Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

De schaker in de Lindenhof

Zürich-coat_of_arms_with_Chess_King

Een kort werkbezoek aan Zürich, Zwitserland

De politie loopt er met militaire kisten. De enkele militair die in in de trein zat had zijn automatisch geweer bij zich. Zwitserland is weerbaar zonder agressief te zijn.

Ik was kort in Zwitserland om mijn paper te presenteren op de International Workshop on Science Gateways (IWGS). Afgelopen dinsdagochtend gaf ik in Zürich een praatje over mijn [Model-Based Information Security Risk Assessment Method (MISRAM) for Science Gateways](http://ceur-ws.org/Vol-993/paper15.pdf ” A Model-based Information Security Risk Assessment Method for Science Gateways”). Lang hield ik het niet uit; het was warm en ik had slecht geslapen. Ik nam de middag vrij.

De schaker op de heuvel

Rustig wandel ik omhoog naar de Lindenhof, een oude Romeinse plek in Zürich bovenop een heuvel. Het is prachtig zomers middagweer. De Lindenhof is ruim en rustig. In de Lindenhof waren dan ook drie grote schaakspelen — van die hele grote straatversies. Ze waren alle drie in gebruik, vooral door wat oudere heren. Er stond een enkele toeschouwer bij waar ik me al snel bij voegde. Er werd goed gespeeld.

Schakers in de Lindenhof

De oude heer die net een spel gewonnen had sprak me aan, in het Duits natuurlijk, want Engels spreken ze niet zo best in Zürich. Mijn Duits is nogal “mangelhaftig” maar goed genoeg voor een eenvoudig gesprek. De man vertelt dat hij vaak moet gaan zitten vanwege zijn liesbreuk. Pas over drie weken wordt hij in het ziekenhuis geopereerd. Hij is al 77. En ja, hij is trots op Zwitserland, dat het economisch goed doet. Zwitserland zit niet in de EU en heeft een eigen munt. Volgens de oude man zijn het vooral kleine bedrijven die nieuwe produkten maken; de grote bedrijven en banken staan een beetje stil. En de euro, daar gelooft ie niet zo in, hij geeft het nog zo’n vier a vijf jaar voordat er massieve inflatie zal komen. Ik verlaat de Lindenhof met de schakers om nog wat meer van de stad te zien.

De Lindenhof schaker

Nederland vs Zwitserland: economie en treinen

zuilgrafure

De Duitse inwonders van Zürich zijn rustig, gedisciplineerd en efficient. Er is niet veel lawaai in de stad, het ticketsysteem voor het openbaar vervoer is er bijzonder veel aangenamer dan ons OV-faalkaart systeem, het is er schoon, en de stad is mooi… en tijdloos. Niemand lijkt er echt haast te hebben, alles gaat immers op tijd, snel, maar niet te langzaam, en ook niet te snel.

Terug in Nederland zie ik een opinie-artikel van ene tipo dat [lovend is over Zwitserland](http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/05/kabinet-stop-met-kaasschaven-maar-ga-kaasfonduen ” Kabinet: Stop met kaasschaven, maar ga kaasfonduen (tipo op DDS)“). Het artikel is het lezen waard.

Leuk die stad een keer gezien te hebben. Het is er degelijk, schoon, mooi, en eigenlijk ook wel een beetje saai — veiligheid en avontuur sluiten elkaar soms een beetje uit. De prijzen zijn er ook hoog, en nog steeds voel ik me niet helemaal goed, dus ik besluit toch niet mijn mini-vakantie door te zetten en neem een nachttrein naar huis in plaats van nog een paar dagen te blijven en dan terug te vliegen.

De nachttrein van Zürich helemaal naar Utrecht komt op de minuut precies stipt op tijd aan in Utrecht. Het kan dus wel, dat kunnen wij ook, zodra wij het falende NS management (waar ik verdorie in januari al voor gewaarschuwd heb) eruit hebben geschopt.

treinbord_zurich_utrecht

Reacties

✉ Jack op 2013-06-09

En blijven schoppen! Misschien wordt het dan ooit nog wat.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.