Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 5 min

Remote: geen kantoor nodig (37signals)

remote-O

Bij verandering hoort afbraak, creatieve chaos, en natuurlijk opbouw. Afbraak: het forensen, de stad als economische krachtpatser, het kantoor. Opbouw: nieuwe vormen van (samen)werken. Chaos: het wennen aan het nieuwe werken.

De opkomst van de stad

Toen er nog geen steden waren en de ruiters over de velden galoppeerden was niemand veilig voor de rovende hordes. Forten, versterkte plaatsen, omwallingen en andere verdedigingen werden aangelegd. Langzaam ontstond de stad: een plek omwald door muren, waar je mensen kon vinden met bijzondere vaardigheden, diensten en kennis. De priesters, de scholen, de bestuurders: de stad werd het centrum van de macht.

En toen kwam er nieuwe technologie. De muren werden nutteloos. De steden verloren hun militaire voordeel. Maar nog steeds was de stad een verzameling van kennis en specialisten, nog steeds was de stad het knooppunt van handel. De grote kantoren kwamen in of vlakbij de steden, want kantoren waren de plaatsen waar mensen samenwerkten.

De stad wordt overbodig

Het internet zou alles veranderen. Douglas Adams merkte al op dat het internet een nieuwe vorm van communicatie mogelijk maakte: n <–> n (tussen veel en veel). Het internet komt overal. Aan de rand van het bos op de Veluwe ligt glasvezel. Via satellieten en ballonnen zal internet straks zelfs in de woestijn beschikbaar zijn.

In 2010 schreef ik: The network replaces the city. Heel recent is er een boekje op de markt gekomen met dezelfde veronderstelling. Het boekje verkoopt als een trein (niet van de NS).

Remote (37signals)

Op 29 oktober jl. kwam het boekje Remote uit, geschreven door Jason Fried en David Heinemeier Hansson, van 37signals. Op pagina 19 luidt de kop: End of the city monopoly. Films, kennis, communicatie, creativiteit, educatie: de stad heeft er niet langer het monopolie op. Lang leve het IP netwerk! Waarom nog langer hoge huurprijzen betalen om op een krappe uitlaatgasplek te leven?

Het boekje had mijn aandacht al voordat het in de handel was. 37signals is niet zomaar een clubje — het is een bedrijfje met heel innovatieve mensen. Ruby on Rails komt van hen. Ik had mezelf ingeschreven op de mailing list, en een pre-order gedaan op de Duitse Amazon (via Duitsland verwachtte ik een snellere levering). Dus hoera, twee dagen na hitting the stores, op 31 oktober, had ik het boekje in mijn bezit. Ik ging er rustig in lezen, er kwam nog van alles tussendoor, maar nu heb ik ’m uit. En? Moet jij ’m ook lezen?

“REMOTE hit #1 in three business categories on Amazon.com”, volgens 37signals. Kortom, de werkende mensen hebben interesse. Ja, je moet ’m lezen. Die paar euro kun je heus wel missen. Nee, ik leen ’m niet uit. Als het jou geen twee tientjes waard is, is het mij het uitlenen niet waard.

Past generations have been bred on the idea that good work happens from 9am to 5pm, in offices and cubicles in tall buildings around the city. In’t no wonder that most who are employed inside that model haven’t considered other options, or resist the idea that it could be any different. But it can. The future, quite literally, belongs to those who get it.

Deze slimme mensen zijn hun tijd vooruit. Niet alleen met hun producten, maar ook met de manier waarop ze leven en werken. Remote is gebaseerd op hun eigen ervaringen en op interviews met mensen uit andere clubs die op dezelfde manier, zonder afhankelijkheid van kantoor, tijd en plaats, werken.

remote

Het boekje gaat in op de voordelen van op afstand werken, de technologie, de nieuwe werkcultuur, hoe je problemen kunt voorkomen, welke nieuwe problemen ontstaan, hoe werknemers en managers zich moeten gedragen, enzovoorts. Het is een vlot, leuk en praktisch boekje met prettige illustraties.

Een paar quotes:

Geen interrupties

Steeds onderbroken worden is dodelijk voor creatief werk of werk dat concentratie eist. Soms gaan mensen naar huis om te kunnen werken! Om op afstand werken tot succes te maken moet je de neiging onderdrukken om nu en meteen iemand te onderbreken als dat niet nodig is.

I generally hate phones – they are irritating and disturb you as you work or read or whatever – and a cellphone to me is just an opportunity to be irritated wherever you are. Which is not a good thing. (Linus Torvalds, 2010-02-06)

Het lijkt me geweldig

Met op afstand werken heb ik al veel goede ervaringen. Toen ik parttime systeembeheer deed naast mijn studie kon ik op afstand op alle systemen inloggen. Het bedrijf waar ik voor werkte had ook veel werknemers die vaak op pad waren. Ik zorgde dat ze hun werk konden doen. En ik had een kleine applicatie waarmee ze me konden uitnodigen om hun scherm over te nemen. Dat werkte overal, mede dankzij een SSH tunnel voor als ik op de uni zat.

En nu ben ik bezig met het inrichten van een online winkel voor een net geopende fietsenzaak. Dat doe ik grotendeels vanaf thuis, waar mijn computer prima is ingericht voor dat soort werk.

Kijk nog eens goed naar dat imposante kantoorgebouw, de volgende keer als je in zo’n stad bent. Het is al bijna een museum.

Hoe werk jij over tien jaar?

Reacties

✉ Jan op 2013-11-18

‘Agenda 21’ van de VN waaraan meer dan 180 landen zich verplicht hebben en dat nu al jaren sluipend wordt ingevoerd, wil juist het merendeel van de wereld teruggeven aan de wilde natuur en de mensen in steden stoppen.

✉ Evert Mouw op 2013-11-18

Meer informatie over Agenda 21: https://en.wikipedia.org/wiki/Agenda_21

Omdat ik me er onvoldoende in heb verdiept heb ik er nu nog geen mening over. Zo op het eerste gezicht lijkt het een typisch hoog verheven VN doel dat vervolgens lokaal uitgewerkt moet worden en vaak lokaal zal falen. De weerstand van een groot aantal Republikeinen in de VS is een mogelijke waarschuwing. Aan de andere kant zijn ze in Zweden wel erg enthousiast.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.