Furor Teutonicus
https://www.furorteutonicus.eu/2013/06/08/de-schaker-in-de-lindenhof/
Export date: Sun Dec 5 7:43:32 2021 / +0000 GMT

De schaker in de Lindenhof


Zürich-coat_of_arms_with_Chess_KingEen kort werkbezoek aan Zürich, Zwitserland


De politie loopt er met militaire kisten. De enkele militair die in in de trein zat had zijn automatisch geweer bij zich. Zwitserland is weerbaar zonder agressief te zijn.

Ik was kort in Zwitserland om mijn paper te presenteren op de International Workshop on Science Gateways (IWGS). Afgelopen dinsdagochtend gaf ik in Zürich een praatje over mijn Model-Based Information Security Risk Assessment Method (MISRAM) for Science Gateways. Lang hield ik het niet uit; het was warm en ik had slecht geslapen. Ik nam de middag vrij.

De schaker op de heuvel


Rustig wandel ik omhoog naar de Lindenhof, een oude Romeinse plek in Zürich bovenop een heuvel. Het is prachtig zomers middagweer. De Lindenhof is ruim en rustig. In de Lindenhof waren dan ook drie grote schaakspelen -- van die hele grote straatversies. Ze waren alle drie in gebruik, vooral door wat oudere heren. Er stond een enkele toeschouwer bij waar ik me al snel bij voegde. Er werd goed gespeeld.

Schakers in de Lindenhof


De oude heer die net een spel gewonnen had sprak me aan, in het Duits natuurlijk, want Engels spreken ze niet zo best in Zürich. Mijn Duits is nogal "mangelhaftig" maar goed genoeg voor een eenvoudig gesprek. De man vertelt dat hij vaak moet gaan zitten vanwege zijn liesbreuk. Pas over drie weken wordt hij in het ziekenhuis geopereerd. Hij is al 77. En ja, hij is trots op Zwitserland, dat het economisch goed doet. Zwitserland zit niet in de EU en heeft een eigen munt. Volgens de oude man zijn het vooral kleine bedrijven die nieuwe produkten maken; de grote bedrijven en banken staan een beetje stil. En de euro, daar gelooft ie niet zo in, hij geeft het nog zo'n vier a vijf jaar voordat er massieve inflatie zal komen. Ik verlaat de Lindenhof met de schakers om nog wat meer van de stad te zien.

De Lindenhof schakerNederland vs Zwitserland: economie en treinen


zuilgrafureDe Duitse inwonders van Zürich zijn rustig, gedisciplineerd en efficient. Er is niet veel lawaai in de stad, het ticketsysteem voor het openbaar vervoer is er bijzonder veel aangenamer dan ons OV-faalkaart systeem, het is er schoon, en de stad is mooi... en tijdloos. Niemand lijkt er echt haast te hebben, alles gaat immers op tijd, snel, maar niet te langzaam, en ook niet te snel.

Terug in Nederland zie ik een opinie-artikel van ene tipo dat lovend is over Zwitserland. Het artikel is het lezen waard.

Leuk die stad een keer gezien te hebben. Het is er degelijk, schoon, mooi, en eigenlijk ook wel een beetje saai -- veiligheid en avontuur sluiten elkaar soms een beetje uit. De prijzen zijn er ook hoog, en nog steeds voel ik me niet helemaal goed, dus ik besluit toch niet mijn mini-vakantie door te zetten en neem een nachttrein naar huis in plaats van nog een paar dagen te blijven en dan terug te vliegen.

De nachttrein van Zürich helemaal naar Utrecht komt op de minuut precies stipt op tijd aan in Utrecht. Het kan dus wel, dat kunnen wij ook, zodra wij het falende NS management (waar ik verdorie in januari al voor gewaarschuwd heb) eruit hebben geschopt.

treinbord_zurich_utrecht
Excerpt: In Zürich kwam ik een oude, vriendelijke schaker tegen. De economie en de treinen doen het in Zwitserland voorbeeldig. Ik moest er zijn om een paper te presenteren op een wetenschappelijke workshop.
Post date: 2013-06-08 22:12:34
Post date GMT: 2013-06-08 21:12:34

Post modified date: 2013-06-08 22:26:47
Post modified date GMT: 2013-06-08 21:26:47

Export date: Sun Dec 5 7:43:32 2021 / +0000 GMT
This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com