Furor Teutonicus blog | over | volg | teuto | lyme | archief | doneer | todo
🕰️
  ⬩  
✍️ Evert Mouw
  ⬩  
⏱️ 3 min

PVV het best voor de economie

De PVV scoort het best van alle partijen voor wat betreft de economie (bron: CPB). Hoe goed scoort de PVV?

Het is de enige partij met een programma dat volgens het Centraal Planbureau zou leiden tot een afname van de werkloosheid. Zie hieronder de grafiek van het CPB:

Werkloosheid in 2017. Bron: CPB, Keuzes in Kaart 2013-2017.

Ook voor de ontwikkeling van het begrotingstekort scoort de PVV erg goed, al blijven ze net achter de VVD steken:

Begrotingstekort in 2017. Bron: nu.nl, Koopkracht bij CDA onderuit, tekort nergens weggewerkt.

Opvallend is dat D66, die de mond vol heeft over populisme en het beperken van de staatsschuld, kennelijk niet de daad bij het woord kan voegen en nogal bedenkelijke resultaten toont — zelfs de PvdA doet het beter.

Verder zou het PVV programma leiden tot meer koopkracht (2e positie, na de SP) en lagere huren. Alles bij elkaar genomen lijkt de PVV het beste economische programma te hebben van allemaal.

Een blije Geert Wilders op Twitter

(tweet)

Bij de staatsomroep is ene Twan Huys (Nieuwsuur) helemaal boos geworden op het CPB. Positief nieuws over de PVV, dat kan toch zeker niet! De bekende journalist Joost Niemoller heeft er een prachtig artikel over geschreven: Nieuwsuur moet en zal de PVV kapot beuken.

In de CPB modellen is niet goed meegenomen wat het effect is van de EU-kritische houding van de PVV. Gezien het feit dat Nederland een donorland is, en dus vooral de financiële risico’s van landen als Griekenland en Italië afdekt, is zo’n EU-kritische houding mijns inziens gunstig voor onze economie. Belangrijk is daarbij om wel onze belangrijkste handelspartner, Duitsland, te vriend te houden. Een goed idee is bv. de Guldenmark van de Duitse hoogleraar politieke economie Markus Kerber. Er zijn ook andere meningen; zo gelooft D66 dat Zuid-Europa ons juist helemaal sterk gaat maken.

Zelf had ik gehoopt dat de partij waar ik lid van ben, de VVD, op het gebied van economie het hoogst zou scoren, zeker na alle geluiden dat de PVV sociaal-economisch links zou zijn. Ik feliciteer de PVV dan ook van harte en zal nog eens goed met mijn geweten moeten overleggen om tot een juiste stemkeuze te komen. De economie is immers het centrale onderwerp waar onderwijs, gezondheidszorg, natuurbeheer, defensie, openbare veiligheid e.d. van afhankelijk zijn.

Update 2012-09-10: Nog even een verheldering. Volgens het CPB is de PVV vooral economisch winnaar op de korte termijn, terwijl de VVD dat op lange termijn is — zie o.a. het artikel in de Volkskrant. Echter, het CPB heeft voor die lange termijn geen rekening gehouden met risico’s rondom de euro.

Reacties

✉ hvaes op 2012-08-29

Als ik de programma,s van alle partyen bekijkt wat betreft EU.,kom ik tot de conclusie dat de PVV hier de enige is die m.i. de werkelijkheid weergeeft. Ondanks die inkijk zullen vele stemmers die het met de PVV eens zijn toch niet op de PVV stemmen. Zij zullen met Eurofiele partijen de ondergang van de souvereiniteit van Nederland inluiden. Men is het met Wilders eens wat betreft EU, en oplossen van problemen, meer economie maar gaan liever de vernieling in dan hem een stem te geven. Dit zijn vooral kiezers die zich oa door de demoniserende nos hebben laten beïnvloeden.

Wat mij betreft moet je bij de PVV zijn als je de huidige problematiek effectief wilt aanpakken. Over 4 jaar kan de situatie weer heel anders zijn , maar dan hebben we wel de economie een flinke zet vooruit gegeven en zijn er weer meer mensen aan het werk.

Het gaat om NU. We willen nu werk en niet over 40 jaar.

✉ JiepMK op 2012-09-09

Hoe moet D66 wel niet denken? Landen die geen technologie van betekenis produceren, landen met een hoge staatsschuld, landen die altijd een zwakke munt hebben gehad, landen die door de ECB/EU in leven worden gehouden qua financiering, landen waar de TU een MTS is naar onze maatstaven, dat zijn dus de landen waar wij het van moeten hebben. Nu. Ineens. Voordat we aan dit EU-experiment begonnen exporteerden we naar Zuid-Amerika, VS, Canada, China, Japan, maar nu, ineens, moeten we exporteren naar Europa, het liefst naar de landen die aan ons eigen noodinfuus (ESM/EFSF/ECB) liggen, want dat hebben we ontdekt als Nederlandse handelslui.

✉ JiepMK op 2012-10-04

Net alsof een voorspelling van het CPB voor 2040 enige waarde heeft.


Deze blogpost werd in december 2022 overgezet van WordPress naar een methode gebaseerd op Markdown; het is mogelijk dat hierbij fouten of wijzigingen zijn ontstaan t.o.v. de originele blogpost.