik geprobeerd om Groupwise te installeren op SUSE Linux Enterprise Server (SLES) versie 11. SLES wordt ook door Novell op de markt gebracht en ontwikkeld en is dus het meest logische platform (OS) voor Groupwise. Maar helaas kwam ik toen nogal wat problemen tegen, die ik beschreven heb ik het artikel "SLES en GroupWise: mijn installatiestrijd".

Iemand met de naam Willem reageerde nu bijna een jaar geleden op dat artikel. Volgens hem heeft Novell de installatie met Groupwise 2014 aanzienlijk verbeterd. Problemen met de eDirectory, ConsoleOne en Python zouden de installatie niet meer plagen.

Nu Groupwise 2014 SP2 alweer een poosje uit is heb ik -- vooruit dan maar -- weer een poging ondernomen. Deze keer heb ik een lagere basistolerantie voor installatieproblemen. Groupwise is een commercieel product, Novell heeft controle over zowel SLES als over Groupwise, en de installatie zou dus probleemloos moeten gaan. Liefst via Yast maar dat zit er helaas nog niet in.

Ik heb het getest in een KVM virtual machine met 2 CPU's en 1 GB RAM, draaiend binnen een Scientific Linux 7 host. De bestanden die ik heb gedownload hebben de naam SLE-12-Server-DVD-x86_64-GM-DVD1.iso en gw14.0.0_full_linux_multi.tar.gz. Eerst heb ik in de guest SLES 12 geïnstalleerd, geregistreerd en van updates voorzien, tot zover weinig spannends.

De eerste stap: install.sh


We pakken de installation guide erbij en zien:

installation_guide_1

Maar in het mapje met uitgepakte bestanden (gw14.0.0-115243_full_linux_multi) zie ik alleen een install.sh script. Geen probleem, dat lijkt er genoeg op. Misschien had ik wel een oude versie van die installatiegids, dus dat kan aan mij liggen. De documentatie die via dat script in te zien is bevat wel actuele informatie:

installation_guide_2

Hartstikke prima. Echter ik zie geen mooie grafische installer meer, zoals in mijn eerdere test met GW2012, en zoals in de eerste screenshot van de installation guide. Nouja, ook prima, dat heeft zelfs mijn voorkeur, want een text-based installer is minder foutgevoelig en zou je zelfs over ssh kunnen uitvoeren.

installer_1

We gaan vrolijk door.

installer_2

Oeps, hoe gaan we akkoord met de licentie? In de ingebouwde installation guide stond dat ik een "a" moest typen maar dat werkt niet. Naar beneden scrollen geeft geen "I agree" knop o.i.d. Probleem. Na wat random klikken en vaak opnieuw proberen lukte het dan toch. Ik vermoed dat ik op de letter "a" in "Disagree" geklikt heb maar zeker weten doe ik het niet. Dit is een minpuntje voor de installer.

Ontbrekende software en afhankelijkheden


Helaas! De installer loopt al snel vast op het ontbreken van een versie van libstdc, kennelijk is de versie die in SLES 12 meegeleverd is te nieuw. Ook ontbreken packages en afhankelijkheden voor OpenMotiv, waarover zo meteen meer. Merk op dat de "c" (cancel) automatisch door de installer geselecteerd wordt; overslaan (skip) is dus geen optie.

nothing_provides

Gelukkig is een oude versie van libstd wel te installeren via Yast. Eerst moet je daarvoor de "Legacy Module 12" installeren. Die biedt:
packages which are discontinued on SUSE Linux Enterprise Server, such as: sendmail, syslog-ng, IBM Java6, and a number of libraries (for example openssl-0.9.8)

En nu is het triviaal:

libstdc

Eigenlijk, als ik streng ben, zou dit niet nodig moeten zijn. In november 2009 werd er al een support ticket aangemaakt, nummer 7004895, met als titel "GroupWise 8 Install Script Does Not Run (libstdc++.so.5 library error)". Na zes (!!) jaar mag dat wel eens opgelost zijn. Vooruit dan maar, ik ben niet te streng omdat het via de Legacy module nog steeds mogelijk was.

OpenMotiv en libxcb-xlib


Nu wordt het lastig... hoe krijgen we OpenMotiv en libxcb-xlib op ons systeem? Ze zijn niet beschikbaar via die Legacy module. PROBLEEM! En kennelijk al heel lang een probleem: al in maart 2010 werd support ticket 7005497 aangemaakt met de titel "Unable to install GroupWise on SLES11 (X64)". In die ticket staan zaken als "missing libXm.so.3" en "openmotif22 is not officially part of SLES10 or SLES11, you need the modules from OpenSUSE11.2".

Eerlijk gezegd vind ik het te gek voor woorden om RPM's van OpenSUZE te moeten downloaden terwijl in de requirements voor GW2014 staat dat er SLES nodig is. Het wordt nog mooier: we moeten de "unstable packages" activeren. De RPM is te vinden op: http://software.opensuse.org/package/openmotif22-libs

openmotif_1

Met dank aan een privé-repo van Christian Rost kunnen we dan toch aan openmotiv komen. Daarvoor moeten we wel zijn sleutel vertrouwen:

openmotif_2

Eind goed, al goed? Nee: Libxcb-xlib hebben we nog steeds niet te pakken.

openmotif_3

En daardoor lukt het nog steeds niet op GW2014 te installeren. Ik zou die bibliotheek kunnen downloaden en handmatig compileren, maar ... ik ben er nu wel klaar mee. Dit is verdorie mijn eigen vrije tijd.

Conclusie: Groupwise is het nog niet...


Eerder al had ik aangegeven dat mijn tolerantie voor installatieproblemen na alle ellende van de vorige keer wel een beetje op was. Ik gun Groupwise echt een kans, maar om nu uren en uren aan de slag te gaan terwijl ik de software niet eens nodig heb gaat me te ver.

Dit is niet goed genoeg voor een commercieel product waarvan de leverancier alle onderdelen in eigen productie heeft. Het geeft onvoldoende vertrouwen in de kwaliteit van het product en absoluut onvoldoende vertrouwen in de testprocedures. Het ontwikkelteam van Groupwise had dit alles zelf meteen kunnen ontdekken door een installatie op hun eigen platform uit te proberen.

Uitvluchten als "meer kennis van productonderdelen nodig" e.d. zijn onacceptabel. Dit is professionele software, geen professionele puzzel. Installatie behoort triviaal, simpel, snel en probleemloos te gaan. Voor de configuratie is natuurlijk altijd technische kennis nodig, maar zover kwam ik niet eens.

Ja, de installatie is erop vooruit gegaan. Ik kwam de problemen van GW2012 niet meer tegen bij de installatie van GW2014. Laten we hopen dat het ontwikkelteam dan ook deze nieuwe problemen in de toekomst weet op te lossen.

Misschien dat ik het ooit nog 's opnieuw test, in een verre, heel erg verre toekomst. Voorwaarde is dan wel dat Groupwise via Yast of een package manager probleemloos te installeren is.

UPDATE: Lees hieronder ook zeker de interessante reacties!
Excerpt: De installatie van Groupwise 2014 is nog steeds problematisch.
Post date: 2015-02-25 13:36:30
Post date GMT: 2015-02-25 12:36:30

Post modified date: 2015-02-25 19:48:48
Post modified date GMT: 2015-02-25 18:48:48

Export date: Thu Dec 2 3:33:28 2021 / +0000 GMT
This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com