Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 2 min

KPN pleegt kaalslag bij XS4ALL en noemt het groei (moderne managerstaal)

logo XS4ALL

Zo’n 60 banen verdwijnen bij XS4ALL, één van de beste en bekendste internetproviders. Dat is bijna éénderde. Het bedrijf is in 1998 overgenomen door KPN. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Doet XS4ALL het dan zo slecht? Daarover kan ik in het jaarverslag van de KPN niet veel vinden, maar misschien was enkel zoeken op de term “XS4ALL” onvoldoende. Het financiële jaarverslag van XS4ALL kan ik niet vinden. Hoe dan ook, KPN is van mening dat XS4ALL moet veranderen. Uit het persbericht:

Doel is om met een plattere, meer wendbare organisatie sneller in te kunnen spelen op de veranderende marktomstandigheden.

Akkoord. Niemand is tegen dat soort algemeenheden. En we weten niet of de zaak bij XS4ALL inmiddels wat was dichtgeslibd, wat wel ’s wil gebeuren bij organisaties die al wat langer bestaan en over hun grootste groei heen zijn.

Met deze ingreep wil de provider weer optimaal georganiseerd zijn, gericht op groei.

Hm, groeien door 1/3 van je personeel eruit te schoppen. Personeel dat kennelijk wel know-how en motivatie heeft, want XS4ALL is vaak door de Consumentenbond als beste provider beoordeeld. Ze krimpen de organisatie en noemen het groei. Dat is Orwelliaanse newspeak. Dat is bewust verwarring stichten. Dat is eigenlijk gewoon de boel belazeren. Dat is kennelijk modern management. Met 33% minder personeel willen ze het volgende nastreven:

[…] focus op de klant en uitmuntende service, waarbij innovatie en digitale vrijheid hoog in het vaandel staan.

Gelul natuurlijk. Veel mensen kozen voor XS4ALL vanwege de goede klantenservice, de goede en betrouwbare technische infrastructuur en de goede technische kennis van de XS4ALL medewerkers die nu de laan uit geschopt worden.

Een paar reacties van klanten waren dan ook niet mals. Bijvoorbeeld bij het nieuwsbericht op Computable. Zo schrijft ene “Ge”:

Dat is niet alleen schrikken voor de medewerkers maar ook voor hun klanten. Als de dienstverlening ook maar een beetje op die van KPN gaat lijken ben ik met al m’n aansluitingen weg. Hopelijk starten de ‘overtollige medewerkers’ een XS4ALL Versie 2. Ik ga als klant dan mee over!

In het artikel op Computable staat ook het volgende te lezen:

‘Bij XS4all werkt een hele hechte groep mensen en deze herinrichting van de organisatie is niet makkelijk voor hen’, zegt KPN-woordvoerder **** ****. ’Daarom voeren wij voor hen even het commentaar. De markt is ontzettend aan het veranderen waardoor we XS4all wel moeten aanpassen.

Alleen al die zinsnede: “Daarom voeren wij voor hen even het commentaar.” XS4ALL wordt weggezet als een hecht kinderklasje dat zelf niet kan meebewegen met de markt en waarvoor pappa KPN het woord moet voeren.

Dat gaat niet goed met het eens zo onafhankelijke, eigenwijze XS4ALL. Mogelijk heb ik het helemaal fout, want ik ben ook maar een toeschouwer op afstand, en alles komt in fragmenten en gekleurd binnen. Mogelijk doet de KPN er goed aan en hebben ze de beste redenen. Maar gerust ben ik er niet op. Hoe lang blijf ik nog een gelukkige klant bij XS4ALL? Ik hoop nog lang, ik hoop!


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.