Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 5 min

Het treinendrama bij de NS

De Fyra lachshow en het NS management

De Fyra.

Bron: Wikimedia Commons

De Belgen willen de Fyra niet meer hebben en denken er zelfs over om de Fyra te dumpen. Het begon er mee dat minder dan 50% van de treinen volgens schema reed, en nu blijft er plaatwerk van de onderkant van de treinstellen op het spoor liggen vanwege wat sneeuw.

En dat terwijl de problemen al op voorhand bekend waren. Het management van de NS bestond ooit uit ingenieurs, maar bestaan nu uit handige financiële managers — en we zien het resultaat. Alsof treinuitval en reparaties niets kosten. We hebben een tekort aan ingenieurscultuur. Volgens het personeel van de NS zijn de storingen niet te wijten aan de weersomstandigheden, maar aan het slechte management. Datzelfde management wilde een jaar terug, terwijl er toen veel problemen waren op het spoor, wel graag een bonus want ze waren trots op hun “resultaten”.

Niet het eerste incident

Onderhand duurt het al jaren dat er van alles fout gaat als het weer even wat slechter is. Het lijstje kan aangevuld worden met diverse incidenten en met foute keuzes zoals in nieuwe stoptreinen (“sprinters” yeah right) geen toiletten te plaatsen, wat pas na flinke publieke verontwaardiging rechtgezet werd.

OV-Chipkaart

Tenslotte heeft dit staatsbedrijf — de overheid heeft een meerderheidsbelang — ook nog eens vaart gezet achter de invoering van de OV-chipkaart, met het kennelijke doel om reizigers beter te kunnen tracken. Mijn persoonlijke ervaringen met die chipcard zijn zeer belabberd.

Het begon al toen ik nog student was en het “reisproduct” moet ophalen, wat lukte bij een NS automaat, maar het volgens een conducteur nog niet “geactiveerd” was, wat dan weer bij een Albert Heijn gebeuren moest. Bij NS automaten kon dat niet, en bij de NS automaten kon je ook niet zien dat er iets mis was. De verwarring was compleet.

Nu moet ik dagelijks van Den Haag naar Amsterdam. Met een beetje geluk heb je een zitplaats — overigens zit ook de eerste klas behoorlijk vol — en anders mag je staan. Daarvoor mag je een forse prijs betalen. In mijn geval was het niet veel duurder om maar meteen een maandnetabonnement te nemen. Ook had ik nog een zgn. voordeelurenabonnement. Voor die laatste had ik een OV-chipkaart gekregen van de NS. Daar heb ik het maandnetabonnement bijgezet. Toen ik het voordeelurenabonnement ging verlengen, kreeg ik van de NS een nieuwe OV-chipkaart, terwijl de oude nog jaren geldig zou zijn. Ik besloot de oude te blijven gebruiken, ook vanwege het maandnetabonnement, en de nieuw toegezonden kaart ben ik kwijtgeraakt. Niet slim van me, maar wat moet ik met twee OV-chipkaarten?

Aangezien ik beide kaarten van de NS gekregen heb, en zij mijn abonnementen beheren (ze zijn mijn leverancier, ik ben hun klant), schreef ik ze aan met het verzoek of ze het nieuwe voordeelurenabonnement wilden overzetten naar mijn nieuwe kaart. Immers, nogmaals, ze beheren mijn abonnementen en waren leverancier van mijn OV-chipkaarten. Van de NS kreeg ik als antwoord dat ze dat niet konden, en dat ik het maar eens moest proberen bij www.ov-chipkaart.nl. En die vermeldden dan weer dat je bij je OV-bedrijf moest zijn (kastje, muur). Zelf konden ze enkel een nieuwe kaart uitgeven (wat ik niet wilde, ik had er al eentje) voor een bedrag van 11 euro.

Hierover nam ik opnieuw contact op met de “klantenservice” van de NS. Van ene Rob Sluijsmans, operationeel manager klantenservice bij de NS, kreeg ik een antwoord dat het beste samengevat kan worden als “we hebben schijt aan jou en het is ons probleem niet”. Het was trouwens een hele opgave om het adres van die klantenservice te vinden. Per email zijn ze niet bereikbaar, hun postadres is lastig te vinden en staat ook niet op de brieven die ze als antwoord sturen, en eigenlijk willen ze alleen telefonisch benaderd worden.

Waarom treinen achterhaald zijn

En het is waar. Automobilisten betalen bijna 70% belasting op brandstof en ook nog eens wegenbelasting en aankoopbelasting (BPM). Maar voor de treinen zijn de kaartjes duur en moet er ook nog vaak gemeenschapsgeld bij.

Traffic policy should not be directed toward the extension of the railway system, but rather to the contruction of big main roads for long-distance traffic. Since the unprecedented advance of the automobile, not merely as private transport but especially in the transport of goods, it is safe to say that the railway era is past. […] Road construction and road transport are both cheaper than the railway with its complicated service.
Hjalmar Horace Greeley Schacht: Confessions of “The Old Wizard” (1955), page 465, chapter “Under the Garuda”

Niks privatiseren, niks monopolie

Diezelfde topbankier Hjalmar Schacht waarschuwde ook tegen begrotingstekorten, de welvaartsstaat, en de economische en morele problemen die ontstaan als mensen niet zelf werken voor hun welvaart en geluk, maar dat van anderen (de overheid) gaan verlangen.

Maar dat betekent niet dat de markt, of privatiseren, altijd de beste oplossing is. In het geval van het spoor is er weinig concurrentie mogelijk: er ligt maar een beperkte hoeveelheid rails tussen twee steden. Daar kunnen niet meerdere treinen van meerdere concurrenten tegelijk overheen rijden. Oftewel, concurrentie op het spoor kent geen vrije toegang en geen mogelijkheid tot gelijktijdige concurrentie, toch wel belangrijke voorwaarden voor een vrije markt om goed te functioneren. Het experiment met privatisering lijkt me, gezien alle huidige ellende, nogal mislukt. Het wordt tijd om de geldmanagers eruit te gooien en weer experts in de leiding te brengen, en dat onder beheer van de overheid. En dan kan de NS hopelijk ook geen misbruik meer maken van z’n monopoliepositie om het eigen management te verrijken ten koste van de reizigers.

De NS samengevat

Conclusies tot zover:

Zo doen ze het trouwens in Nieuw-Zeeland:

Spectacular footage Train plowing through deep snow Arthurs Pass

🔗 https://youtu.be/6acPX_00M9Q

Op Joop.nl is Han van der Horst ook niet aardig voor de NS: Laat de NS ophouden met die leipe Fyra. Ook de reacties onder dat artikel zijn infomatief.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.