Furor Teutonicus
https://www.furorteutonicus.eu/2013/01/02/led-lampen-snelwegen-dimmen-niet/
Export date: Thu Dec 2 3:57:44 2021 / +0000 GMT

LED lampen snelwegen dimmen niet


LED lampen zijn minder efficiënt dan zuinige gasontladingslampen die altijd voor straatverlichting gebruikt werden. Het Rijk heeft voor ca. 100 km snelweg LED lampen aangeschaft, die 10% duurder zijn dan traditionele straatlantaarns, maar omdat ze dimbaar zijn zou er toch energie en geld bespaard kunnen worden. Helaas deed de software het niet, en nu de software het wel doet, is die te duur.

Dat is, kort samengevat, de strekking van twee artikelen op pagina 7 van De Stentor 1 van vandaag. De berichten vielen me op, omdat:

  1. Ik eerder over de voordelen van LED verlichting geschreven heb.

  2. Dit weer een voorbeeld is waarbij IT en overheid niet samengaan.


LED verlichting


In de Stentor was ook te lezen dat volgens Menno van Noort, sprekend namens de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), LED de verlichting van de toekomst is. Maar Menno vertelde er ook bij dat het nog enkele jaren onderzoek vergt voordat LED straatlantaarns de oude gasontladingslampen voorbij streven.

Voor gebruik in de huiskamer is LED verlichting al wel interessant. Zie mijn eerdere artikel over LED verlichting: Lampje uit, lampje aan – van gloeilamp naar LED lamp

IT en overheid; geen ingenieurscultuur


Welke malloot koopt er nu voor honderden kilometers aan dure straatlantaarns terwijl de software nog niet goed functioneert? En nu de software het wel goed doet, is het weer te duur... Als je hardware, zoals straatlantaarns, koopt, zorg er dan voor dat de hardware interfaces goed gedocumenteerd zijn in in de specificaties. Dan kun je desnoods eigen besturingssoftware (laten) ontwikkelen. En natuurlijk moet zulke software bij voorkeur open-source zijn zodat je zelf aanpassingen kunt verrichten, of andere bedrijven kunt inschakelen om die aanpassingen te laten doen.

Ik vind het spijtig dat het nu net Rijkswaterstaat is die dit overkomt. Het ministerie is de laatste tijd juist goed bezig, hoor ik van diverse kanten, en ze proberen ook van alles om de mobiliteit in Nederland goed te houden. Daarvoor verdienen ze een pluim, en dit vervelende incident betekent dus ook niet dat alles wat Rijkswaterstaat doet fout gaat. Ze experimenteren, en dat is goed, want wie nooit nieuwe dingen probeert en dus nooit fouten maakt zal ook nooit vooruitgang boeken. En uiteindelijk waren de nieuwe lampen maar 10% duurder, terwijl, als het gewerkt had, forse besparingen mogelijk waren geweest. Het was dus een rationale gok. Nu gaan ze alsnog besparen omdat de huidige minister de lampen 's nachts gewoon helemaal uit wil zetten.

Het incident staat niet op zichzelf. We hebben al drama's rond het Elektronisch Patiëntendossier (EPD), de OV chipkaart, en veel andere (interne) grote IT projecten bij de overheid gezien. In Nederland zijn de alfa's, gamma's en financiële mensen de baas -- de bèta's en de ingenieurs mogen het uitvoeren, maar mogen te weinig beslissen over ontwerp en aanschaf. Een voorbeeld is het staatsbedrijf Nationale Spoorwegen, dat vroeger bestuurd werd door ingenieurs, maar nu door slimme bedrijfskundigen. De laatste jaren was het flink vechten met de bladeren en de sneeuw, en ook de nieuwe Fyra had nogal wat "startprobleempjes". Dat is niet raar als je bedenkt dat de techniek zo goedkoop mogelijk wordt ingekocht voor maximaal financieel bedrijfsresultaat.

Dat maximale financiële resultaat valt op lange termijn nog wel eens tegen. Het consumentenvertrouwen daalt, uitval van treinen kost geld, en reparaties zijn ook niet gratis. Kennelijk zijn dat risico's die door niet-technisch opgeleide managers graag genomen worden. In Duitsland, waar veel meer een ingenieurscultuur bestaat, draait de industrie momenteel op volle toeren en gaat het beter met de economie dan in Nederland. Op lange termijn een degelijk stuk techniek neerzetten is misschien toch beter voor de samenleving en de economie dan op korte termijn alleen naar het geld kijken.

Willen we dit oplossen, dan zullen hoogopgeleide technisch geschoolde mensen niet alleen op uitvoerende posities, maar ook op managementposities en in de politiek een grotere rol moeten gaan spelen. Daarbij helpt het niet dat veel promovendi in bv. Delft nu uit India afkomstig zijn en weinig binding hebben met de Nederlandse samenleving. Prima jongens vaak, maar waarom doen Hollandse jongens het niet? Beter kun je de vraag stellen: waarom zouden ze het wel doen? Na een lange, zware bètastudie krijgen ze tijdens zo'n promotietraject hetzelfde salaris als promovendi die een alfa- of bètastudie gedaan hebben. Het bedrijfsleven biedt meer. Als de overheid (of een bedrijf) goede mensen in huis wil hebben, dan hangt daar een prijskaartje aan. Op termijn levert dat misschien juist wel geld op, ongeveer zoals in Duitsland.
Excerpt: De overheid koopt LED straatlantaarns zonder de software te snappen. Waarom hebben we in Nederland geen ingenieurscultuur?
Links:
  1. http://www.destentor.nl/
Post date: 2013-01-02 16:12:02
Post date GMT: 2013-01-02 15:12:02

Post modified date: 2013-01-02 16:12:02
Post modified date GMT: 2013-01-02 15:12:02

Export date: Thu Dec 2 3:57:44 2021 / +0000 GMT
This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com