This page was exported from Furor Teutonicus [ https://www.furorteutonicus.eu ]
Export date: Mon Sep 20 12:11:43 2021 / +0000 GMT

Rechter en programmeur


Op dit moment zijn Google en Oracle verwikkeld in een juridische strijd. Google gebruikt de programmeertaal Java, ontworpen door Sun, dat tegenwoordig eigendom is van Oracle. Het is waar dat Google de uitvindingen van een ander bedrijf gebruikt, maar Java is ook altijd bedoeld om door iedereen gebruikt te worden.

Google gebruikt Java voor hun mobiele besturingssysteem Android. Het bevat miljoenen regels code, maar in een inmiddels oudere versie zaten ook negen regels code die direct van Oracle gekopieerd worden. En dat mag niet. Oracle kon kiezen tussen het eisen van 150.000$ schadevergoeding per overtreding, of het eisen van een schadevergoeding die gekoppeld is aan het succes in de markt dat Google had door de gekopieerde (gestolen) code te gebruiken. Oracle koos voor dat laatste.

Judge William Alsup


Het gaat er dan om de rechter ervan te overtuigen dat de gestolen code dus een belangrijke rol speelde voor het succes van Google. Maar onverwachts komt er een duveltje uit het doosje -- rechter Alsup blijkt te kunnen programmeren en blijkt inhoudelijk precies te begrijpen waar het over gaat!
I couldn't have told you the first thing about Java before this problem. I have done, and still do, a significant amount of programming in other languages. I've written blocks of code like rangeCheck a hundred times before. I could do it, you could do it. The idea that someone would copy that when they could do it themselves just as fast, it was an accident. There's no way you could say that was speeding them along to the marketplace. You're one of the best lawyers in America, how could you even make that kind of argument?

Fantastisch. Een rechter die inhoudelijk kennis en ervaring heeft op het terrein waarover hij recht moet spreken. Bij dit soort grote zaken worden vaak spelletjes gespeeld met mooie argumenten, taaltechnische kunststukjes en het inhuren van "onafhankelijke" experts om het eigen gelijk maar te kunnen halen. Die vlieger gaat deze keer in ieder geval niet op.

In de zaak tussen Google en Oracle sta ik zelf trouwens neutraal. Ik vind het beide fantastische bedrijven die hele mooie technologie in deze wereld neerzetten. Beide bedrijven steunen open source software waar ze niet alleen zelf beter van worden maar waar anderen ook kosteloos van kunnen meeprofiteren.

 
Excerpt: In de rechtszaak tussen Google en Oracle gaat het over het gebruik van programmacode -- en de advocaten hadden niet gerekend op een rechter die zelf programmeren kan!
Post date: 2012-05-16 11:58:20
Post date GMT: 2012-05-16 10:58:20
Post modified date: 2012-05-16 11:58:20
Post modified date GMT: 2012-05-16 10:58:20
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com