Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Robots gaan mensen vervangen; zijn we zelf nog nodig?

In onderstaande briljante video wordt uitgelegd waarom een hoop banen zullen verdwijnen. Het werk zal worden overgenomen door robots. Chauffeurs, productiemedewerkers, journalisten, administratief personeel, zelfs deeltaken van doktoren: alles kan geautomatiseerd en gerobotiseerd worden.

Dat wordt dus opnieuw nadenken over onze samenleving, over scholing, over onze reproductie, en over hoe we de arbeid over de mensen moeten verdelen. Maar kijk gewoon op je gemak de video af en laat het rustig bezinken.

Humans Need Not Apply

🔗 https://youtu.be/7Pq-S557XQU

De video is gemaakt door CGP Grey

(Met dank aan Jules voor de link.)

Update: hieronder een fragment uit een discussie op Facebook, waarin dit onderwerp besproken wordt.

Ik vind de constatering van XXX dat je steeds meer energie kunt stoppen in verbeteringen en optimalisatie wel interessant. Dat is iets dat we nu (nog) niet goed aan computers kunnen overlaten. Vooralsnog werkt AI vooral binnen een klein domein, bv. bij schaken, maar niet als de domeingrenzen en doelen niet meer duidelijk zijn.

Ook klopt het dat vooral flowchart werk momenteel weggeautomatiseerd wordt. Bv. bij Achmea is een hoop administratief personeel overbodig geworden.

Echter! Het kernpunt van de video was dat de automatisering van de toekomst verder zal zijn met AI, en dat ook creatief werk (dus niet enkel flowchart werk) door computers gedaan kan worden. Die robots die zelflerend zijn, de programma’s die muziek componeren, in combinatie met big data etc. etc. … Ja het is een beetje science fiction maar we zien dat er nu al veel kan en dat het snel gaat.

Dus of die video realiteit wordt? De toekomst is moeilijk te voorspellen. Maar de ervaring uit het verleden biedt hier geen houvast. Dat er eerder ook mensen bang waren voor banenverlies vanwege innovatie, en dat het toen niet gebeurde, zegt helemaal niets over hoe deze fundamenteel nieuwe productiemethoden onze samenleving gaan veranderen.

Dus vandaar dat YYY, en ik ook wel, het leuk vinden om dat mogelijke scenario uit te werken. En welke gevolgen gaat het dan hebben? Krijgen we nieuwe techno-priesters, een kleine groep mensen die alles beheersen omdat democratie vervangen is door manipuleerbare sociale media, moeten we allemaal parttime gaan werken, zal de productie geheel verplaatsen naar andere continenten? Er liggen veel opties open en hoewel ’t wat verbeeldingskracht vraagt, is het allemaal misschien minder vergezocht dan uitgaan van de status quo.

En nog een paar updates:


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.