Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 4 min

Dit loopt nu via glasvezel van XS4all

Speedtest.net Resultaten

Deze webserver staat thuis op zolder. En de inhoud kwam tot je via ADSL – niet zo snel dus. Maar Reggefiber heeft glasvezel aangelegd, en nu heb ik een glasvezel verbinding van 100 mbps synchroon (up & down). Dat moet deze site toch wel wat sneller maken.

Hieronder nog wat info voor techneuten, nerds en ander gespuis.

Installatie van het glasvezelmodem

Overal lees je dat er een FTU (Fiber Termination Unit) en een NTU (Network Terminition Unit) geplaatst moeten worden. Nou, die FTU is eigenlijk een dummy kastje. Als Reggefiber langsgeweest is en je een wit kastje in je meterkast hebt, dan heb je die FTU ook binnen.

XS4all stuurt je een Fritz!box 3790 en een NTU. Die zijn tamelijk eenvoudig zelf te plaatsen.

Vaak is de verbinding al twee of drie weken actief voor de officiële opleverdatum. De verbinding waarlangs de webserver voor deze site jou deze pagina stuurt zou pas 5 augustus opgeleverd hoeven worden.

Iemand met de nickname “Pommi” heeft daar een goede handleiding voor gemaakt. Die kun je hier downloaden:

pommi_handleiding_xs4all_glasvezelmodem.zip

IPv6 uitschakelen

De DNS en DHCP draait op mijn server, en die diensten heb ik dus op het modem uitgeschakeld. Lastig is IPv6, die zijn eigen regels volgt… Voor nu heb ik het niet nodig, misschien stel ik het later in. Om de configuratie en de veiligheid overzichtelijk te houden is het dan echt beter IPv6 uit te schakelen.

Helaas biedt de webinterface die mogelijkheid niet. En zonder DECT toestel kun je ook geen telnet verbinding activeren.

Maar er is een oplossing. Je kunt de configuratie naar een bestand downloaden. Het gaat nu om de “ipv6mode” instelling. Ik heb de volgende opties gevonden:

Standaard staat ie op “ipv6_native_unnumbered”. Als je IPv6 wilt uitschakelen, moet je natuurlijk “ipv6_off” hebben.

Echter, het gewijzigde bestand zal niet door het modem geaccepteerd worden. Er zit ergens een checksum o.i.d. Gelukkig bestaat daar een programma voor:

lichtjes

FBEditor

FBEditor is een erg handig programma gemaakt door ene “olistudent”. Informatie staat hier en op GitHub staat de broncode. Je kunt er de configuratie van een Fritz!box mee bewerken alsof het een tekstbestand is.

Het programma is geschreven in Java. Om het te bouwen heb je OpenJDK nodig, en ook Apache Ant. Bij het bouwen kwamen er ASCII errors, die ik kon oplossen door javac encoding="UTF-8" aan het build.xml bestand toe te voegen. Ik heb onder Arch Linux versie 0.6.4 gecompileerd die je hier kunt downloaden:

FBEditor-0.6.3.zip

Het programma starten gaat met java -jar FBEditor-0.6.3.jar.

De UI is wel in het Duits.

Poorten doorsturen

Om poortjes naar je server door te sturen kun je in de webinterface gaan stoeien, maar gewoon met FBedit een paar regeltjes toevoegen is misschien gemakkelijker. Let er wel op dat de laatste regel moet eindigen met een puntkomma (;) en niet met een komma-spatie (, ), want als je dat fout doet zul je je modem een factory reset moeten geven. Ja, dat overkwam mij.

Hier een paar portforwarding voorbeelden:

forwardrules =
    "tcp 0.0.0.0:80 10.0.0.42:80 0 # HTTP-Server",
    "tcp 0.0.0.0:443 10.0.0.42:443 0 # HTTPS-Server",
    "tcp 0.0.0.0:5222 10.0.0.42:5222 0 # XMPP";
}

Dus zoek de “forwardrules” en voeg de regeltjes toe.

Twee modems tegelijk in je LAN

modems doorgelust

Als je tijdens de overgang rustig wilt kunnen werken, geef je bv. je oude ADSL modem het IP adres 10.0.0.1 en je nieuwe glasvezelmodem 10.0.0.2, zodat je ze beide als gateway kunt gebruiken.

In Linux kun je van gateway wisselen met bv.:

route del default gw 10.0.0.1
route add default gw 10.0.0.2

Zelf heb ik het nieuwe modem doorgelust naar het oude modem, omdat ’t feitelijk een simpele LAN switch bevat.

Dit was wel gemakkelijk omdat ik zo de glasvezelverbinding kon testen terwijl mijn server nog via de oude ADSL verbinding bereikbaar bleef.

Factory reset

De factory reset is gelukkig eenvoudig genoeg: het modem op de stroom aansluiten terwijl je beide knoppen (DECT en WLAN) aan de bovenkant ingedrukt houdt.

Werken zonder modem

Je kunt je router of server ook direct op de NTU aansluiten. Dit is wat XS4all erover te zeggen heeft:

Vereisten Glasvezel modem

Om naar behoren te werken dient een Glasvezel modem te voldoen aan bepaalde standaarden. Op de NTU (glasvezelkastje) moet apparatuur aangesloten worden die met verschillende VLANs kan omgaan.

  • VLAN 6 is voor de internet verbinding die met PPPoE opgebouwd moet worden. Via de PPPoE verbinding loopt dan zowel IPv4 als IPv6 verkeer.
  • VLAN 4 is voor TV (indien men ook TV gebruikt) en die moet doorgezet worden naar de TV SetTopBox.

XS4ALL | voor Klanten | Helpdesk | Internet | Modem | Instellingen voor andere modems. Source: https://www.xs4all.nl/klant/helpdesk/internet/modem/instellingen/ Retrieved on Wed Jul 10 2013 19:42:08 GMT+0200

Zelf heb ik het nog niet uitgeprobeerd omdat ik nog wat gigabit switches zonder VLAN ondersteunig gebruik, en omdat ik de Fritz!box eigenlijk wel prima vind.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.