Furor Teutonicus
https://www.furorteutonicus.eu/2012/08/28/kees-van-der-staaij-sgp-door-de-bocht/
Export date: Fri Sep 24 12:53:49 2021 / +0000 GMT

Kees van der Staaij (SGP) door de bocht


SGP_logoKees van der Staaij (SGP) gelooft graag in sprookjes. Zo gelooft hij ook dat de kans op zwangerschap als gevolg van een verkrachting "heel klein" is (bron).

Daarmee gaat hij Todd Akin, de blunderende Amerikaanse Republikein, achterna. Die beweerde eerder al iets soortgelijks, echter Kees van der Staaij doet het gelukkig net wat minder stellig. Kees suggereert slechts dat de kans op zwangerschap na een verkrachting kleiner is dan normaal.

Als Kees de moeite had genomen snel wat wetenschappelijke publicaties te doorzoeken, dan had hij waarschijnlijk het volgende artikel gevonden:
Are per-incident rape-pregnancy rates higher than per-incident consensual pregnancy rates? Jonathan A. Gottschall and Tiffani A. Gottschall in Human Nature Volume 14, Number 1 (2003), 1-20

In de abstract valt o.m. te lezen:
... per-incident rape-pregnancy rates exceed per-incident consensual pregnancy rates by a sizable margin, even before adjusting for the use of relevant forms of birth control.

Feitelijk is de kans op zwangerschap na een enkele geslachtsgemeenschap nooit erg groot. Na een verkrachting is die kans circa 6%; na een normale vrijage is die kans circa 3%. Kees heeft dus gelijk als hij zegt dat de kans op zwangerschap (ook na een verkrachting) klein is, maar door zijn suggestieve en selectieve communicatie geeft hij wel een lelijke draai aan de werkelijkheid. In feite probeert hij te benadrukken dat abortus werkelijk niet nodig is, omdat er ook na verkrachting meestal niets aan het handje is. Dat is dus aantoonbaar onjuist.

Na een verkrachting is een morning-after pil niet zo'n vreemd idee. En als dat door de psychische verwarring na een verkrachting vergeten wordt, dan is abortus natuurlijk ook heel begrijpelijk. Zou Kees dat ook vinden?

Het zou leuk zijn als de SGP zich wat minder zou baseren op wat min of meer willekeurig geselecteerde geschriften van soms duizenden jaren oud, en wat meer op wetenschap. Dat zou het verhaal van de SGP een stuk sterker maken.

2012-08-29 update: Die Van der Staaij blijft poep praten. Nu beweert hij dat de kans op zwangerschap na verkrachting slechts 0,5% is. In werkelijkheid is dat percentage ergens tussen de vijf en de acht procent, een stuk hoger dus. Zie ook het overzicht op next.checkt.
Excerpt: Kees van der Staaij (SGP) denkt dat de kans op zwangerschap na een verkrachting klein is, maar een wetenschappelijke publicatie geeft een ander beeld.
Post date: 2012-08-28 14:10:28
Post date GMT: 2012-08-28 13:10:28

Post modified date: 2012-08-29 13:49:14
Post modified date GMT: 2012-08-29 12:49:14

Export date: Fri Sep 24 12:53:49 2021 / +0000 GMT
This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com