Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Griekenland, de euro en de EU in Tarotkaarten uitgelegd

Niemand weet wat het worden gaat met Griekenland en de euro. Er is al zoveel over geschreven! Laat dan maar de symbolen spreken. Ik heb voor een paar Tarotkaarten gekozen. We begonnen de reis in de eurozone met de voor mensen zo kenmerkende ijdelheid, als een dwaas.

The Fool

Helaas, we zijn die ene stap verder gegaan, want we luisterden niet naar het waarschuwende geblaf van het keffertje (de vroege eurosceptici). De rots brokkelt al af onder onze voeten. We zitten momenteel in onzekerheid, het kan nog alle kanten op gaan, en de persoonlijke emoties van enkele leiders spelen daarbij een grote rol. Het is een rad van fortuin.

Wheel of Fortune

We gaan door met het uitdagen van de goden, zal onze toren nu getroffen worden door de bliksem en zullen de hoge heren naar beneden vallen?

Tower

We weten het natuurlijk niet. Evengoed kan het rad een andere uitkomst geven. Soms gaat er diep in de nacht een nieuwe ster aan de hemel schitteren, die een nieuwe vruchtbaarheid en overvloed geeft.

Star

Er is weinig nieuws onder de zon. Deze oude symbolen zijn toch ook wat wij zelf projecteren op de wereld en wat wij er zelf van maken. “Wij”, dat zijn nu de mensen van Europa, en wat wij projecteren en in onze geest maken heeft een goede kans zich te materialiseren in de werkelijkheid. Maar wat projecteren wij nog? Wat dromen wij nog? Mensen die dat doen vluchten dikwijls weg in een fantasiewereld. Wegvluchten, jezelf onttrekken, de eenzaamheid opzoeken, ver weg van de toren blijven en het eigen licht meedragen, is dat het dan?

Hermit

Weer anderen zoeken elkaar in de liefde. Interessant aan deze kaart is dat de geliefden niet hun eigen licht dragen, zoals de zwerver of kluizenaar hierboven, maar dat het licht van boven komt. Zelf beseffen ze dat misschien niet eens.

Lovers

De dwaas, de torenbewoners, de kluizenaar, de geliefden; allen zijn ze of zich niet volledig bewust van de grotere krachten tussen boven en beneden, of vluchten ze ervoor weg. Alleen de magus lijkt boven en beneden te verbinden.

Magus

We sluiten onze symbolenreis af met de laatste kaart van het Arcanum Major, nl. de Wereld of misschien wel de Wereldziel (Anima Mundi). Ze trekt zich niet zoveel aan van het rad, want alles beweegt wel om haar heen, maar zij blijft zoals ze is. Dat kan natuurlijk ook alleen als je boven tijd en plaats zweeft, terwijl je toch in alle tijden en plaatsen aanwezig bent; een persoon kan dat natuurlijk niet, en daarom heet ze ook Wereld.

World

Terug naar Griekenland dan, want wij moeten wel in tijd en plaats gelokaliseerd zijn. Dit idee van de Anima Mundi is een oud idee uit de Griekse filosofie. Ik weet niet hoe goed de Grieken hun oude filosofie nog kennen en van binnen ervaren, maar hun bijna krankzinnige weerstand in confrontatie met de rest van de eurozone kan ik nog niet goed duiden. Of ze zijn Dwaas, of ze zijn de Magiër. Wat ze ook zijn — ik vrees dat de Europese Unie veel is gaan lijken op een hoge Toren.

Misschien is ’t ook wel allemaal onzin. Maar dan hoop ik dat je in ieder geval hebt kunnen genieten van de symboliek in de afbeeldingen. Ze komen van de bekende Rider-Waite tarotset.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.