Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

NS vindt ruiten belangrijker dan veiligheid

Veel moderne treinen hebben geen ramen die open kunnen. De airco zorgt voor frisse lucht. De trein, inclusief airco, wordt elektrisch aangedreven. Bij kapotte bovenleidingen krijg je dus geen frisse lucht meer en geen afkoeling meer. Dat resulteert in veel te hoge temperaturen en te weinig zuurstof.

300 passagiers drie kwartier in afgesloten defecte trein bij Schiedam.Twee reizigers ter plekke behandeld.

Bron: Henrik-Willem Hofs op Twitter

Gisteren gingen de bovenleidingen defect in de buurt van Schiedam. Acht mensen onwel. Deels eigen schuld: in zulke situaties pak je de noodhamer en sla je een ruit kapot. Maar dat hadden ze dus niet gedaan.

De Maatschappij voor Beter OV stelde ook voor om in zulke situaties dan maar de ruiten in te slaan. De reactie van de NS was natuurlijk voorspelbaar: “Het inslaan van ruiten voor frisse lucht is niet aan de orde en niet nodig en bovendien onveilig.”

Ja. Liever wat mensen onwel dan ruitschade. Natuurlijk. Typisch NS management.

Liever iemand een kleine snijwond dan de volgende keer iemand met bv. een zwak hart of andere problemen die de hitte en het gebrek aan frisse lucht misschien niet zal overleven. En dan nog is de kans op snijwonden niet al te groot. Zeker niet als de conducteur de opening maakt , zoals de Maatschappij voor Beter OV voorstelde. Een heel redelijk voorstel. Maar mijns inziens geen verstandig voorstel, als je weet dat je met de NS te maken hebt. De NS zal de conducteur toch vooral op het hart drukken het materieel te ontzien, desnoods ten koste van een paar mensen.

Mijn advies: als er mensen onwel beginnen te worden, sla dan een ruit in. Dat is niet meer dan je plicht tegenover je medemens. Bescherm wel je lichaam met kleding tegen glasscherven. Leg eventueel eerst een dikke krant op het glas. Zorg dat andere mensen eerst afstand nemen.

Voordat mensen onwel worden kan misschien een deur worden opengezet. Dat is momenteel ook het beleid van de NS: “In het geval dat een trein strandt en de airco het niet doet kan personeel de deuren openen aan de veilige kant van de trein voor voldoende frisse lucht.” Mijns inziens zal dat vaak onvoldoende zijn door bv. sluitende binnendeuren en te weinig luchtverplaatsing. Als dan alsnog iemand onwel wordt, blijft een ruit intikken alsnog geboden. Maar dat vind de NS dus niet.

Sjemig. Honden in afgesloten auto’s worden nog bevrijd door de politie die dan de ruiten intikt. Bij de NS zijn reizigers nog minder waard. Wat een ongelooflijk trieste club is dat geworden. Dit is zo onverantwoord, zo ongehoord, dat je bijna niet geloven kunt dat een ooit goede en serieuze organisatie zich echt zo opstelt. Die acht mensen hadden nooit onwel mogen worden als gevolg van zulke onverantwoorde technische keuzes van de NS.

Maar na het verlies van 600 miljoen op de Fyra, na alle ellende op winterse sporen, met “sprinters” zonder toiletten, falende informatiesystemen, OV chipkaart ellende, en ga zo maar door past enkel nog een grote schoonmaak. Wanneer grijpt de grootste aandeelhouder, de Staat, nu eens in?

Update 2013-07-26: De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat onderzoek doen naar de trein die maandag bij Schiedam strandde. ILT waarschuwde naar aanleiding van een eerder onderzoek al dat reizigers onwel kunnen worden als de airconditioning uitvalt. Dat is in strijd met de zorgplicht van vervoerders en met de Arbowet. (bron)


Gisteren gingen de hechtingen eruit. Twee weken eerder een operatie aan mijn sleutelbeen gehad, nog als gevolg van het motorongeluk van afgelopen oktober. Ik kan weer volop typen, wandelen, enzovoorts. Over zes weken weer controle. En de komende tijd ga ik misschien wel flink wat artikelen op dit weblog zetten. Dus misschien zal de lezer af en toe wat over moeten slaan. Maar ik heb nog een stapeltje gelezen boeken die ik wil bespreken, nog zoveel onderwerpen waarover ik wil schrijven, ja de innerlijke drift is lastig te stoppen! Gelukkig houdt het warme weer me wel koest. Toch komt er waarschijnlijk een salvo aan artikelen. U bent “gewaarschuwd”.

En o, het typen moet toch even wennen, ik had hier een daar een nare typ/spelfout, misschien nog steeds.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.