This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export date: Mon Sep 20 10:40:41 2021 / +0000 GMT

Vruchtbaarheid (0) :: inleiding


Het leven, dat is vruchtbaarheid. DNA dat zich repliceert. Het kind dat leeft, nadat de ouders gestorven zijn. De cultuur en de wetenschap die van generatie op generatie overgedragen wordt. Zonder vruchtbaarheid stopt het leven. Zonder vruchtbaarheid sterft ook een politiek lichaam (een volk, staat of natie) en alles wat de samenleving maakt: kunst, religie, techniek, wetenschap, taal... De oudste goden waren vruchtbaarheidsgoden. Primitieve stammen kennen belangrijke vruchtbaarheidsrites. Evolutie werkt niet zonder voortplanting.

Een vruchtbaarheidsbeeldje van 35.000 jaar uit gevonden in Duitsland, Hohle Fels. Dit is mogelijk het oudste gevonden vruchtbaarheidsbeeldje ter wereld. Opvallend zijn de grote borsten en billen. Bron: Volkskrant.


Toch ook zijn er mensen, groepen en zelfs hele samenlevingen die er geen zin meer in hebben. Die willen onvruchtbaar zijn, of zelfs zelfmoord plegen. Hoe kunnen we dat begrijpen?

En dan zijn er nog de jojo's -- de vrouwen die op jonge leeftijd geen kinderen willen, maar op latere leeftijd de ene kliniek na de andere aflopen om maar een kind te kunnen krijgen.

Kortom, vruchtbaarheid als religieus, biologisch, politiek en economisch fenomeen, of wat het allemaal ook meer is, ja dat moeten we begrijpen om de opkomst, bloei en ondergang van personen en samenlevingen te vatten.

Ik ben voornemens een serie artikelen rondom dit onderwerp te gaan publiceren. Hiervoor heb ik een nieuwe categorie aangemaakt, "Vruchtbaarheid". Het eerste artikel gaat over de onhoudbare groei van Duitsland.
Excerpt: Inleiding in mijn artikelenreeks met als thema vruchtbaarheid.
Post date: 2012-09-14 13:56:46
Post date GMT: 2012-09-14 12:56:46
Post modified date: 2012-09-14 13:58:01
Post modified date GMT: 2012-09-14 12:58:01
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com