Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

Comic Book Archives

CBZ - Comic Book Zip

Comic Book archives. Eigenlijk zijn ’t gewoon ZIP bestanden. En je gebruikt ze als je een tekst met afbeeldingen gescand hebt en ’t meerdere pagina’s omvat.

Het is de beste manier om scans van stripboeken, folders, of andere geïllustreerde teksten van meerdere pagina’s op te slaan. PDF is leuk voor tekst. Comic Book (CB) archives zijn goed voor gescand materiaal. Ook voor serieuze zaken zoals brieven, polissen, etc.

Af en toe zet ik op deze site een scan in Comic Book archive (CB) formaat. Ik stuur gewoon ’t ook naar bekenden, met een linkje naar een goede viewer. Hoewel dat eigenlijk niet eens nodig is.

Lekker simpel

Het grootste voordeel van CB? Ze zijn gemakkelijk te maken en aan te passen. Hier een voorbeeld.

  1. Je scant tien pagina’s, en je noemt ze bv.: 01.jpg, 02.jpg, …, 10.jpg
    (alle namen zijn toegestaan, zolang de naamsortering maar overeenkomt met de paginering)
  2. Je zipt de bestanden: scan.zip
  3. Je maakt er een Comic Book archive van, door de extensie te hernoemen naar cbz: scan.cbz
  4. Klaar. Het CB bestand kan nu geopend worden door gespecialiseerde viewers, maar ook door archive (zip) programma’s.

Veel gebruikt

Veel stripliefhebbers hebben hun stripboeken gescand en opgeslagen in het CB formaat. Op welke duistere plaatsen je dat materiaal kunt vinden? Dat moet je zelf maar met Spotnet en de Piratenbaai vinden. Buiten dat scene wordt het minder gebruikt, terwijl het juist voor scans toch echt geschikter en gemakkelijker en sneller werkt dan PDF. (PDF makers doen hun eigen compressie op de afbeeldingen. Ook kun je de afbeeldingen in PDF-jes minder gemakkelijk weer eruit halen en eventueel bewerken.)

Goede viewers

Eigenlijk heb je geen viewer nodig. Je kunt zo’n cbz bestand gewoon unzippen (uitpakken). En dan de losse bestanden bekijken, bijvoorbeeld met Irfanview.

Als je toch al de beste en snelste PDF viewer voor Windows gebruikt, dat is natuurlijk Sumatra, dan heb je eigenlijk al een speciale CB viewer. Gewoon openen met Sumatra dus.

Voor Linux gebruikers geldt hetzelfde; die hebben vaak al Evince (GTK) of Okular (KDE) op hun systeem staan.

Icon CDisplay by Rohan Shewale

Maar voor CB liefhebbers zijn er ook speciale viewers gemaakt. Die doen het scrollen, inzoomen en aanpassen van de kleuren soepeltjes. Voor Windows is CDisplayEx het meest populaire programma. Het is een klein en snel programma. Apple fanboys kunnen de mooie YACReader gebruiken. Voor Linux en BSD gebruikers is er MComix. Zelfs voor Android en iOS zijn er viewers. Een overzicht van bijna alle viewers voor alle soorten besturingssystemen is te vinden op Wikipedia – Comic book archive.

Testen

Als je wilt weten of je CB viewer het goed doet, kun je hier een door mezelf gescand werkstukje uit mijn VWO tijd downloaden:

Het wereldbeeld achter de Sun-Tzu.cbz

Variaties

Behalve ZIP als archiefformaat kunnen ook RAR, 7Z, ACE, en nog meer archiefformaten gebruikt worden. Je herkent het gebruikte formaat aan de extensie. Alle extensies zijn in de vorm “.cb?”, waarbij op de positie van het vraagteken de identificatie van het gebruikte archieftype komt. Het volgende overzicht heb ik overgenomen van Wikipedia:

cb77z
cbaACE
cbrRAR
cbtTAR
cbzZIP

Zelf maak ik vooral cbz bestanden als ik iets scan, want zip/unzip staat standaard op bijna alle computers.

Meer informatie


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.