This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export date: Fri Sep 24 11:11:12 2021 / +0000 GMT

Waarom Wilders minder Marokkanen wil: Marokkanen en criminaliteit in Den Haag


Geert Wilders wil minder Marokkanen:
Minder Marokkanen bereiken we door beperking van de immigratie uit islamitische landen zoals Marokko, vrijwillige remigratie en het uitzetten van criminelen met een dubbele nationaliteit na denaturalisatie. Daar is niks mis mee. Dat hadden we tien jaar geleden al moeten doen als we naar de oververtegenwoordiging van Marokkanen in de criminaliteit kijken. Critici kunnen dus de bomen in.

Dat lijkt me helemaal geen gek idee. Ik heb een poosje in Den Haag gewoond en ook wel 's last gehad van zo'n groepje laffe Berbers die als een groep proberen anderen te intimideren. Ook heb ik wel 's in de auto gezeten met een Arabische Marokkaan. Hij benadrukte het verschil tussen Marokkanen van Arabische afkomst en die met Berberwortels. Wellicht terecht. De meeste Marokkanen in Nederland zijn Berbers. Berbers zijn genetisch tamelijk verwant aan blanke Europeanen en hebben een nogal eigen masculiene cultuur die vaak botst met de in toenemende mate verwijfde Nederlandse cultuur. Hun idee van mannelijkheid verschilt wel flink met het onze. Een Europese ridder vecht één tegen één. Zij gaan als een groep hyena's op een enkel slachtoffer af.

Waarschijnlijk hadden de Berbers beter gepast in de samenleving als we nog in de jaren '50 van de vorige eeuw leefden, toen Nederland nog niet links-progressief en feminiem was en het gezag stevig werd gehandhaafd. In de huidige samenleving passen ze helemaal niet, ook al zijn er Berbers die hard hun best doen.

Er is een hele rel over uitgebroken over die uitspraak van Wilders. Wilders had het over minder Marokkanen tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag. Er is nog wat verschil van mening over wat ie precies gezegd heeft. Ging het enkel over criminele Marokkanen, of over alle Marokkanen? Hoeveel dragen Marokkanen eigenlijk bij aan de criminaliteit?

De koele cijfers


Tijd om 's te kijken naar de getalletjes. De uitspraak ging kennelijk over criminaliteit, Marokkanen en Den Haag. Daar zijn cijfers over. Zo is er Den Haag in Cijfers, het CBS Jaarrapport Integratie 2010, en de onderliggende bronnen van die twee (DHIC, Politie Haaglanden (BVH), DPZ, KLPD, HKS, Halt Nederland en CBS, SSB).

Hoeveel zou het uitmaken als alle Marokkanen van Den Haag vervangen zouden worden door autochtonen? Wat wordt dan het misdaadcijfer? Ik heb van Den Haag in Cijfers de grootte van de diverse (etnische) bevolkingsgroepen in Den Haag (2013), en van het CBS Jaarrapport Integratie 2010 de landelijke cijfers over aandeel in criminaliteit (via aantal verdachten) naar etniciteit (2008). Ik heb de landelijke cijfers gebruikt voor een prognose voor Den Haag. Daarom (en om andere redenen, o.a. ontbrekende foutrekening en niet gecorrigeerd voor leeftijdsopbouw) zijn de resultaten een ruwe schatting. Zie de tabel hieronder.

marokkenen_criminaliteit_den_haagKortom, als je in Den haag alle Marokkanen (5,7% van de bevolking) door autochtone Nederlanders zou vervangen, zou er pakweg meer dan tien procent minder criminaliteit zijn. Ongetwijfeld zitten er nog wat fouten in, maar een schatting van circa tien procent lijkt me niet onrealistisch. Als je de spreadsheet wilt hebben: hij is gemaakt met Gnumeric en hier is ie: marokkenen_criminaliteit_den_haag.gnumeric

Hypocrisie


Het land van dominee en koopman heeft een portie hypocrisie altijd wel ingebakken. Je moet je tenslotte een beetje vroom voordoen. Dit werd aardig verwoord door de gebruiker Z0n op Fok!, 2014-03-21:
Hoe schokkend die uitspraken ook overkwamen, 99% van de bevolking woont liever in een wijk zonder Marokkanen dan met. En dat geldt voor zowel autochtonen als allochtonen. Hoeveel politici gaan vrijwillig in een zwarte wijk wonen of zetten hun kinderen op een zwarte school? Die hele ophef komt op mij wat hypocriet over.

Op dezelfde site ene MSNMGH:
Gaap, fatsoenlijk Nederland staat op de achterste benen en struikelen over elkaar heen om te laten zien hoe politiek correct ze wel niet zijn. Neem aan dat zij allemaal meer Marokkanen willen en graag in kansenbuurten willen wonen waar de laatste autochtonen wanhopig weg willen. Oh nee wacht...

De rauwe stijl van de PVV breekt met het hypocriete fatsoen. De reactie van velen is inderdaad hypocriet: ze willen en public duidelijk afstand nemen van de rauwe uitspraak die soms angstwekkend dicht bij hun eigen verborgen en verboden gevoel komt. Helemaal bont maakt de Protestantse Kerk Nederland (PKN) het. Ze organiseren een heuse kerkdienst om te protesteren tegen Wilders. Eerder al was de ChristenUnie faliekant tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, daarmee de weg openend naar criminaliteit en terrorisme. De "weg met ons" houding lijkt momenteel sterker te leven bij christelijk links dan bij progressief links.

Liberale reactie van Rutte


Oprechter en ook interessanter is de reactie van onze liberale premier Mark Rutte:
In mijn opvatting zouden we een situatie moeten hebben waarin we mensen nooit beoordelen op hun afkomst, maar op hun toekomst, niet op hun geloof maar op hun gedrag, en we nooit de groep centraal stellen, maar altijd het individu. De rechtsstaat geldt voor iedereen.

We lopen hier tegen een klassiek liberaal dilemma aan. Hoe ga je om met een groep mensen die zichzelf niet primair zien, gedragen en identificeren als individu, maar wel als groep? En die ook liberale waarden afwijzen? Binnen liberale kringen is dit een nog altijd voortwoekerende discussie. Rutte kiest ervoor om de sterke groepsidentificatie van Berbers en hun afwijzing van liberale waarden (deels Islamitisch, deels Berbercultureel) te negeren. Een liberale samenleving is erg kwetsbaar als het zich opstelt zoals Rutte dat wil.

Verder noemt hij "afkomst". Dat is een lastige. Het lijkt me dat we (staats)rechtelijk gezien mensen moeten beoordelen op hun staatsburgerschap. Mensen met twee paspoorten kunnen, na zware overtredingen, natuurlijk verwijderd worden uit onze samenleving via de route die Wilders voorstelt: uitzetten van criminelen met een dubbele nationaliteit na denaturalisatie. Dat sluit ook aan bij de wens van Rutte om mensen als individu te beoordelen op hun gedrag. Voor die stevige aanpak loopt Rutte nu dan toch weg.

Demografisch beleid


Met vrijwillige migratie zie ik weinig problemen. Op dit moment vindt dat al plaats omdat veel migranten toch liever hun oude dag in hun oorspronkelijke vaderland slijten. Ook sommige minder oude migranten zien in hun land van oorsprong betere kansen en een meer op hun biologie en cultuur afgestemde omgeving. Daar is absoluut niets mis mee. Nederland zou dat kunnen faciliteren door bijvoorbeeld subsidies. Uiteindelijk besparen we daarmee ook op uitkeringen en dergelijke.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maakt een wel heel rare gedachtenkronkel:
Als er problemen zijn dan gaan we die samen oplossen. Je stelt jezelf compleet buiten de werkelijkheid door te zeggen dat als er maar minder zijn, ook de problemen zijn opgelost.

Mijn rekenvoorbeeld van hierboven geeft aan dat het voor Den Haag al tien procent scheelt. Timmermans leeft in een fantasiewereld waar mensen roze brilletjes op hebben. Dat samen oplossen lukt nu decennia lang al niet goed. Op zijn minst is een andere aanpak nodig.

Vanuit het besef dat de multiculturele samenleving niet voor alle situaties en groepen goed werkt moet er m.i. pragmatisch omgegaan worden met probleemgroepen. De schuld eenzijdig bij een probleemgroep leggen gaat voorbij aan individuele variaties en ook voorbij aan het gegeven dat sommige groepen nu eenmaal niet goed passen in de Nederlandse samenleving. Dat is dus niet noodzakelijkerwijs hun eigen schuld. Maar de logische consequentie daarvan is wel dat het verstandig is om de grootte van zo'n probleemgroep te willen verkleinen, of op zijn minst niet teveel te willen laten groeien. Diversiteit heeft nadelen, ook volgens de (ietswat linkse) Amerikaanse politicoloog Robert Putnam die er empirisch onderzoek naar deed (2007):
[W]e hunker down. We act like turtles. The effect of diversity is worse than had been imagined. And it's not just that we don't trust people who are not like us. In diverse communities, we don't trust people who do look like us.

De grote vraag is hoe je dat op een beschaafde en nette manier oplost (als het al mogelijk is) in een land dat in een etnische kramp geschoten is. Eerst zal die kramp eruit gemasseerd moeten worden. Dat zal niet helemaal pijnloos gaan, misschien ook wel helemaal niet lukken gezien zowel het grensdoorbrekende gedrag van Wilders als de hypocriete policor reacties. In dat geval is de prognose een beetje lauw: een langzame transitie naar een steeds meer gebalkaniseerde en nog meer multi-etnische samenleving waarin er steeds meer problemen zijn die we "samen" moeten oplossen, en waarin het onderling vertrouwen steeds kleiner wordt.

YouTube Video: YouTube.com/watch?v=jQ1VwSqkGl0

Excerpt: Den Haag is inderdaad beter af met minder Marokkanen, als je naar de cijfers kijkt.
Post date: 2014-03-21 14:45:10
Post date GMT: 2014-03-21 13:45:10
Post modified date: 2014-03-21 16:07:21
Post modified date GMT: 2014-03-21 15:07:21
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com