This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export date: Sun Jun 13 14:03:05 2021 / +0000 GMT

Verfbommen voor minister Leers -- politiek extremisten blijven actief


Begin deze maand gaf ik in Extremisme: wat is dat? deze definitie van politiek extremisme in Nederland:
Voor de Nederlandse (democratische) rechtsstaat ben je een extremist als je, om je politieke of ideologische doelen te verwezenlijken, onze wetten wilt overtreden.

In de Telegraaf van gisteren (2012-10-19, pag. 9) werd gemeld hoe minister Leers (CDA) het slachtoffer werd van verfbommen tegen de achterkant van zijn huis en van bedreiging door de groep "Geen bloed aan mijn handen". Volgens hetzelfde artikel werden kabinetsleden van andere partijen al eerder slachtoffer van zulk links-extremisme. Genoemd werden Kosto (PvdA), Verdonk (VVD) en Wilders (PVV). Een dag eerder al was een kortere versie van het artikel online geplaatst.

In Extremisme: wat is dat? gaf ik voorbeelden van politieke organisaties in Nederland -- doorgaans van extreem-linkse signatuur -- die in naam van hogere idealen lak hebben aan de wet en aan de democratie (want: aan de bij meerderheid vastgestelde wetten). Ik noemde o.a. AFA, KAFKA, en XminY. Sinds kort hoort daar ook de anarchistische groep "Geen bloed aan mijn handen" bij.

Voor de AIVD is dit al een poosje bekende kost; de veiligheidsdienst geeft al een poosje aan dat rechts-extremisten nauwelijks een deuk in een pakje boter slaan en getalsmatig ook niet significant zijn, maar dat het links-extremisme nog steeds tamelijk actief is. Het blijkt echter lastig om het probleem doeltreffend aan te pakken. Ongetwijfeld speelt daarbij ook een rol dat veel politici vooral bang zijn voor rechts-extremisme, en dat er toch vaak begrip is voor extreem-links vanwege de "idealen". Zulk begrip staat m.i. op gespannen voet met onze democratische rechtsorde. Ik heb waardering voor de mensen die de nadelen van de democratie noemen, maar zie op middellange termijn nog niet zo snel een beter systeem. Het zou politici en opinieleiders sieren voor the time being maar het beste te maken van de democratische rechtsstaat.

Een goede aanvulling (reactie) op mijn eerdere artikel kwam van Jules, die ook corruptie een probleem noemde. Corruptie zal ongetwijfeld juist bij de grote partijen meer voorkomen. Zie ook mijn reactie op Jules.
Excerpt: Voorbeeld van politiek extremisme: verfbommen voor minister Leers.
Post date: 2012-10-20 16:12:32
Post date GMT: 2012-10-20 15:12:32
Post modified date: 2012-10-20 16:35:36
Post modified date GMT: 2012-10-20 15:35:36
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com