Je eigen server met je oude laptop

Voor de thuishobbyist — niet voor de IT prof, maar ook niet voor de absolute noob!

Even op afstand inloggen op de eigen server, die download starten, en als je thuiskomt is de grote download binnen. Of: ‘s nachts downloaden zonder dat je computer op je kamer aan hoeft te blijven staan. Of: ook buitenshuis bij al je persoonlijke bestanden kunnen, zonder dat je een of andere cloud service hoeft te vertrouwen. Bijvoorbeeld een webpagina of een FTP server opzetten zodat je vrienden bij al je foto’s kunnen.

Hoe? Simpel. Bouw je eigen server! Ik gebruik al jaren mijn eigen servers. De eerste was een heel oude laptop met een kapot beeldscherm waarop ik Slackware geïnstalleerd had. Het was mijn eerste mailserver.

Een server moet altijd aan staan. Dat vreet dus stroom. Maar misschien heb je ergens nog een oude laptop staan? Die kun je natuurlijk prima gebruiken, want een simpele server hoeft niet snel te zijn en laptops zijn gebouwd om niet veel stroom te gebruiken!

Hieronder een paar algemene hints.

 • Zorg wel dat de laptop niet in de slaapstand gaat, of, soms kan dat, stel de “Wake up on LAN” optie in (BIOS).
 • Geef je server een vast IP adres (duh).
 • Registreer een eigen domeinnaam en neem er DNS hosting bij. Zo kan bijvoorbeeld server.voornaamachternaam.nl de naam van jouw server worden.
 • Laat je ook inspireren door bv. LifeHacker.
 • Wikipedia heeft een pagina over Home servers.
 • Doe je er belangrijke dingen mee? Backups, backups, regel je backups!!!

Windows of Linux?

Als je niet bekend bent met Linux, dan is een Windows server misschien gemakkelijker. Als je wel bekend bent met Linux dan is de keuze natuurlijk heel simpel.

Voor Windows servers

Dit is de oplossing voor minder technisch georiënteerde personen die snel een machine aan de praat willen krijgen die ze zelf snappen.

 • Gewoon Windows XP is al prima.
 • Je kunt er op afstand bij via RDP (remote desktop). Dat moet je instellen op je Windows bak: zie RDP inschakelen. Ook op je modem of router moet je iets instellen: stuur poort 3389 door naar het IP adres van je server.
 • Als FTP server is FileZilla prima. Denk ook aan het poortjes doorsturen op de router…
 • uTorrent heeft een optie om de webinterface besturing in te schakelen. Handig! Zet er een wachtwoord op en je kunt op afstand leechen. Opnieuw, poortjes…
 • De webservers voor Windows zijn wat minder fantastisch. Als je een echte “Windows Server” of een “Professional” client draait dan kun je IIS gebruiken. Misschien is de AnalogX SimpleServer een optie voor je. Of anders een WAMP oplossing, maar als je dat gebruikt wil je uiteindelijk misschien liever Linux…
 • Je eigen mailserver gebruiken? Dat is wel een uitdaging, want als je server offline gaat, gaat ook je mailcommunicatie offline. In de DNS zul je het MX record moeten instellen en laten wijzen naar jouw server. En ook heb je mailserver software nodig. Bv. hMailServer (die heeft zelfs een webmail module) of misschien Mercury.

Voor Linux servers

Natuurlijk heb je al ervaring met Linux voordat je hiermee gaat beginnen. Overweeg eventueel om eerst een boek over Linux aan te schaffen om je de basiskennis eigen te maken.

 • Kies een juiste distributie. Debian, Ubuntu server en afgeleiden van Red Hat Enterprise Linux (bv. Scientific Linux) zijn prima als server. Natuurlijk zijn er meer smaken. De apt-get varianten (Debian, Ubuntu) hebben veel packages. De Enterprise varianten (rpm, yum) zijn heel stabiel en hebben veel configuratietools.
 • Maak gebruik van de uitgebreide online documentatie! Zie bv. de Ubuntu server guide, de documentatie van Red Hat, en het Linux Documentation Project.
 • SSH toegang naar je box is fijn, maar je wilt inbrekers buiten houden. Installeer bijvoorbeeld DenyHosts. Wil je behalve SSH ook andere diensten beveiligen, overweeg dan Fail2ban of sshguard.
 • Vanaf Windows kom je gemakkelijk op je box met WinSCP en Putty.
 • Een webserver, FTP server, mailserver etc. zijn meestal meteen tijdens de installatie mee te installeren. De configuratie ervan is goed gedocumenteerd en gaat buiten het bestek van dit korte artikeltje.
 • Persoonlijk vind ik Transmission voor torrents de fijnste.
 • Laat je harde schijven uitrusten als ze niet nodig zijn. Dat scheelt defecte schijven en stroom. Je kunt het instellen in Debian (Ubuntu dus ook) in /etc/hdparm.conf door bijvoorbeeld spindown_time = 120 in te stellen. Of gebruik de rc.local en zet er het commando hdparm -S 120 /dev/sda in (voor sda; ook voor andere schijven herhalen).
 • Auto-update en auto-reboot voor security packages instellen. In Ubuntu doe je dat in het bestand /etc/apt/apt.conf.d/50unattended-upgrades
 • Controleer je /etc/fstab. Alle schijven kunnen misschien maar beter met de noatime optie gemounted worden.
 • Stel tijdsynchronisatie in. De NTP configuratie is per distributie verschillend. Geschikte tijdservers vind je op pool.ntp.org.
 • Meestal worden Postfix en Dovecot gebruikt voor de email. Overweeg ook leuks zoals Maildrop, en google zeker ook op de uitgebreide anti-spam voorzieningen voor Linux mailservers. Ze zijn niet simpel, maar wel erg effectief. Als webinterface vind ik SquirrelMail het meest stabiel, al zijn er webmail systemen met mooiere user interfaces.

Succes en plezier ermee!

Een reactie

Reacties zijn gesloten.